Hlavní obsah

Nejčastější mužské zdravotní potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být mužem škodí vašemu zdraví. Alespoň to tvrdí praktický lékař a odborník na mužské zdraví Jeff Foster. Důvodů je k tomu hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve srovnání se ženami mají muži nejen větší šanci nakazit se téměř každou nemocí, ale také že dříve zemřou,” říká pro server Independent Foster, který před nedávnem vydal i svou nejnovější knihu o mužském zdraví.

Část celého problému podle něj vyplývá i z toho, že když muži vyrůstají, jsou „obecně podporováni v tom, aby se vyhýbali pravidelné péči o své zdraví”. A to navzdory tomu, že se právě pro ně pořádá celá řada kurzů či vydává množství knih, jak mít dokonale vypracované tělo.

Vypracovaná těla u mužů už neletí. Přednost mají pupkáči

Zdraví

„Mužské zdraví ale rozhodně není jen o vzhledu. Jako dětem nám říkají, že nemáme brečet jako holky, a že se máme vzmužit. V dospívání je to podobné. Máme vypadat tvrdě a mužně, ale zároveň se po nás v dospělosti chce, abychom uměli o všem otevřeně mluvit a nebáli se před někým plakat,” popisuje rozpory odborník, které podle něj vedou k tomu, že mnozí muži v obavách z toho, že by někdo veřejně odhalil jejich potíže či problémy, odkládají v dospělosti různé zdravotní prohlídky, což následně vede k většímu riziku různých onemocnění.

„Tak to ale být nemusí. Horší zdraví nemusí být pro muže kompromisem.” V návaznosti na to uvádí šest běžných zdravotních problémů, se kterými se muži často potýkají.

Nedostatek testosteronu, andropauza

„Nízká hladina testosteronu postihuje téměř milion mužů a jejich počet se každým rokem zvyšuje,” tvrdí Foster.

Nedostatek testosteronu, také známý jako andropauza, má mnoho příznaků podobných s menopauzou u žen. Může postihovat muže ve věkovém rozmezí 30-90 let, u každého mohou být příznaky jinak výrazné. Většina je ale i tak mnohdy přehlíží, nebo je přičítá tvrdé práci či krizi středního věku.

Andropauza aneb Když muži začnou bojovat s projevy přechodu

Zdraví

„Mezi příznaky patří únava, usínání na konci dne, snížené libido, zvýšení tělesného tuku, špatná koncentrace nebo podrážděnost,” vyjmenovává lékař nejčastější z nich.

„Diagnóza je potvrzena prostřednictvím krevního testu a musí být interpretována v kontextu aktuálního stavu pacienta. Léčba spočívá v odstranění příčin potíží, případně se přechází na tzv. substituční terapii testosteronem, která může ve výsledku výrazně zlepšit kvalitu života.”

Duševní zdraví 

Podle odborníků se každý osmý britský muž v určitém okamžiku svého života potýká s problémy s duševním zdravím. V celosvětovém měřítku pak počet sebevražd zůstává u mužů vyšší než u žen.

Řešení potíží s duševním zdravím je u mužů o to těžší, že se málokterý starší 40 let nebojí o svých potížích mluvit. U mladších ročníků je to nepatrně lepší.

Smutek versus deprese aneb Kdy je čas vyhledat odbornou pomoc

Zdraví

„Důvodem je kombinace sociálních, psychologických a hormonálních tlaků na muže,” vysvětluje Foster. Je proto více než důležité, aby se muži nebáli o svých problémech mluvit, a nemusí to být nutně ihned specializovaný lékař. I svěření se dobrému kamarádovi může být prvním krokem ke zlepšení.

Potíže s prostatou

Rakovina prostaty je podle zjištění nejčastějším typem rakoviny u mužů, představuje čtvrtinu všech případů.

„Říká se, že pokud budeme žít dostatečně dlouho, všichni muži budou mít nakonec nějaký stupeň rakoviny prostaty,” tvrdí jakožto „zástupce ohroženějšího pohlaví” Jeff Foster.

Rakovina prostaty může zcela bez povšimnutí bujet i několik let

Zdraví

„Existují určité věci, které mohou muži využít jako prevenci proti nemoci – vyhýbat se nadváze, pravidelně cvičit, omezit nadměrné užívání vápníku, užívat pravidelně vitamín D a samozřejmě nezapomínat na pravidelné kontroly,” radí.

Erektilní dysfunkce

„Zhruba polovina mužů trpí v určitém věku erektilní dysfunkcí, přesto je toto téma stále pro mnohé tabu,” uvádí Foster další z častých mužských problémů.

„Příčin může být celá řada – metabolické nebo neurologické potíže, stres, úzkost, nedostatek hormonů nebo zhoršené prokrvení penisu. Přitom poslední zmíněný důvod není rozhodně radno podceňovat. Pokud je opravdu příčina vaskulární (cévní), může trvat zhruba tři roky, než postihne srdce. Penis je jednoduše jakýsi barometr zdraví,” vysvětluje lékař, proč není radno ani tyto potíže dlouhodobě přehlížet.

Potíže s erekcí vyvolávají i léky

Zdraví

Kardiovaskulární potíže a obezita

I když je v současnosti mužům přístupná celá řada informací o fitness, výživě a wellness, stejně tak jako nejrůznější pohybové programy, úroveň obezity mezi nimi neustále stoupá, tvrdí Foster. V důsledku toho je trápí častěji vysoký tlak, cholesterol, cukrovka, srdeční choroby či mrtvice.

„Pokud jde o cvičení, existuje jednoduchý návod. Cvičit by měl každý, jakkoli nejlepší typ cvičení prostě neexistuje. Ale pohyb je potřeba vždy a pro každého, protože jednoduše nejsme stavěni na sedavý styl života, který vedeme. Navíc se ukazuje, že cvičení snižuje rizika u prakticky jakéhokoli typu choroby,” dodává Foster.

Nejnáchylnější skupinou ke vzniku obezity jsou mladí dospělí

Zdraví

Vypadávání vlasů a růst vousů

„Vypadá to jako zvláštní téma, ale plešatost či pomalý růst vousů jsou u mužů stále častěji spojovány s úzkostmi či depresí. Je nám tvrzeno, že musíme plešatění prostě přijmout, ale nikdo už nebere v potaz, jak moc to může poznamenat něčí identitu. To samé se týká i pomalého růstu vousů, a to především u mladších mužů, kteří se častěji snaží míst husté vousy jako jejich idoly z řad celebrit. V důsledku toho je kosmetický trh doslova zahlcen prostředky a pilulkami, které slibují podporu růst vousů či zmírnění plešatosti. Většina z nich je ale nesmysl, nefungují. Proto je vždy lepší obrátit se na odborníka, který poradí nejlepší metodu z řad osvědčených a prokazatelně léčebných,” uzavírá odborník.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám