Hlavní obsah

Jak si vybrat dokonale padnoucí spodní prádlo a předejít zdravotním komplikacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spodní prádlo, i když není na první pohled viditelné, hraje klíčovou roli v každodenním pohodlí a zdraví. Správně zvolené spodní prádlo může předejít různým potenciálním zdravotním problémům a zároveň vám poskytnout pocit komfortu a sebevědomí.

Foto: archiv firmy

Podprsenka, Lisca, 1299 Kč. Kalhotky, Lisca, 649 Kč. Prodává pradloskiny.cz

Článek

Správně zvolené spodní prádlo je základním prvkem vašeho outfitu. Kromě estetického aspektu hraje důležitou roli také v podpoře těla a pohodlí během celého dne. Nesprávně zvolené spodní prádlo může vést k nepříjemným zdravotním problémům, jako jsou podráždění kůže, bolesti zad či problémy s oběhem krve.

„Jde-li si žena kupovat novou podprsenku, v první řadě musí znát účel, pro jaký bude podprsenka sloužit. Zda je určena na celodenní nošení do práce či do školy, na relax a aktivity, do večerních šatů či si přeje luxusní krajkový kousek pro privátní chvilky. Je to stejné, jako když si jdeme kupovat boty – víme, zda chceme koupit tenisky, lodičky, sandály či pantofle,“ radí profesionální stylistka prádla značky Triola Žaneta Ilutanová.

Správná velikost je klíčová

Nejdůležitějším faktorem při výběru spodního prádla je jeho velikost. Nesprávně zvolená velikost může způsobit tlačení, zařezávání do kůže nebo naopak nedostatečnou podporu. Ideální je se proto v obchodě obrátit na odborníka.

Foto: archiv firmy Triola

Pod správně dlouhé ramínko se vejdou max 2 prsty. Na fotografii stylistka prádla Žaneta Ilutanová s modelkou

„Je hodně žen, které se stydí pozvat prodavačku nebo stylistku do zkušební kabinky. Na výběr a posouzení zůstávají samy a často v kabince zápolí. My ženy jsme občas krajkovým kouskem tak okouzleny, že ani nevidíme, zda máme správnou velikost a zda je střih pro nás vhodný,“ říká Ilutanová.

Sexy spodní prádlo je přínosné nejen pro muže, ale hlavně pro ženy

Styl

Pokud z principu odmítáte pomoc prodavačky, vezměte si do kabinky k té své vybrané velikosti vždy ještě dvě nejbližší (větší a menší). Někdy si totiž ani neuvědomíme, že se nám postava (třeba o prázdninách, po Vánocích nebo po zkouškách) trochu změnila.

Pak si podprsenku oblékněte a zapněte. Nejlépe na první vnější háčky, tedy největší možný obvod, případně na prostřední. Obvod musí být dostatečně pevný, ne volný. Měla byste pod obvod pohodlně vložit tři prsty a nemělo by vás to omezovat – třeba v pohybu či při dýchání. Postupně, až budete podprsenku často prát, tak můžete obvod utahovat – a stále bude funkční.

Foto: archiv firmy Lindex

Ilustrační foto

Upravte si délku ramínek, tak aby vyhovovala vaší postavě a výšce. Ženy mají prsa usazena různě vysoko. Ramínka se nesmějí zařezávat nahoře na rameni do pokožky, měla byste pod ně pohodlně nasunout jeden až dva prsty. Až si přetáhnete koše přes prsa a obvod vzadu zapnete, hned si rukou celý objem každého prsa v koších důsledně usaďte.

Prsa z košíčků nesmí přetékat, ale zároveň by v nich ani nemělo být příliš volného místa. „Nezapomeňte, že velikosti košíčků se zmenšují nebo naopak zvětšují úměrně s velikostí obvodu. To je častý důvod, proč saháme po špatné velikosti. Například košíček B je u obvodu 70 menší než u obvodu 80,“ dodává častou chybu Zdeňka Sahulová, bra fitterka z Astratex.cz.

Správně zvolenou podprsenku určují také následující detaily, které není radno zanedbávat. Například lem podprsenky na zádech by měl být rovnoběžný s podlahou a nevytvářet oblouk, který předznamenává, že máte obvod podprsenky příliš velký.

Foto: archiv firmy

Podprsenka z příjemného a měkkého materiálu, doplněná o atraktivní výšivku, Lisca, 1299 Kč. Kalhotky, Lisca, 819 Kč. Prodává pradloskiny.cz

Pokud se vám zadní část podprsenky nepříjemně zařezává a vytváří faldíky na zádech, zvolte široce tvarovanou nebo naopak speciálně vykrojenou zadní část, která vyhladí křivky zad.

V novém prádle si několikrát poskočte. Pokud prsa zůstanou v koších a podprsenka se nikam neposune, je to dobré. Pak několikrát vzpažte, nahoru dolů, předkloňte se, jako když si zavazujete boty. I v tom případě by to mělo být pohodlné. Neměla byste při tom upadnout do mdlob a hlavně – podprsenka by měla zůstat na stejném místě na těle a prsa v ní!

Na závěr si na podprsenku oblékněte přiléhavé triko a prozkoumejte svoji siluetu. Pokud budete se sebou spokojena a nebudou se vám výrazně rýsovat faldíky, vybrala jste správně.

Foto: archiv firmy

Zleva nahoře: Krajková podprsenka, H&M, 799 Kč. Zmenšovací podprsenka, Marks & Spencer, 999 Kč. Zmenšovací podprsenka krémová, Marks & Spencer, 999 Kč. Tmavě růžová pro větší velikosti, Triola, 1599 Kč. Lososová podprsenka s fixací ramínek vzadu, Triola, 1599 Kč.

Důležitost správného střihu

Každá žena má odlišný tvar těla, a proto je důležité vybrat spodní prádlo, které bude ideálně padnout k vašemu tvaru a postavě. Dobrý střih spodního prádla podpoří vaše přirozené tvary a zajistí pohodlí.

Důležitým krokem při výběru podprsenky je samotný tvar. „Základní typy jsou tři - Plunge Bra, BalconyFull Cup podprsenka. Plunge bra je ideální volbou pro ženy, které mají úzká ramena, trup i mezeru mezi ňadry. Balcony zase vyjde vstříc ženám s širokými rameny, a tudíž i větší mezerou mezi prsy. Full Cup je ze všech podprsenek nejuniverzálnější, hodí se totiž pro všechny tvary těl, respektive prsů. Obdobně jako například podprsenka bez ramínek,“ říká odbornice ze společnosti Marks & Spencer Eliška Čerychová.

Foto: archiv firmy Lindex

Dobře sedící prádlo drží na místě i při zvedání rukou.

„Pro opravdu velká prsa velikosti košů H, I, J, K a L jsou vhodné speciální sofistikované střihy. Oblíbený je Top-Fit nebo polovyztužený Fixed-Fit,“ radí Žaneta Ilutanová.

Podle čeho vybírat kalhotky?

Pro ženy existuje několik různých tvarů kalhotek, které by měly být vybírány v závislosti na potřebách a příležitostech:

  • Tanga: Tanga jsou ideální pro nošení s těsnými šaty nebo kalhotami. Mají menší zadní část a minimalizují viditelnost podrážek.
  • Bikiny: Bikiny mají střední pokrytí zadku a jsou vhodné pro běžné nošení. Jsou pohodlné a moderní.
  • Hipsters: Hipsters mají střední až vyšší nárty a jsou obvykle pohodlné na nošení každý den.
  • Boyshorts: Boyshorts mají delší nohavice a poskytují více pokrytí. Jsou pohodlné a skvělé pro sportovní aktivity.
  • Stringy: Stringy mají minimální zadní část a jsou vhodné pro ty, kteří preferují minimální viditelnost linek.

Co se týče materiálu, vsaďte na přírodní vlákna, jako je bavlna nebo bambus. Modely z mikrovlákna se hodí zejména pod úzké šaty nebo sukně. Jsou téměř neviditelné a pohodlné na nošení.

Foto: archiv firmy

Zleva: Boyshorts, 339 Kč. Tanga, 289 Kč. Stringy, 289 Kč. Vše Boody (prodává Urbanlux).

Materiál

Přednostně vybírejte spodní prádlo z přírodních materiálů, jako je bavlna, která je prodyšná a má hypoalergenní vlastnosti. Vyhněte se umělým materiálům, které mohou dráždit kůži.

Zdravotní problémy vzniklé špatně zvoleným spodním prádlem

„Pokud máme špatnou velikost či střih podprsenky, špatně nastavená ramínka či obvod, tak jsme celý den nesvé, cítíme se nekomfortně, stále se opravujeme, hrbíme a narovnáváme – ošíváme a vrtíme. A to nám nesvědčí. Daleko horší je však situace, kdy se nám ramínka zařezávají do pokožky ramen nebo pod prsy máme otlaky z kostic z malých košíčků. Špatně zvolená velikost hlavně u velkých prsou může způsobit i větší zátěž na šíjové svaly a případné bolesti hlavy. A pokud vás velká prsa nutí k hrbení a předklonu, vyberte si model podprsenky s fixací ramínek vzadu do kříže. Je to takové rovnátko zad a velmi se vám uleví,“ radí profesionální stylistka prádla značky Triola Žaneta Ilutanová.

Foto: archiv firmy

Zleva: Černá podprsenka Push-up, Intimissimi, 1149 Kč. Béžová podprsenka balkonová, Marks & Spencer, 999 Kč. Set dvou podprsenek v černé a béžové, H&M, 649 Kč. Bílá balkonová podprsenka, 1149 Kč. Set bezešvých kalhotek, H&M , 399 Kč.

Jaké problémy může způsobit nošení nevhodného spodního prádla?

  1. Podráždění kůže: Nesprávně padnoucí spodní prádlo může dráždit kůži a způsobit vyrážky, svědění nebo zarudnutí.
  2. Bolesti zad a krku: Nepřiměřená podpora v oblasti hrudníku může způsobit bolesti zad a krku, což může ovlivnit vaši celkovou pohodu a postoj.
  3. Problémy s oběhem krve: Příliš těsné spodní prádlo může omezit krevní oběh, což může vést k nepříjemnému pocitu těžkých nohou a otoků.
  4. Nepohodlí a stres: Nesprávně padnoucí spodní prádlo může způsobit nepříjemné pocity, což ovlivní vaši náladu, sebevědomí a celkový stav pohody.
Foto: archiv firmy

Podprsenka bez kostic z velmi jemného mikrovlákna, Lisca, 1299 Kč. Prodává pradloskiny.cz

Proč je lepší spát naostro

Zdraví

Jak se šije prádlo pro „slovanské bohyně“

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Podprsenky, Kalhotky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej spodního prádla

Reklama

Výběr článků

Načítám