Hlavní obsah

Naděje pro lidi s ADHD: Nová léčba může změnit pacientům život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odhadů odborníků žije v České republice na dvacet tisíc dětí s ADHD – hyperaktivitou s poruchou pozornosti. Právě jim a nejen jim může pomoci nová léčba, kterou představili odborníci z britské University of Surrey.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci v rámci výzkumu zjistili, že neinvazivní mozková stimulace v kombinaci s kognitivním tréninkem může výrazně zlepšit příznaky poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD) u mladých lidí.

Výzkumu se zúčastnilo 23 dříve neléčených dětí ve věku od 6 do 12 let. Děti podstoupily dvoutýdenní program mozkové stimulace, který zahrnoval spuštění mírného elektrického proudu do mozku přes dvě elektrody v době, kdy děti absolvovaly kognitivní trénink, který se zaměřoval na budování specifických dovedností, jako je pozornost, řešení problémů nebo čtení s porozuměním.

Výsledky ukázaly, že 55 % dětí vykazovalo významné zlepšení symptomů ADHD, jak uvedli jejich rodiče.

Zlepšení přetrvávala tři týdny po ukončení léčby, uvedli vědci.

U dítěte s ADHD je každá rada dobrá

Domácí

Odborníci také zaznamenali změny ve vzorcích elektrické aktivity mozku dětí, které trvaly i při následné schůzce.

Jak vzniká ADHD?

ADHD podle odborníků většinou vyplývá z faktorů zahrnujících celou řadu genů souvisejících s přenosem neurotransmiteru dopaminu (též hormon štěstí, ale i neřesti, který je zodpovědný za správnou funkci mozku a různé aspekty chování člověka – pomáhá s učením, spánkem, umožňuje prožívat pocity uspokojení atd.).

Porucha je natolik dědičná, že asi čtvrtina či až polovina nejbližších rodinných příslušníků diagnostikovaného člověka (rodiče, děti, sourozenci) má také ADHD.

Navíc cokoli, co ovlivňuje raný vývoj mozku během těhotenství nebo v prvních měsících či letech života dítěte, může mít rovněž vliv na to, jak se příznaky ADHD projevují – vliv tak může mít třeba kouření v těhotenství, nedostatek kyslíku během porodu atd.

Závažnost symptomů ADHD pak mohou ovlivňovat i různé stresory, jako je deprese, trauma, napětí v rodině nebo nedostatečný spánek. Jejich zmírněním se naopak dají symptomy u řady lidí zmírnit.

„Zjištění, která v naší studii prokazujeme, naznačují, že kombinace transkraniální stimulace stejnosměrným proudem (tRNS), která se ukázala jako bezpečná s minimálními vedlejšími účinky, má potenciál změnit životy dětí a jejich rodin,“ uvedl profesor Roi Cohen Kadosh, spoluvedoucí studie pro Daily Mail.

„Výsledky této studie prokazující koncepci spolu s předchozími výsledky, které jsme obdrželi pomocí tRNS, zvyšují naši důvěru, že v budoucnu může být neinvazivní mozková stimulace schopna poskytnout alternativu k medikaci jako léčebné cestě pro děti.“

Na studii, publikované v časopise Translational Psychiatry, pracovali také vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

Doktorka Mor Nahumová z Hebrejské univerzity dodala: „Toto je důležitý první krok v nabídce nových terapeutických možností pro ADHD. Budoucí studie s většími a rozmanitějšími vzorky by toto měly pomoci stanovit jako životaschopnou terapii ADHD a pomoci nám porozumět základním mechanismům této poruchy.“

Současná léčba zahrnuje léky nebo terapii, případně kombinaci obojího.

Hyperaktivita s poruchou pozornosti (ADHD)

ADHD je zkratkou označující Attention Deficit Hyperactivity Disorder. V překladu to znamená hyperaktivitu s poruchou pozornosti. Dětí trpících ADHD je podle odhadů odborníků v České republice na dvacet tisíc, v populaci postihuje šest až devět procent dětí.

Řečí čísel v jedné školní třídě mohou být dvě děti trpící touto poruchou. Pokud není včas diagnostikována a léčena, mohou její důsledky ovlivnit budoucnost těchto dětí: častěji se dopouští delikventního, asociálního, kriminálního chování, mají problémy dokončit školu a jejich sociální vztahy jsou narušené.

Varovným údajem je, že většina těchto dětí se k lékaři nikdy nedostane. Jedním z důvodů je malá informovanost o této poruše, kterou je možné účinně léčit.

Asociace dospělých pro hyperaktivní děti je první svého druhu v Česku a má sloužit jako základna vzájemné komunikace mezi odbornou a laickou veřejností, mezi rodiči a učiteli, psychiatry, psychology, neurology i pediatry.

Cílem asociace je zvýšit informovanost veřejnosti o této poruše, již není radno zanedbávat. Portál www.adehade.cz poskytuje rady rodičům, jak vychovávat dítě s ADHD, učitelům, jak přistupovat k jejich výuce, lékařům dává k dispozici aktuální články a studie o této problematice.

Současně je možné využít online poradny odborníků, diskuse, kalendáře akcí, lékaři mají možnost zaregistrovat svoji ordinaci do databáze. Odborníci pomohou rodičům s vyhledáním vhodného odborníka z jejich okolí.

Psycholog: Digitální závislost se netýká jen dětí

Domácí

ADHD – neurovývojová porucha, která netrápí jen děti

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám