Hlavní obsah

Nejlepší a nejhorší spodní prádlo pro intimní zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spodní prádlo je často nejvíce přehlíženým kusem oblečení. Ženy často neřeší, jaký druh kalhotek nosí a přednější je pro ně estetika nebo naopak pohodlí. Různé materiály, ale například i tvary přitom mohou dámský genitáliím škodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci se shodují, že spodní prádlo, může mít pozitivní nebo negativní vliv na zdraví genitálií. Například spodní prádlo, ve kterém se více potíte, může vést ke svědění a kvasinkovým infekcím.

Některé střihy spodního prádla, jako jsou tanga, mohou zase zvýšit riziko bakteriální infekce. Příliš těsné spodní prádlo u mužů může zase způsobit tření, bakteriální infekce a existují určité důkazy, že může ovlivnit plodnost.

Při výběru spodního prádla je proto důležité vzít v úvahu látku i střih. Důležité je také to, jak často spodní prádlo měníte.

Bavlna a další

Při výběru spodního prádla je nejdůležitějším kritériem látka. „Obecně řečeno, nejvhodnější jsou přírodní materiály jako je bavlna,“ řekla gynekoložka Andrea Bradenová pro Huffpost a dodává, že důvodem je prodyšnost. Vzduch lépe cirkuluje u bavlněného spodního prádla spíš než u toho z polyesteru.

„Bavlna je pohodlná, chladivá, prodyšná, odvání vlhkost a absorbuje. Tyto vlastnosti jsou však závislé na kvalitě dané látky a typu zpracování,“ upozorňuje urolog Scott D. Miller a dodává, že v době zvýšeného pocení může být vhodnější volbou látka vyrobená z kombinace bavlny a syntetického vlákna, protože samotná bavlna může zadržovat příliš mnoho vlhkosti, což vede k přemnožení bakterií a plísní.

Business look: Čím zaujmout a jak se vyvarovat faux pas

Styl

Mezi další dobré přírodní možnosti patří konopí, bambus a len, uvedla Suzy Lipinskiová, certifikovaná gynekoložka z Pediatrix Medical Group v Denveru.

Vyhněte se neprodyšným tkaninám

Nedoporučují se naopak syntetické látky, jako je nylon a satén. Miller uvedl, že čistý polyester je pravděpodobně nejhorší tkanina pro spodní prádlo. Přestože patří mezi nejlehčí materiály, není totiž ani savý ani velmi prodyšný.

Pokud si nejste jisti konkrétní směsí látek, produkt si osahejte. Klín kalhotek by měl být měkký, a ne klouzavý. Některé kalhotky navíc, i když nejsou vyrobeny z přírodních látek, mohou mít bavlněný panel v oblasti klínu.

Vyberte si střih, který je vám příjemný

Lékaři se obecně shodli, že pokud jde o výběr střihu spodního prádla, neexistuje žádné skutečné správné nebo špatné. Spíše jde o to, co je vám příjemné a co umožňuje vašemu tělu dýchat.

„Klíčem jsou pohodlné modely, které neškrtí ani nedřou,“ řekla Lipinskiová.

To znamená různé spodní prádlo pro různé typy postav. Dokonce i dva páry spodního prádla stejného střihu, ale od různých značek, mohou přitom sedět jinak.

Některé druhy spodního prádla jsou přesto vhodnější, zejména pak u mužů. Harvardská studie z roku 2018 hodnotící parametry spermatu od téměř 700 mužů zjistila, že účastníci, kteří primárně nosili boxerky, měli o 25 % vyšší koncentraci spermií než ti, kteří je neměli.

Tanga jen občas

Lékaři upozorňují, že tanga jsou obvykle těsnější než ostatní druhy kalhotek. To samozřejmě neznamená, že je nemůžete nosit, vhodnější je ovšem si je nechávat na zvláštní události.

„Pokud jste náchylní k infekcím, je lepší se tomuto druhu spodního prádla vyhýbat. Důvodem je to, že se bakterie z konečníku mohou pohybem dostat směrem dopředu a napáchat škodu. Lepší je proto sáhnout po klasických kalhotkách nebo těch s nohavičkou,“ říká Bradenová.

Výměna minimálně jednou denně

Lékaři se shodují, že spodní prádlo by se mělo měnit alespoň jednou denně. „Pokud jste aktivní a hodně se potíte nebo bojujete s inkontinencí, je lepší prádlo měnit častěji,“ řekla Lipinskiová.

Co se týče spánku, lékaři nevidí problém ve spaní ve spodním prádle, doporučují ale spát bez něj. „Obecně doporučuji spát bez spodního prádla, aby vaše intimní partie mohly volně dýchat a zbytečně se nedráždila pokožka,“ říká uroložka Fenwa Milhouseová.

Jak si vybrat dokonale padnoucí spodní prádlo a předejít zdravotním komplikacím

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kalhotky ze 100% bavlny

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej spodního prádla

Reklama

Výběr článků

Načítám