Hlavní obsah

Jak ve zdraví přežít nepořádek v pokojích dospívajících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijít do pokoje dospívajícího občas připomíná válečnou zónu, kde uprostřed vybuchla bomba a všude kolem jsou jen hromady nepořádku. A často je úplně jedno, zda se jedná o dívku či chlapce. Zvládat tuto návštěvu pokoje s grácií je často nad lidské síly. Ne náhodou je nepořádek v pokoji dospívajících v mnoha domácnostech zdrojem častých hádek.

Foto: Profimedia.cz

Pokoj dospívajícího občas připomíná válečnou zónu.

Článek

Vesmír puberťáka je jednoduše krabička překvapení a nejistot. Kdykoliv si budete myslet, že už vás nic nepřekvapí, opět se stane něco, co vám vezme dech. Nicméně můžete se snažit sebevíc, svá dítka v pubertě nepředěláte. Podle odborníků jednoduše proto, že za všechny vrtochy dospívajících mohou hormonální změny. Testosteron a estrogen ovlivňují cirkadiánní rytmus dospívajících, což se odráží na jejich postoji a chování.

Většinou se tedy nejedná o žádný vzdor a promyšlený akt vzpoury vůči rodičům či lenost. Samozřejmě nemusí tomu tak být vždy, někdy jsou děti skutečně líné a nezodpovědné, ale základ neustále stojí na hormonálních změnách, se kterými se dospívající potýkají.

Binec a smrad v pokoji

Pro většinu rodičů je něco zcela nepochopitelného, proč jinak tak chytrý a šikovný dospívající dokáže v pokoji za tak krátkou dobu udělat takový binec. Ale dospívající nic z toho neřeší. Naprosto v klidu bude ve svém pokoji několik týdnů, či dokonce měsíců, aniž by z podlahy sesbíral odpadky či špinavé oblečení. Někteří si dokonce v naprostém klidu do takového pokoje pozvou své kamarády.

Rodiče s tím mohou bojovat sebevíc, ale ani když už to nevydrží a pokoj jim uklidí, nic to nevyřeší. Za pár dní bude vše stejné, bez ohledu na všechny hádky a výčitky.

Ukliď si pokoj, jak bylo ve škole? Tohle jako rodič raději nikdy neříkejte

Děti

Podle odborníků nejde o žádnou rebelii, ale jen o celkovou neuspořádanost. Kromě nepořádku v pokoji se to týká i jejich věčného odhazování věcí různě po bytě, odkládání obalů od potravin, špinavých talířů všude možně po bytě či neschopnosti v domácnosti s čímkoliv pomoci.

Stejně tak platí, že zatímco dospívající budou moci vše, oni sami si začnou vymiňovat svůj osobní prostor, do kterého budou mít dospělí vstup zakázán.

U chlapců za to může vyšší hladina testosteronu, jež je spjatá i s hormonem vasopresinem, tedy hormonem svádění a obrany území. I díky tomuto hormonu mladík začne všemi prostředky bránit svůj soukromý prostor. Do dětského pokoje tak budou mít rázem všichni zákaz vstupu.

Vytváření teritoriální obrany je i způsob, jak dát rodičům najevo, že se dospívající začal oddělovat od rodinného klanu a zároveň potřebuje bezpečný prostor pro své sexuální fantazie a masturbaci.

Hormony a pachy

Zatímco dívky nemají problém s osobní hygienou a ve větší míře jí věnují naopak více času než doposud, u chlapců tomu tak být nemusí. Hormony (androgeny a estrogeny) přitom u některých z nich mohou způsobit, že mohou mít velmi aromatické tělesné pachy. Pot se stává kyselým a vede k silnému zápachu v různých částech těla, včetně nohou.

Zároveň mazové žlázy začnou pracovat na plný výkon a na obličeji a různě na těle se může začít objevovat akné či se mohou více mastit vlasy. Dospívající tak musí o svou hygienu dbát mnohem více než doposud.

Vše souvisí se sexuálním probouzením adolescentů. Výsledkem této hormonální revoluce je produkce pachů, které odliší samce od samic a jako takové je identifikují. Je to typické pro celou živočišnou říši.

Místo stresu zůstaňte nad věcí

Pokud chcete přimět dospívající k pořádku, pak vězte, že si to nikdy nevymůžete křikem a nucením. Čím více budete tolerantní, tím dříve to sami pochopí a změní. To samozřejmě neznamená, že jako rodiče dál nebudete nastavovat pravidla a hranice pro své děti.

Z pohledu nepořádku v pokoji byste k nim měli být ale tolerantní. Jedná se totiž o zcela přirozené chování ovlivněné hormony, a tedy o naprosto normální záležitost.

Obecně platí, že puberťáci věří, že vše ví, a myslí si, že mají vše pod kontrolou. Realita je ale většinou taková, že tomu je přesně naopak, i když to rodičům nikdy nepřiznají. Tvrdohlavost a neschopnost přiznat vlastní chybu je součástí náctileté rebelie.

Ale buďte v klidu, i z toho všeho jednou vyrostou. Jakmile se zamilují, začnou se osamostatňovat, najednou začnou uklízet a k věcem přistupovat mnohem zodpovědněji.

Poradna: Nevím, jak přežijeme pubertu našich synů

Děti

Jak lépe komunikovat se svými teenagery

Děti

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Úklid bytů

Reklama

Výběr článků

Načítám