Hlavní obsah

Snídejte, ale pečlivě vybírejte co

Novinky, das

Pokud vám záleží na vašem zdraví, a také na vaší postavě, pak snídejte. Je samozřejmě velmi důležité sledovat, co jíte a v jakém rozpoložení. V každém případě mnohé klinické studie ukazují, že pokud vynecháte snídani, sníte díky pozdějšímu obrovskému hladu daleko více potravy, než když snídáte.

Článek

Snídaně by měla být dostatečně vydatná, jelikož tělo potřebuje energii k dopoledním aktivitám. Samozřejmě jinak bude vypadat snídaně úředníka a jinak sportujícího dorostence, i když základ je vždy tentýž.

Podle odborníků na výživu je vhodné snídat

  • méně tučné mléčné výrobky v kombinaci s celozrnnými cereáliemi
  • ovoce - jelikož je rychlým zdrojem cukru.

Naopak nevhodné jsou pak uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče či příliš sladké müsli (čokoládové, restované).

Vydatnost snídaně má odpovídat programu dne

Každý by měl snídat podle toho, jestli ten konkrétní den bude mít fyzicky náročnou práci, nebo bude jen sedět u počítače a večer se maximálně půjde projít se psem. To samé platí i u dětí. Jinak bude vypadat snídaně dítěte, které jde jen do školy, kde bude celý den sedět, a jinak vypadá snídaně dítěte, které má dopoledne hodinu tělocviku a odpoledne sportovní kroužky, takže bude určitě více než dvě hodiny v pohybu.

Na trhu lze sehnat různé druhy snídaňových cereálií - od fitness cereálií se sušeným ovocem a sníženým množstvím cukru, které mají energie výrazně méně, až po slazené různé kuličky, které mají energie mnohonásobně více.

"Někdy je vyšší obsah energie výhodou, např. pokud vás čeká sportovně aktivní den. Slazené cereálie pak mohou sloužit jako rychlý a zdravý zdroj energie, kdy vás nebude tížit žaludek a hned tak vás nepřepadne pocit hladu," vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek a dodává: "To vše ale platí jen pro celozrnné cereálie, které mají nižší glykemický index a hladinu krevního cukru zvyšují pomaleji a méně než výrobky z bílého pečiva."

Tuky obecně snižují glykemický index některých potravin

Pravda je, že obecně cereálie mají velmi vysoký glykemický index, který způsobuje, že máte po jídle velmi brzy opět hlad. Lidé, ale zapomínají, že mezi cereálie patří také chléb i pečivo, kde je již dávno známo, že není vhodné jíst pečivo suché, ale namazané rostlinným tukem, čímž se snižuje glykemický index. Proto i odborníci doporučují jíst snídaňové cereálie s mlékem či jogurtem.

"Jíme-li potraviny s vysokým glykemickým indexem, nutíme tělo, aby stále vylučovalo inzulín. V pozdějším věku může dojít k tomu, že naše zásoby inzulínu budou vyčerpány a my se staneme diabetiky druhého typu," potvrzuje Suchánek.

Vysoký glykemický index nemají pouze cukrovinky, ale i bílé pečivo či tzv.cornflakes a populární "polystyrény", kdy při zpracování kukuřičné mouky se změní délka chemických vazeb sacharidů v kukuřičném nebo v jiném cereálním (obilninovém – žitném, pšeničném, ovesném atd.) těstě a výsledná potravina má ještě vyšší glykemický index než samotná kukuřice či obilovina.

Proto pokud snídáte cornflakes nebo polystyrény, je opět vhodné máčet je do mléka nebo jogurtu a snížit tak vysoký glykemický index.

Reklama

Související témata:

Související články

Snídaně je grunt nového dne

Po ránu se v klidu najíst je prý stejně důležité jako ranní hygiena. Snídaně také osvěží a navíc dodá energii k rozjezdu do nového dne. A psychologové tvrdí,...

Výběr článků

Načítám