Hlavní obsah

Nejnáchylnější skupinou ke vzniku obezity jsou mladí dospělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí se domnívá, že přibírání na váze jde ruku v ruce se středním věkem. Nová studie ale toto tvrzení vyvrací. Podle vědců jsou k přibírání nejnáchylnější mladí dospělí ve věku od 18 do 34 let.

Foto: Profimedia.cz

Obezita hrozí zejména mladým dospělým.

Článek

Odborníci z University College London a University of Cambridge vycházeli z 9 milionů dat, týkajících se indexu tělesné hmotnosti od více než 2 milionů dospělých ve Velké Británii mezi lety 1998 a 2016.

Výsledky výzkumu ukázaly, že lidé ve věku od 18 do 24 let mají nejvyšší riziko vzniku nadváhy nebo obezity v příštím desetiletí svého života. Ve srovnání s lidmi ve věkové skupině 65 až 74 let měli pravděpodobnost, že budou přibírat, dokonce čtyřikrát vyšší.

Rovněž měli až šestkrát vyšší pravděpodobnost přechodu do vyšší kategorie BMI (například z nadváhy do obezity nebo z obezity do silné obezity).

Být mladým dospělým byl dokonce větší rizikový faktor nárůstu hmotnosti než například pohlaví, etnický původ, geografický region nebo socioekonomické pozadí.

Zdravotní rizika spjatá s dětskou obezitou

Zdraví

Vědci si přibírání u této skupiny vysvětlují tím, že mladí musí v rané fázi dospělosti čelit nejrůznějším stresovým faktorům, jako je vysoká škola, zaměstnání, strach ze zajištění rodiny či péče o malé děti. Stres z naplnění očekávání pak může vést k přejídání či vyhledávání nezdravého jídla, omezení cvičení z nedostatku času či ke zvýšené konzumaci alkoholu.

U těch, kteří si naopak do pětatřicátého roku vyvinou zdravé životní návyky, se ukázala vysoká pravděpodobnost, že zůstanou v dobré tělesné kondici po celý život.

„Tento výzkum vyvrací spoustu silně zakořeněných mýtů. Myšlenka, že lidé přibírají nejvíce ve středním věku, přetrvává po celá desetiletí. Důvodem je ale to, že většina výzkumů se zabývala pouze lidmi v této věkové kategorii a nezkoumala ty ostatní,“ říká spoluautor studie a profesor Harry Hemingway pro Daily Mail.

Reklama

Související články

Zdravotní rizika spjatá s dětskou obezitou

Zdravotní rizika dětské obezity bývají podceňována. Mnoho rodin obezitu u svého dítěte omlouvá, často tvrdí, že se jedná o geny, se kterými nelze nic dělat....

Žena s lipedémem se stala žádanou modelkou

Osmatřicetiletá Heather Johnsonová se podle svých slov s lipedémem narodila. Tato patologická porucha ukládání tuku může za to, že její tělo nerovnoměrně...

Výběr článků

Načítám