Hlavní obsah

Andropauza aneb Když muži začnou bojovat s projevy přechodu

Novinky, das

K andropauze neboli mužskému přechodu dochází vlivem poklesu mužského hormonu testosteronu. U mužů se tak začnou objevovat podobné příznaky jako u žen v menopauze, a to náladovost, úzkosti, podrážděnost, ztráta paměti či deprese.

Foto: Profimedia.cz

Během andropauzy mužům hrozí silné deprese.

Článek

Kvůli hormonálním změnám ale u mužů může docházet i k dalším projevům stárnutí organismu, jako jsou problémy s erekcí, pokles fyzické výkonosti, libida či svalové hmoty, ale i přibývání na váze, vypadávání vlasů apod.

Objevit se mohou ale i zdravotní komplikace jako problémy s prostatou, srdeční potíže či osteoporóza.

Hladina testosteronu ale také velmi významně ovlivňuje mozkové funkce. „V mozkových buňkách se nacházejí specifické receptory, které s testosteronem reagují, a je-li ho v těle málo, nemohou tyto receptory, jednoduše řečeno, správně fungovat. V mentální rovině to pro muže obvykle znamená zvýšený sklon k depresím, změnám nálad, úzkosti, ztrátě motivace, podrážděnosti či naopak apatii,” upozorňuje sexuolog Pavel Turčan.

Psychické obtíže mohou být zároveň ještě zvýrazněny nespavostí, což je další běžný příznak snížené hladiny testosteronu.

Kdy by měly ženy padesátníků zpozornět

Zdraví

Zhoršování paměti a soustředění

Klesající hladina testosteronu stojí i za zhoršenou pamětí a neschopností soustředit se.

„Hladina testosteronu je v organismu regulována zejména pomocí hormonu kortizolu, který má na starost především funkci neurotransmiterů – látek sloužících k přenášení nervových vzruchů, tedy ke komunikaci v mozku. V období andropauzy, kdy hladina testosteronu výrazně klesá, začíná regulace kortizolem ztrácet na účinnosti a funkce neurotransmiterů začíná selhávat, což způsobuje krátkodobé výpadky paměti,” vysvětluje Pavel Turčan.

Tyto projevy se přitom mohou objevit již v raných stádiích andropauzy, a tedy kolem 50. roku věku.

Jen měsíc bez alkoholu a zlepší se vám paměť, plodnost a zhubnete

Zdraví

Muži tento stav velmi těžce nesou

Projevy stárnutí, ale i psychickou zátěž spjatou s andropauzou muži nesou velmi těžce a mnozí z nich se dostávají až do těžké deprese.

„Ta přitom může propuknout i velice náhle a v řádu měsíců učinit z dříve aktivního a vyrovnaného chlapíka sklíčeného a apatického muže, který jen těžko funguje v běžném životě,” varuje sexuolog.

Vše může ještě zhoršit špatný životní styl. „Stres, alkohol, nízká fyzická aktivita, obezita a chronické nemoci, jako jsou cukrovka, ateroskleróza, onemocnění jater a ledvin nebo benigní hyperplazie prostaty mohou špatný psychický stav muže ještě umocnit,” vysvětluje profesor Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Jaké změny v chování mohou naznačovat depresi

Zdraví

Co může pomoci

V první řadě podobně jako u žen změna životního stylu. Základem je zdravý jídelníček, který je vhodné podpořit užíváním kvalitních doplňků stravy s obsahem rostlinných výtažků, vitamínů a stopových prvků, jež přispívají k udržování normální hladiny testosteronu v krvi, působí proti únavě a napomáhají lepšímu soustředění.

Pro tvorbu testosteronu jsou důležité i bílkoviny z kvalitních mas, cholesterol, nejlépe z vajec, zdravé tuky, ale v rozumné míře i ty živočišné.

Vedle vhodné stravy je důležitá také přiměřená fyzická aktivita, při které se mimo jiné tvoří hormon „dobré nálady“ serotonin, a dále také příležitosti k odbourání stresu, jenž dlouhodobě narušuje hladinu hormonů v těle.

Ženské vnady, o které muži nestojí

Zdraví

Výhodu pak mají muži, kteří mají kvalitní partnerský vztah a nějaké koníčky či zájmové aktivity, které jim dávají určitý pocit naplnění.

Významným pomocníkem je i kvalitní a dostatečný spánek, protože testosteron se tvoří nejvíce v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázích hlubšího spánku.

Je důležité, aby muži o svých problémech mluvili se svými nejbližšími či přáteli a nebáli se oslovit odborníky. Zejména při těžších projevech je to skutečně potřebné.

Reklama

Související články

Když muži začnou ztrácet testosteron

Hormon, který má nad mužským tělem obrovskou moc. I tak by se dalo hovořit o testosteronu, mužském pohlavním hormonu, který kontroluje velké množství tělesných...

Výběr článků

Načítám