Hlavní obsah

Mýty o tloustnutí v menopauze

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nepříjemných projevů u žen po čtyřicítce bývá přibývání na váze. A nejen to - stále víc se blíží i strašák, kterého se mnohé bojí nejvíc, menopauza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když ženská menopauza už dávno není zcela tabu, i tak kolem ní a celkově přibývání na váze ve středním věku panuje mnoho mýtů.

I kvůli nim se pak mnohé ženy mnohdy zbytečně stresují, místo toho, aby se soustředily na to, jak se v tomto období cítit lépe - jak po fyzické, tak i emocionální stránce.

Mýtus č. 1: Nárůst hmotnosti v menopauze je vaše vina

Zapomeňte na to, že nárůst hmotnosti v období menopauzy je jen vaše vina. Jde o přirozený jev. Jak uvádějí autorky knihy Dietní plán v menopauze Hillary Wrightová a Elizabeth M. Wardová, přiberou ženy v období kolem čtyřicítky až padesátky v průměru necelý kilogram za rok.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

Na vině je hned několik faktorů. V souvislosti s věkem se přirozeně zpomaluje metabolismus. Ve středním věku také pomalu začíná docházet k úbytku svalstva (svaly spálí více kalorií než tuky). Navíc, kvůli nižší hladině estrogenu se začíná ukládat více tuku v oblasti břicha a boků, uvádí server WebMD.

Mýtus č. 2: Před menopauzou se nepřibírá

I toto tvrzení není zcela pravdivé. Pomalý nárůst hmotnosti se začíná projevovat už v období tzv. perimenopauzy, tedy i několik let před menopauzou (ta je definována jako 12 měsíců v řadě bez menstruace). Přechod od perimenopauzy k menopauze může trvat až deset let.

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Zdraví

Mýtus č. 3: Kila navíc v menopauze nic neznamenají

Ani toto není pravdivé. Každé kilo navíc se začne projevovat na vzhledu, a později i na oblečení, do kterého se najednou nevejdete.

Horší jsou ovšem zdravotní faktory. Více kilogramů znamená větší riziko nemocí spojených s vyšším věkem - cukrovkou 2. typu, srdečními chorobami či rakovinou. Kila navíc rovněž mohou zhoršovat návaly horka v období menopauzy.

Sex může pomoci od nepříjemných projevů klimakteria

Vztahy a sex

Mýtus č. 4: S kily navíc v menopauze se nedá nic dělat 

Naštěstí i toto neodráží realitu. Vyhnout se tomu můžete tím, že do svého programu zařadíte silový trénink, případně ho zintenzivníte. Jak již bylo řečeno, s věkem ubývá svalstvo, jeho budování je tak klíčové. Navíc pravidelné cvičení může pomoci i s nepříjemnými vedlejšími účinky menopauzy, jako jsou problémy se spánkem, náladovost nebo nedostatek energie.

Dalším krokem k udržení vysněné váhy, případně ke zhubnutí kil navíc je správné načasování jídla.

Tipy pro muže a ženy po čtyřicítce, jak shodit přebytečná kila

Zdraví

„Pokud jíte nepravidelně a nejvíce až s blížícím se západem slunce, nebo dokonce až pozdě večer, není to v souladu s tím, jak naše tělo nejlépe jídlo zpracovává, což je dříve v průběhu dne. To vše vede k tomu, že sníte mnohem více, než potřebujete, což se podepíše i na hmotnosti,” popisuje Wardová.

Ve středním věku rozhodně zapomeňte na drastické diety. Stejně jako kdykoli jindy fungují jen krátkodobě a výsledkem nakonec bývá opětovný přírůstek váhy. Drobnější změny ve stravování, se zaměřením na dostatek bílkovin a užitečných sacharidů ve stravě, jsou z hlediska udržitelnosti mnohem lepší.

I když se vám v menopauze podaří si udržet váhu, nebo dokonce zhubnout, zapomeňte na to, že vaše tělo bude vypadat stejně jako ve dvaceti. Bude jiné, přijměte to. „To nejdůležitější je najít v životě rovnováhu mezi tím, co máte, a co chcete,” dodává Wardová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám