Hlavní obsah

Jak správně pečovat o ručníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si myslíte, že praní ručníků není žádná věda a nepotřebují žádnou speciální péči. Pravda je ale taková, že v ručnících se velmi daří nejrůznějším plísním a bakteriím a mohou tak být zdrojem celé řady potíží.

Foto: Profimedia.cz

Ručníky můžete používat opakovaně. Musíte je po jednotlivém použití ale vždy řádně usušit.

Článek

Není nad to se po horké sprše či vaně zabalit do nadýchaného teplého ručníku. Pokud ale ručník vzápětí znovu pořádně neusušíte, pak hrozí, že se v něm bude dařit bakteriím a plísním. Pokud tedy budete používat ručník opakovaně, což je i z pohledu životního prostředí správné, pak si vždy nejprve zkontrolujte, zda je skutečně čistý a nezapáchá.

Jde o to, že pokaždé když použijete nebo se jen dotknete ručníku, tak na něj přenášíte veškeré choroboplodné zárodky ze svého těla. I z tohoto důvodu se doporučuje mýt si ruce mýdlem a vodou alespoň 20 sekund. Protože pokud si je neumyjete správně, zejména po použití toalety, která je plná bakterií, pak snadno tyto bakterie přenesete na ručník.

Ačkoli většina těchto bakterií je často neškodná, některé z nich mohou způsobit infekci a zdravotní problémy, zejména u lidí s poraněním kůže nebo s oslabenou imunitou.

Při špatném praní se mohou ještě více ušpinit

Pokud plánujete prát ručníky, pak mějte vždy na paměti, že by se neměly prát společně se spodním prádlem, které může obsahovat stopy výkalů nebo bakterií z genitálních infekcí, ale také s předměty silně znečištěnými tělesnými tekutinami, jako jsou např. zvratky.

Jak prodloužit životnost sportovního oblečení

Styl

Stejně jako správné vyprání je důležité i správné vysušení ručníků. Po každém použití by ručníky měly být pověšené v místnosti, kde se větrá. Pokud mezi jednotlivým použitím zůstanou vlhké, mohou se na nich začít množit i plísně včetně patogenu, který způsobuje svědění. Tyto plísně se mohou šířit i při sdílení ručníků.

Dermatofytické mykózy, jako např. ty, které způsobují atletickou nohu (červená vyrážka mezi prsty, která nepříjemně svědí), mohou způsobit infekce řezných ran nebo citlivé pokožky.

Anketa

Jak často měníte ručníky?
Po každém použití
2,4 %
Po 2-3 dnech
13,3 %
Po 4-5 dnech
8 %
Po týdnu
48,8 %
Vždy podle potřeby
27,5 %
Celkem hlasovalo 9437 čtenářů.

Některé infekce mohou být ale závažnější, například ty způsobené bakteriemi Staphylococcus. I když normálně žijí na naší pokožce, pokud se dostanou přes ránu do krevního oběhu, mohou způsobit závažnou infekci, jejíž největší nebezpečí spočívá v tom, že bývá odolná vůči antibiotikům.

Ručníky mohou také šířit bakterie způsobující akné či zánět spojivek. I z tohoto důvodu je jednoduše dobré žádné ručníky nesdílet.

Zvláštní pozornost byste měli věnovat ručníkům na toaletě. Na ručníky se zde mohou přenést i koliformní bakterie včetně E. coli. Tyto bakterie normálně žijí v našem gastrointestinálním traktu a mohou způsobit otravu a zároveň i infekce močových cest.

Chronický zánět může být zákeřný a nebezpečný. Nemusíte ani vědět, že ho máte

Zdraví

Jak správně prát ručníky?

Ideální je ručníky prát na 60 °C. Pokud jsou ale hodně zašpiněné, pak klidně i na 90 °C či v páře. Když použijete bělidlo či prací prostředky na bázi bělidel, pak stačí, když je vyperete na 40 °C.

Poté je pořádně vysušte. Chcete-li je mít krásně měkké i bez použití aviváže, pak vám nezbyde nic jiného než zakoupit sušičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám