Hlavní obsah

Nemyslete na hubnutí a zhubněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žádné drastické diety po Vánocích a předsevzetí, že už nikdy nesním to a to. Na hubnutí platí hlavně motivace a odměna. Musíme ale zapomenout na myšlenky: až zhubnu dvě kila, sním celou tabulku čokolády. Obléknout své předloňské džíny také není k zahození.

Článek

Vyplatí se, když si člověk místo jídla koupí něco hezkého na sebe. "Odměny by ovšem měly by mít bezprostřední efekt. Musí být také alespoň tak příjemné, jako jídlo," míní psycholožka Iva Málková ze sdružení Stop obezitě 

Nemá tak prý cenu obdarovávat své blízké o pár čísel menšími svršky. "Cíl je pak velmi vzdálený a mnohdy nedosažitelný," uvedla odbornice.

Důležité je také nepodlehnout náporu lednové mediální "masáže", která na kilogramy způsobené cukrovím, řízky a saláty prosazuje reklamní diety, koktejly a čaje. "Člověk by pod vlivem emocí neměl podléhat takovým nabídkám. Pokud si nějaká předsevzetí dává, pak by to nemělo být o zhubnutí, ale spíše o přehodnocení jídelníčku. Má to trvalejší efekt," uvedla.

Daleko účinnější než dieta je celková změna životního stylu. "Jednorázové diety obvykle k úspěchu nevedou. Dobré je jíst, co člověku chutná. Žádné jídlo v omezené míře není špatné. Týdenní rozepsané diety jsou provizorium. Lidé se nejvíc těší na to, až toho zase nechají," domnívá se Málková.

Ani ti, co pod stromeček dostali kurz hubnutí, nemají vyhráno. "Kurz je dobrý po určité přípravě. Pro cestovní kanceláře je to ale často módní záležitost. Chtějí jen získat klientelu. Napáchat se pak mohou značné škody," varovala.

Reklama

Související články

Dieta nemůže nahradit cvičení

Spousta lidí, kteří se rozhodnou hubnout, se mnohem raději pustí do počítání kalorií než do cvičení. Počítání kalorií je populárnější více mezi ženami;...

Stres a tuky ničí žlučník

To, že si mnozí z nás nadělí pod vánoční stromeček žlučníkový záchvat, není náhoda. Pro současné vánoční svátky je typická přemíra tučné stravy a hodně...

Výběr článků

Načítám