Hlavní obsah

Nejšpinavější místa, kterých se každý den dotýkáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bakterie jsou nedílnou součástí našich životů. Zatímco některé pro svůj život potřebujeme, mnohé další jsou naopak nebezpečné a mohou nám způsobit řadu zdravotních potíží. Nacházejí se na všech možných površích a místech, některých se dotýkáme opakovaně každý den. Která jsou ta nejšpinavější?

Foto: Profimedia.cz

Mobil je doslova rájem bakterií. Ilustrační foto

Článek

Používáme ho každý den, mnozí si bez něj nedokážou představit život – řeč je o mobilním telefonu. Protože ho máme v rukou opravdu často, je potřeba ho i často a pravidelně čistit, což ale mnozí z nás nečiní. Není tak divu, že podle nejednoho zjištění se právě na mobilech nachází až desetkrát více nebezpečných bakterií než třeba na záchodovém prkénku.

Podobně „kontaminované“ jsou ale třeba i nákupní vozíky, stejně jako třeba hrnky v kancelářích, nemalé množství bakterií „vyšleme“ do okolí například i při obyčejném sfouknutí svíček na dortu.

Server Daily Mail přinesl přehled některých nejšpinavějších míst, kterých se často dotýkáme, i s podrobnějším vysvětlením.

Jak ve zdraví přežít nepořádek v pokojích dospívajících

Děti

Nákupní vozíky

Podobně jako mobilní telefony i nákupní vozíky jsou podle odborníků semeništěm nebezpečných bakterií. A i ony mohou být mnohem špinavější než již zmíněné záchodové prkénko.

Jak pro server upozornil doktor Kunal Sood z amerického Marylandu, právě bakterie nacházející se na nákupních vozících mohou stát za výskytem řady infekcí vyskytujících se na rukou, ale i nohou.

Odkazuje se přitom na výsledky studie provedené univerzitou v americké Arizoně, podle kterých bylo více než 75 procent nákupních vozíků testováno pozitivně na výskyt fekálních bakterií. Už jen z toho důvodu doporučuje všem před použitím vozíku alespoň vlhčeným ubrouskem otřít držadlo.

Mobilní telefony

Že máme mobily v rukou mnohem častěji, než by bylo zdrávo, je nadmíru jasné. A že je nosíme opravdu všude, třeba i na záchod, také není žádným tajemstvím. Ve spojení s tím se pak není čemu divit, že na povrchu mobilů lze najít opravdu nebezpečné typy bakterií, včetně stafylokoků či těch, které jsou odolné vůči antibiotikům.

Anketa

Chodíte s mobilem i na záchod?
Ano, poměrně často
30,5 %
Ano, ale jen výjimečně
15,8 %
Ne, to ani náhodou
53,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12371 čtenářů.

Výzkum zmíněné univerzity v Arizoně opět prokázal, že na povrchu mobilů středoškolských studentů bylo nalezeno až 17 tisíc mutací nebezpečných bakteriálních genů. Mobil tak rozhodně také patří do skupiny, která je více znečištěna než záchodové prkénko.

Držák na zubní kartáčky

Zubní kartáček je nedílnou součástí péče o zdravý chrup. Jako zdravotně prospěšné už se ale nedají označit plochy či držáky, kam kartáček odkládáme. Uvedená místa alespoň dvakrát denně přicházejí do kontaktu s kartáčkem, který ne vždy řádně očistíme, což je živná půda pro množení nebezpečných bakterií.

Zjištění nezávislé veřejné zdravotnické organizace NSF zjistilo, že na více než čtvrtině různých držáků se vyskytuje například bakterie E. coli.

Šálky na kávu v kanceláři

V každé menší či větší kanceláři je zaměstnancům k dispozici alespoň kuchyňka, kde si lze ohřát něco k jídlu nebo si uvařit šálek kávy či čaje. A právě hrnky, které jsou ve většině volně k dispozici, mohou být rovněž rájem bakterií, a to i když se pečlivě umyjí.

Na vině bývá podle odborníků houbička na mytí, která se nedostatečně často mění a také důkladně neproplachuje po každém mytí.

Bakterii Helicobacter pylori vědci považují za velkou hrozbu budoucnosti

Zdraví

Dort a svíčky

Opravdu může být i obyčejný dort rájem bakterií? Je to třeba trochu upřesnit – samotný dort ani tak ne, jako spíše svíčky, respektive jejich sfoukávání, hlavně to hromadné.

Studie z roku 2017 poukázala na fakt, že při sfoukávání svíček se na polevu a povrch dortu dostane až 15× více bakterií než v případě, že byste nechali svíčky třeba dohořet nebo je uhasili prsty.

„Samozřejmě nejvíc záleží na slavícím osazenstvu a tom, jak moc je kdo zdravý a jak pečuje o ústní zdraví. Logicky při nemoci dotyčný do okolí vyšle mnohonásobně více bakterií než zdravý člověk,“ dodává k tomu doktor Paul Dawson, odborník na bezpečnost potravin z Clemson University.

Vyprané prádlo

Výzkum publikovaný v časopise Applied and Environmental Microbiology poukázal na nepříjemný fakt, že i po důkladném pracím cyklu, a stejně tak po sušení, mohou i na vypraném prádle setrvávat některé bakterie. O to více jich pak bude, pokud prádlo ihned po doprání nepověsíte a necháte ho třeba chvíli ležet v pračce.

Odborníci radí dávat pozor i na to, na jakém povrchu pak vysušené prádlo skládáte – i odtud se na něj mohou přenést bakterie, které následně skončí na vašem těle.

Jak často je potřeba prát oblečení

Styl

Jak správně pečovat o ručníky

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám