Hlavní obsah

Sex může pomoci od nepříjemných projevů klimakteria

Novinky, das

Dávno neplatí, že obdobím menopauzy u žen končí milostný život i veškeré intimnosti. Podle lékařů by tomu mělo být právě naopak. Sex totiž ženám může pomoci samotný přechod (klimakterium) lépe zvládat. Je vědecky prokázáno, že ženy s pravidelnou sexuální aktivitou trpí mnohem méně projevy přechodu, jako jsou návaly horka, bolesti hlavy, změny nálad apod.

Foto: Profimedia.cz

Organismus každé ženy se s nedostatkem hormonů vyrovnává jinak.

Článek

Hlavními změnami, které u žen přináší menopauza, jsou změny hormonální. Přestávají pracovat vaječníky a organismus tak ztrácí hlavní zdroj ženského pohlavního hormonu, estrogenu. Zároveň se snižuje hladina testosteronu, mužského pohlavního hormonu, který v malé míře produkuje i organismus žen. Působí na jejich sexualitu, například ovlivňuje chuť většiny z nich na pohlavní styk.

Organismus každé ženy se s nedostatkem hormonů vyrovnává jinak. Některé jej prakticky nezaznamenají. Jejich tělo se spokojí s nízkými dávkami nebo deficit vyrovnává tím, že část hormonů produkují jejich vlastní tkáně. Třeba estrogen dovedou do určité míry vytvářet ty tukové.

U více než poloviny žen však zmíněný deficit vyvolává nepříjemné potíže. A to přímo v pohlavních orgánech. Například se ztenčí poševní sliznice a zhorší její kondice. Vagína pak bývá při pohlavním styku hůř zvlhčená a soulož se pro ženu stává nepříjemnou, někdy dokonce i bolestivou. Je to nejčastější sexuální porucha žen v přechodu nebo po něm. V různých průzkumech ji přiznává až třetina padesátnic.

Ne vždy pomůže jen lubrikant

Lékaři ženám doporučují, ať využívají lubrikační prostředky. Ty však někdy přinášejí jen částečnou úlevu. Usnadní začátek pohlavního styku, pokud však soulož trvá déle, jejich účinek slábne. V takových případech jim lze doporučit poševní krémy a globule, které obsahují hormony. Ty působí jenom lokálně a pomáhají zlepšit stav pochvy.

Částečně pomoci mohou i potraviny bohaté na fytoestrogeny, jako je například sója. Potřebné vitamíny a minerály je možné tělu dodat i díky doplňkům stravy. Kromě stravy je pak důležitá také pozitivní psychika a pravidelný pohyb.

Konec menstruace jednoduše neznamená konec života. Naopak je dokázáno, že ženy, které jsou během menopauzy sexuálně aktivní a sex jako takový si užívají, jsou zdravější, šťastnější a spokojenější. Nejvíc nespokojené jsou ty, které na sex zcela rezignují. Klimakterické potíže jsou v jejich případě častěji výmluvou pro únik ze sexuálního života s partnerem. Takovýto útěk bývá spíše než znakem mizející touhy odrazem nefunkčního vztahu a nevyřešených konfliktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám