Hlavní obsah

Češky trápí nadváha, cvičit ale nechtějí

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kila navíc řeší každý člověk po svém. Někdo razantně změní jídelníček a začne se stravovat zdravě, jiný nakoupí běžecké vybavení nebo permanentku do fitness centra a rozhodne se tuků zbavit cvičením. Stále více z nás ale spoléhá na metody, které zaberou co nejméně práce i námahy.

Foto: Profimedia.cz

Tloustneme, ale necvičíme.

Článek

Mezi nejčastější výmluvy, proč už dávno nechodíme cvičit nebo běhat, většinou patří povinnosti týkající se domova a dětí, případně spousta práce a jiné starosti. Podle odborných fitness trenérů se v posilovnách vyskytují dva typy žen. Ty, které berou cvičení jako součást zdravého životního stylu a věnují se mu dlouhodobě a s radostí. Pak jsou tu samozřejmě tzv. sváteční sportovkyně, které do fitness zavítají po mimořádně náročných vánočních svátcích nebo před létem, kdy doufají, že ještě stihnou svou postavu vyrýsovat do plavek.

V posilovnách většinou nevydržíme

„U klientek, které se ke sportu takto nutí, zájem o fitness tréninky narůstá vždy začátkem ledna, kdy je doba plnění novoročních předsevzetí. V dubnu přicházejí další klientky, které chtějí zhubnout do léta. Některé vydrží dva tři měsíce, než se jim podaří přebytečná kila shodit, jiné odpadnou dříve a většinou se do tělocvičny nevrátí,“ říká trenérka Lucie Svobodová.

Proto stále více žen volí formy nenásilného hubnutí a formování postavy. Buď trápí své tělo detoxy, razantními změnami životního stylu (vegetariánství, veganství, vitariánství), a v některých případech dochází například i na liposukci, tedy odsávání podkožního tuku z problematických partií, či si nechávají zmrazit tukové buňky. Možností je tedy mnoho.

 Máme méně pohybu i fyzické námahy

„Největší zájem o liposukci byl zhruba před 10–15 lety, kdy byla u nás tato metoda relativně nová, respektive vešla ve známost v rámci nárůstu zájmu o plastické a estetické operace obecně,“ říká doktor Dušan Záruba z Ústavu estetické medicíny. Také říká, že máme obecně méně pohybu a fyzické námahy, ale nemusí se hned jednat o lenost.

„Říká se, že hubení lidé jsou vlastně líní se pořádně a dobře najíst. A to je další důvod. Již mnoho desetiletí máme v našich krajích, až na malé výjimky, dostatek a spíše nadbytek jídla, ze kterého si můžeme vybírat. Trend udržování štíhlé postavy je módou poslední doby a podřizování módě nám také docela jde. Vzhledem k tomu, že zákroky estetické chirurgie jsou u nás stále ve velmi dobrých cenových relacích, nejsou pro řadu lidí cenově nijak nedostupné a ve srovnání s módním oblečením jsou na úrovni několika kousků značkového oblečení, pak stačí jen trochu omezit oblečení a věnovat prostředky do linie postavy,“ dodává Záruba.

Ženy fandí i neinvazivním zákrokům

Existují ale i neinvazivní formy hubnutí, které si pochvaluje čím dál více Češek. „Skutečně mohu potvrdit, že zájem o hubnutí pomocí řízeného zmrazení tukových buněk oproti předchozím rokům velmi výrazně stoupá,“ říká lékařka z kliniky Mediestetik Helena Reisingerová.

„Výsledky jsou totiž srovnatelné s běžnou liposukcí, ale nedochází při ní k chirurgickému zásahu. Pacient se tedy ihned po proceduře může vrátit ke svému běžnému profesnímu a společenskému životu,” dodává Reisingerová.

Podle ní jsou to především obyvatelky Prahy a větších měst, které na kliniku přicházejí s požadavkem rychle, bezpracně a bezbolestně zhubnout. Podíl klientů z větších měst se pak pohybuje mezi 70 a 80 %, přičemž přibližně 70 % celkové klientely tvoří ženy.

K odborníkovi, nebo se spolehnout sami na sebe?

Ve dnešní době jsme přímo zahlceni informacemi o zázračných a rychlých dietách, které ovšem k trvalým změnám často nevedou. K hubnutí bychom měli přistupovat jako ke změně životního stylu. Základní a tolikrát opakované pravidlo jíst častěji a po malých porcích skutečně funguje, nicméně stejně důležité je i složení stravy. „Nouze o odborníky přes výživu dnes rozhodně není, ale často postačí i zdravý rozum. Každý z nás podvědomě tuší, kterým pochoutkám bychom se měli vyhýbat,“ vyjadřuje se lékárnice Monika Vostřelová z lékárny Alphega v Jaroměři.

Přesto ale Vostřelová doporučuje přeměření a zvážení u odborníka, který zjistí procento svalu, tuku a vody v těle a jejich rozložení (útrobní tuk), abychom byli nejen krásní navenek, ale i zdraví uvnitř.

Reklama

Související témata:

Související články

Při hubnutí je důležité, co a kdy jíte

Hubnutí je téma, které nikdy neomrzí. Mnozí lidé nemají kvůli špatnému stylu života a sedavému zaměstnání zrovna ideální váhu a nejsou ani v dobré fyzické...

Jak odolat chuti na sladké ve stresové situaci

Nepřítel stres je neustále kolem nás. Věčně nestíháme, do toho se občas přidá nějaký problém s šéfem, s dětmi ve škole, s partnerem či s nečekanými výdaji....

Výběr článků

Načítám