Hlavní obsah

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pediatři už dávno nepokryjí všechny děti v Česku, v některých regionech je i málo praktiků. „V posledních letech zaniklo víc než šest stovek praxí, z toho polovina bez náhrady,“ uvedla v úterý na konferenci o primární péči předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová. O hrozbě nedostatku lékařů se mluví dlouhodobě.

Foto: Lékařská fakulta v Plzni

Lékařská fakulta v Plzni. Ilustrační foto

Článek

Pomoci by mohly dočasně lékařky na mateřské nebo pediatři a praktici, kteří si v penzi chtějí přivydělat a zpestřit dny. Podle profesních sdružení by o to zájem měli. Míč je aktuálně na straně pojišťoven, na které organizace tlačí kvůli úhradám.

Výpomoc kolegů a kolegyň v ordinaci s sebou nese podle praktiků další zvýšené náklady na provoz. Dostupnost by pomohly zlepšit také sdílené ordinace, kde působí minimálně dva praktici a víc než jedna zdravotní sestra.

„Funguje to na západě a u nás se to začíná pomalu rozjíždět. Chceme, aby pojišťovny v úhradovém mechanismu pro příští rok zohlednily, že když dokážu aspoň na částečný úvazek někoho sehnat, tak mi náklady s tím spojené aspoň částečně uhradí nějakým paušálem,“ řekl Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Mozkové implantáty pomohly ochrnutému muži znovu chodit. Díky tomu, že na to myslí

Věda a školy

Výhody sdílených ordinací jsou podle něj nesporné. „V době, kdy je špička pracovní doby, obsloužíme více pacientů, zároveň můžeme rozšířit ordinační hodiny, protože tam nemusíme celou dobu sedět oba, ale můžeme se vykrýt,“ dodal.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by mohl vzniknout pod pojišťovnami speciální fond určený jen na primární péči, do které patří praktičtí lékaři pro dospělé, ambulantní gynekologové i praktičtí lékaři pro děti a dorost.

V posledních letech zaniklo víc než šest stovek praxí, z toho polovina bez náhrady
Ilona Hülleová, pediatrička

Pediatrů ubývá

„S pojišťovnami jsme se začali bavit o tom, zda by neměl být v nějakém fondu balík peněz, do kterého by přispívaly pojišťovny, a ten by sloužil pouze k financování primární péče formou dotačních titulů,“ řekl Válek v diskusi. „Každý rok by mohl být tento dotační titul alokován na posílení primární péče, a to je můj plán,“ poznamenal ministr s tím, že by ale musel být změněn zákon.

Počty pediatrů dlouhodobě klesají, zejména kvůli jejich odchodům do důchodu. Podle Hülleové už počty ambulancí klesly pod 1800, což je kritický stav. Volají po tom, aby kapacity doplnili kolegové z dětských oddělení v nemocnicích, kteří by to měli jako součást praxe.

To, že si pediatry stahují nemocnice na dětské ambulance, které vznikají při odděleních, vidí jako část problému. I proto, že hospitalizovaných dětí na lůžkách je málo a tyto ordinace poptávku po péči plně nepokrývají.

Přibývá dívek, které si ubližují

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám