Hlavní obsah

Šalvějový olej může zlepšovat paměť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Věční zapomnětlivci by měli užívat šalvějový olej. Vyplývá to z výsledků bádání britských vědců, kteří objevili, že extrakt z této léčivé byliny posiluje paměť.

Článek

Tým vědců z Newcastle-upon-Tyne studoval 44 lidí ve věku od 18 do 37 let. Některým dal kapsle se šalvějovým olejem a jiným se slunečnicovým. Ti první měli soustavně mnohem lepší výsledky v testu na zapamatování si série slov. Výsledky testu ale závisely na množství podaného oleje - paměť zlepšovaly střední, nikoli nízké či vysoké dávky oleje.

Výsledky testů byly publikovány v odborném časopise Farmakologie, biochemie a chování. O léčivých účincích šalvěje se zmiňuje mnoho historických textů, které zkoumají vědci. Bylinkář John Gerard o ní například napsal v roce 1597: "Působí podivuhodně blahodárně na mozek a posiluje nervy a paměť."

Šalvěj zlepšuje krátkodobou paměť

Podle vedoucí výzkumu Nicoly Tildesleyové z Northumbrijské univerzity to "dokazuje, jak cenné jsou práce starých bylinkářů a že by neměly být ignorovány jen proto, že byly napsány před staletími."

Studenti před zkouškami by ale prý zatím neměli nad novým nálezem příliš jásat, neboť je potřeba jej dále testovat. Podle dosavadních testů navíc šalvěj výrazně zlepšuje paměť krátkodobou - vybavení si řady slov bezprostředně po jejich spatření. Na paměť dlouhodobou její účinky prokázány nebyly. Bylina se v současné době testuje i jako možný lék proti Alzheimerově chorobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám