Hlavní obsah

Nechte si zdarma změřit cukr, cholesterol či hustotu kostní hmoty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Diabetes mellitus je závažné chronické onemocnění způsobující poruchu výživy a látkové přeměny. Počet léčených diabetiků každým rokem mírně stoupá a v dospělé populaci začíná získávat charakter epidemie. Proto je tak důležitá prevence. Na tuto skutečnost chce upozornit DiaStobDen, který se uskuteční v neděli 24.srpna v areálu O2 Žlutých lázní v Praze.

Článek

„Prostřednictvím DiaStobDne chceme veřejnost upozornit na skutečnost, že cukrovka a obezita se stávají celospolečenským problémem, proti kterému je třeba bojovat. Jejich léčba představuje nejen významnou zdravotní, ale i ekonomickou zátěž,“ říká prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., předseda České diabetologické společnosti, který společně s poslancem Evropského parlamentu MUDr. Milanem Cabrnochem převzal nad akcí záštitu.

DiaStobDen chce tedy zábavnou formou upozornit na důležitost dodržování zásad zdravého životního stylu. Lidé se zde nejen dozví spoustu zajímavých informací o obezitě a cukrovce, ale také si mohou zdarma nechat změřit glykovaný hemoglobin (tzv. „dlouhý cukr“), cholesterol či hustotu kostní hmoty. Odborníci jim také poradí se sestavením jídelníčku a doporučí, jaké základní stravovací návyky dodržovat.

Program je připravený pro celou rodinu. Děti i dospělí si zde budou moci zasportovat, zasoutěžit či shlédnout divadelní představení, ukázku výcviku psů a spoustu dalších aktivit.

Diabetiků i obézních lidí neustále přibývá

Obezita a nezdravý životní styl patří mezi hlavní faktory, které ke vzniku diabetu významně přispívají. Podle Mezinárodní asociace pro studium obezity má u nás

Obezita a nezdravý životní styl patří mezi hlavní faktory, které ke vzniku diabetu významně přispívají. Podle Mezinárodní asociace pro studium obezity má u nás s nadváhou nebo obezitou problémy 73 % mužů a 58 % žen. Zvlášť nebezpečný je nárůst obezity u dětí. Velká většina z nich má totiž problémy s hmotností

i v dospělosti a je ohrožena zejména cukrovkou 2. typu.

"Cukrovkou 2. typu trpí téměř 92 procent pacientů s diabetem. Při ní nespočívá porucha v samotné tvorbě inzulínu, ale ve snížené citlivosti tkání na inzulin. Nedochází tak k aktivaci přenašečů nutných ke vstřebání glukózy z krve do buněk, glukóza se v krevním oběhu hromadí, narušuje životně důležité procesy a poškozuje stěny cév, " vysvětluje prof. Kvapil.

Bohužel touto nemocí trpí stále mladší věkové skupiny, od dospělých v aktivním věku přes adolescenty až po děti. Jejímu vzniku lze však velmi snadno předejít. Stačí dodržovat zdravou životosprávu – omezit sedavý způsob života, dbát na pravidelný pohyb (např. rychlá chůze, plavání, jízda na kole) a nepřejídat se.

Reklama

Související témata:

Související články

Snídejte, ale pečlivě vybírejte co

Pokud vám záleží na vašem zdraví, a také na vaší postavě, pak snídejte. Je samozřejmě velmi důležité sledovat, co jíte a v jakém rozpoložení. V každém případě...

Již 800 tisíc Čechů trpí cukrovkou

Cukrovku má v Česku už 800 000 lidí, počet nemocných přitom stále roste. Právu to řekl předseda České diabetologické společnosti profesor Milan Kvapil....

Výběr článků

Načítám