Hlavní obsah

Netradiční recepty se šumivým vínem

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína také v receptech. Jsou luxusní, a přitom cenově dobře dostupné. Přesvědčí vás o tom dvojice Fat Brothers, cukrář Josef Maršálek a gastro legenda Robert Chejn.

Foto: Profimedia.cz

Paštika z divočáka může mít různé využití.

Článek

Paštika z divočáka a želé

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na paštiku

  • 200 g plece z divočáka
  • 150 g vepřového boku
  • 150 g vepřových jater
  • 100 g slaniny na plátky
  • 100 g jablek
  • 50 g pistácií
  • 1 vejce
  • 50 ml calvadosu
  • provensálské koření
  • pepř, sůl

Na želé

  • 250 g džusu z granátových jablíček
  • 250 g sektu Bohemia Prestige
  • 130 g cukru
  • šťáva ze dvou citronů
  • 10 g želatiny

POSTUP:

  • Očištěnou plec z divočáka, vepřový bok a játra umelte na jemnou směs. Přidejte jemně nastrouhaná jablka, pistácie, vejce, koření a calvados. Vše dobře promíchejte.
  • Formu na paštiku vyložte rovnoměrně plátky slaniny, na ni navršte paštikovou směs a zakryjte slaninou.
  • Pečte ve vodní lázni na 140 °C 2 hodiny. Poté nechte v lednici vychladit a ztuhnout.
  • Želatinu namočte v sektu.
  • Džus z granátových jablek, cukr a citronovou šťávu svařte dohromady. Přidejte želatinu i se sektem.
  • Nalijte do vhodných skleniček a nechte ztuhnout.

Kuřecí stehýnka se sektem a smetanou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 225 g pancetty (italská slanina)
  • 1,2 kg kuřecích stehýnek
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 225 g krémových žampionů
  • tymián
  • estragon
  • 1 šálek sektu
  • 1 šálek vývaru
  • 1/4 šálku smetany
  • pažitka na ozdobu

POSTUP:

  • Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a rozpusťte v těžkém kastrolu.
  • Kuřecí maso okořeňte a opečte dozlatova na rozpuštěné slanině. Opečené maso vyndejte na mísu.
  • V kastrolu lehce orestujte nakrájenou šalotku, přidejte na plátky nakrájené žampiony, také je lehce osmahněte, přidejte bylinky, vývar a sekt. Nechte zavařit.
  • Naskládejte zpět kuřecí kousky a pečte zvolna v troubě doměkka (asi 45 minut).
  • Nakonec do šťávy zašlehejte smetanu a provařte do zhoustnutí.
  • Podávejte například s rozmarýnovými bramborami a restovanou cuketou. Ozdobte nasekanou pažitkou.

Granita ze sektu a růží

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g želé z indické růže Fat Brothers
  • 750 ml růžového Sektu Prestige
  • 125 g malin
  • 1 limetka
  • liči na ozdobu

POSTUP:

  • Sekt, želé, šťávu z limetky a maliny rozmixujte ponorným mixerem, přeceďte a zamrazte v uzavíratelné nádobě.
  • Během mrazení průběžně vidličkou seškrabávejte do druhého kelímku, tak zajistíte nadýchanou strukturu.
  • Podávejte s plody liči a dozdobte sušenými plátky růže.

Brownies Fat Brothers s karamelovou omáčkou Blanc de Blancs

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na korpus

  • 1 sklenice směsi na Brownies Fat Brothers
  • 3 vejce
  • 100 g rozpuštěného vlahého másla

Na omáčku

  • 100 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml Blanc de Blancs
  • 50 g smetany ke šlehání

POSTUP:

  • Směs na korpus lehce rozmíchejte s vejci a rozpuštěným, vychladlým máslem.
  • Nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku (asi 30 × 20 cm) a upečte při 160 °C (30 minut). Zkuste špejlí. Vychladlý korpus nakrájejte na porce a pocukrujte.
  • Poté připravte omáčku. Na másle pomalu roztavte cukr a sůl na světlý karamel. Karamel opatrně zalijte horkou smetanou. Rozmíchejte a za stálého míchání přilijte sekt.
  •  Dobře provařte a nechte mírně zchladnout. Podávejte k brownies. Můžete dozdobit vlašskými ořechy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov...

Veganské dobroty plné zdraví

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že...

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám