Hlavní obsah

Neurózy, jež narušují psychickou rovnováhu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem četl dlouhý seznam poruch patřících do neuróz, chtělo se mi zažertovat, jestli je v populaci vůbec člověk, který je zdravý. Spousta z nás navíc ani neví, co si má pod tou diagnózou přesně představit.

Foto: Profimedia.cz

Stres není příliš dobrým pomocníkem v žádné situaci.

Článek

Patří sem obavy, strachy, úzkosti, fobie, prostě všechny problémy vyvolané špatně prožívanými emocemi. Typické pro neurózy je, že narušení psychické a emoční rovnováhy nemá většinou vliv na racionální myšlení. Pacient trpí stavy úzkosti a emoční tísně, ale ty obvykle neohrožují jeho duševní činnost.

Neovladatelný strach

Majitel počítačové firmy v noci špatně spal, hodně se v posteli potil a ráno se probouzel unavený. Jeho žena mu vyčítala, že čím dál častěji reaguje netrpělivě, vztekle a vybuchuje i kvůli maličkostem.

Foto: Profimedia.cz

Neléčená chlamydiová infekce může spustit onemocnění, mezi něž patří i hluboká deprese. Může vést k sebevraždě.

V posledních měsících měl také intenzívní strach z důležitých jednání. Až nesmyslně se bál, že je zvorá. I když vše vždycky zvládl dobře. A věděl, že to dokáže. Přesto se nedovedl svým pocitům ubránit. Také mu začaly vadit stísněné prostory. Když ho v práci popadla srdeční slabost a špatně se mu dýchalo, odvezli ho na kardiologii. Tady zjistili, že mu srdce funguje výborně.

Past nepřetržitého napětí

Měl ovšem štěstí na lékaře. Nespokojil se s tím, že ho vyšetřil. Také podnikatele vyzpovídal. Ten mu popsal své zdravotní problémy, ale i způsob života. Kardiolog se pacientovi snažil vysvětlit, že je zřejmě vyvolává nasazení v práci, které nekompenzuje odpočinkem. Kvůli tomu žije v nepřetržitém psychickém napětí, které vyvolává i špatné prožívání emocí. To by podle všeho mohlo být příčinou potíží se spánkem, ale také pocení, únavy, podrážděných reakcí a tak dál.

Muži doporučil, aby navštívil odborníka na psychosomatickou medicínu, případně Denní sanatorium Horní Palata v Praze, kde se zabývají psychoterapií a neurózami. Ale také psychosomatickými chorobami. To jsou takové, kdy se psychické potíže začnou demonstrovat fyzickými, respektive tělesnými problémy nebo chorobami.

Nemusí být perfektní

Na Palatě, kam začal chodit na psychoterapeutickou skupinu, si uvědomil, jakou měl kliku na osvíceného lékaře. Různé typy psychosomatických chorob a neuróz trápí podle odhadu odborníků téměř třetinu pacientů obvodních lékařů. Samozřejmě v různé míře.

Foto: Profimedia.cz

Než se lidé dostanou ke správnému specialistovi na tyto potíže, uplyne obvykle sedm let a pacient vystřídá v průměru 12 lékařů. Ztratí spoustu času a sil.

Lidem s neurózami a psychosomatickými potížemi mohou pomoci v akutní fázi jejich potíží léky. Pak i doplňkové metody jako autogenní trénink, relaxace, vodoléčba atd. Nejdůležitější však bývá psychoterapie. Díky ní pochopí podstatu svých potíží.

Majitel počítačové firmy si během tří měsíců uvědomil, že pocit napětí u něj neplyne jen z velké pracovitosti, ale i z přehnaného pocitu zodpovědnosti a ze snahy neudělat chybu. Tento postoj je reakcí na výchovu jeho ctižádostivé a úzkostlivé matky, která syna neustále za něco kritizovala. Z jejího pohledu nikdy neměl dost jedniček. Perfektní výkon byl nejlepší obranou proti ní. Co perfektní, super perfektní! Snažil se o něj vždycky, dokonce i dnes, kdy už je jeho matka nebožkou a on žije vlastní život.

Proto pro něj není snadné se uvolnit, odpočinout si, prostě relaxovat. Ve chvíli, kdy se díky relaxačním cvičením zklidnil a uvolnil, přestal mít potřebu přehnaného perfekcionalismu. Jeho potíže začaly ustupovat, až zmizely úplně.

Neuróz existuje dlouhá řada:
- různé druhy fobií (neodůvodněného strachu)
- úzkostné stavy
- panická ataka, tedy záchvaty panických obav jakoby bez příčiny
- obsedantně kompulzivní porucha (postižení musí například neustále kontrolovat, jestli jsou zavřená okna a dveře)
- posttraumatická stresová porucha (tou řada lidí trpěla po povodních)
- mentální anorexie, kdy dívky odmítají přijmout samy sebe a svou ženskou roli
- hysterie, tedy citová labilita se sklonem k afektům atd.

Fóbie i okusování nehtů

Mezi neurózy však patří také okusování nehtů, tiky, grimasy, stereotypní pohyby, koktavost, noční pomočování apod.

Příčinou neuróz mohou být silné citové otřesy (úmrtí v rodině, šikana, znásilnění…) nebo dlouhodobé působení traumatických vlivů (špatná výchova, nedostatek citu, přehnané nároky rodičů, nesoulad mezi nimi…).

Kde zjistit podrobnosti

Víc se dozvíte třeba na www.wikipedie.org/cz. Do vyhledávače napíšete heslo neurózy. Zajímavá a odborně fundovaná je kniha Neurózy, psychosomatická onemocnění a psychoterapie od Jana Poněšického (nakladatelství Triton).

Pokud chce postižený své potíže odstranit, obvykle si je musí uvědomit a postupně se s nimi vyrovnat. Prostě přeprogramovat to, jak prožívá svůj život.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět kroků, jak překonat strach z létání

Plánujete zaslouženou dovolenou u moře, ale potěšení vám kazí svíravý pocit z cesty letadlem? Pak zřejmě patříte k miliónům lidí trpících jednou z nejhůře...

Jak se dá vyřešit velký stres

Stres se bohužel čím dál častěji stává nezbytnou součástí našich životů. Každodenní malé stresové situace zažívá stále více lidí. Od nepříjemných malých...

Výběr článků

Načítám