Hlavní obsah

Nedostatek pediatrů chce stát řešit pomocí lékařů z nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku zoufale chybějí dětští lékaři, jejichž řady každým dnem řídnou. Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny chtějí tento nedostatek alespoň částečně vykrýt lékaři v nemocnicích, kteří by v případě krize měli vypomoci s dětskými ordinacemi. Jeden z návrhů, o němž se debatuje, je otevřít ordinace pediatrů přímo v nemocnicích. Samotní pediatři ovšem nad tímto řešením spíše kroutí hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U kulatého stolu o trendech v primární péči to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. „Nezbývá nic jiného než motivovat lékaře, kteří pracují v nemocničních odděleních, aby vypomohli v ordinacích. Chceme najít motivátory, aby to pro ně bylo zajímavé, zejména finančně. Chápeme ale, že omezení lůžkové péče je velmi citlivá záležitost,“ uvedl Dvořáček.

Souhlasí i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro zdravotní péči Jan Bodnár.

„Využívání nemocničních kapacit pro pediatry není špatný nápad. Sice primární péče do nemocnice nepatří, ale nyní jsme v situaci, kdy bude potřeba do těchto kapacit sáhnout,“ řekl.

O poplatcích nelze mluvit, dokud nebude mít každý svého lékaře, řekl Válek

Domácí

Odborníci varují, že je skutečně za minutu dvanáct. Podle Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), bylo v březnu tohoto roku v Česku 181 tisíc dětí bez pediatra. „Hlavní problém není v absolutním počtu, ale v tom, jak nad nimi visí prokletý demografický meč,“ uvedl Dušek.

Čeští pediatři totiž nevyhnutelně stárnou. „Před dvaceti lety se zapomnělo plánovat a výsledek je, že máme u nás polovinu pediatrů starších 60 let. Noví bojovníci nevstávají. Zhruba 900 pediatrů pak v následujících pěti až osmi letech odejde,“ varoval Dušek.

Podle něj se blížíme ke kritickému bodu zlomu. „Pokud neuděláme nic, tak zhruba 1. ledna 2030 ráno zjistíme, že síť pediatrů v Česku se nenávratně rozpadla, a už ji nikdo nespraví,“ varoval.

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Domácí

Lékař bude daleko

Dušek vidí několik scénářů, jak propad pediatrů zbrzdit. „O tom, zda zapojit i nemocniční dětské lékaře, se vede velká debata. Teď hledáme krizová opatření a toto je určitě jedna z cest,“ řekl.

Další cesta je podle něj rozšířit vzdělávání budoucích lékařů či zapojit do péče o děti jiné segmenty. „Produkovat nové absolventy školy samozřejmě musí, ale vystudovaných pediatrů jde nyní do ordinací jen půlka. Druhá půlka buď končí v akutní lůžkové péči, nebo úplně jinde,“ řekl. O zhruba 90 tisíc dětí se dnes v Česku podle něj starají praktičtí lékaři pro dospělé. „Žádná z těchto cest ale není svatý grál,“ dodal.

Pediatři sami přesun svých pacientů k nemocničním lékařům spíše odmítají. „Ordinace v nemocnicích už tu jsou, v Česku jich je 52. Nám ale nechybí lékaři v okresních městech, kde jsou nemocnice. Nám chybí lékaři 20, 25 kilometrů od okresního města,“ uvedla předsedkyně sdružení pediatrů Ilona Hülleová.

Chybí stovky pediatrů, vyhlídky jsou chabé

Domácí

„Někdo těm lidem musí říct, že když nemáte lékaře, tak budete jezdit 25 kilometrů s nemocným dítětem, ale třeba i s jeho zdravým sourozencem. Primární péče má být co nejblíže,“ uvedla. „Pokud si mám ale vybrat, jestli budu mít lékaře deset kilometrů, nebo dál, volím první variantu,“ zareagoval náměstek Bodnár.

Také předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka je k otvírání pediatrických ordinací v nemocnicích skeptický.

„Je to primárně špatně, tohle se dělá v zemích třetího světa. Výsledkem bude, že se nalejí další peníze do nemocnic, a výsledný efekt nebude valný,“ řekl Právu. „Pokud se ukáže, že dětští lékaři v nemocnicích nemají co na práci, měli by jít z toho špitálu ven. Přesunutí péče nebude efektivní, bude naopak dražší,“ dodal.

Přesčasy ohrožují péči, varují zdravotnické odbory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám