Hlavní obsah

Tipy pro muže a ženy po čtyřicítce, jak shodit přebytečná kila

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí je pro mnoho lidí celoživotní téma. Některým se to daří, mnozí ale spíše nemají úspěch, jak ostatně dokládají statistiky obézních lidí napříč různými věkovými skupinami. Odborníci se aktuálně zaměřili na úspěšné hubnutí mužů i žen po čtyřicítce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z poradců, kteří lidem radí, jak „udržitelně” zhubnout, je i Jeb Burns z americké Kalifornie. Jak sám tvrdí na svém blogu, v souvislosti s obezitou a nadměrnými kilogramy je zastáncem léčby hlavní příčiny celé situace, nikoli jen následných symptomů.

Dle jeho vyjádření existuje celá řada fyziologických příčin, které mohou vést k tomu, že člověk přibírá na váze.

Dobrou zprávou je, že zařazením různých technik do svého životního stylu lze váhu významně regulovat - jsou nejen udržitelné, ale navíc i vědecky ověřené. Jsou založeny na optimalizaci hormonů, zlepšení produkce energie a zvýšení lidského metabolismu.

Pokud chcete i vy vědět, jak po čtyřicítce efektivně hubnout, vyzkoušejte některé z následujících tipů.

Jídlo v barvě duhy

Zhruba po třicátém roce věku na sobě začínají lidé pozorovat první známky stárnutí. Jedním z nejčastějších je pokles produkce pohlavních hormonů, jako je testosteron, estrogen, progesteron a lidský růstový hormon.

Všechny tyto hormony jsou rozhodující pro udržení svalové hmoty, ale i tělesné hmotnosti. Proto je vhodné tělu dodávat nezbytné minerály, vitamíny a zdravé tuky, které produkci všech uvedených hormonů podporují.

Konzumace barevné zeleniny může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

Zkuste proto do jídelníčku zařadit různobarevné druhy zeleniny, masa a mléčných výrobků, ale také různorodé dary moře - lososa, sledě, makrelu nebo sardinky.

Na zdravé tuky je bohaté například avokádo, olivy, kokos a různé ořechy.

Vitamín D

Pro celou řadu fyziologických funkcí v těle je potřeba i vitamín D. Bohužel mnoho lidí ho má chronický nedostatek.

Tělu ho lze dodat pomocí určitých potravin, ale jen malé množství, proto je lepší ho získávat jinou formou - pobytem na slunci.

Vitamín D jako prevence cukrovky i předčasné menopauzy

Zdraví

Přestaňte „ukládat” nezdravý tuk

Inzulin je hormon, který umožňuje buňkám v těle absorbovat glukózu (cukr) v krvi za účelem výroby energie. Rovněž stimuluje tělo k ukládání přebytečné glukózy jako tělesného tuku.

Nejlepším způsobem, jak takovému ukládání zabránit, je snížit spotřebu jednoduchých sacharidů a potravin obsahujících přidané cukry.

Které potraviny mají více nezdravých tuků

Zdraví

Vyspěte se nejen do krásy

Spánek je pro fyziologické a duševní zotavení, ale i regulaci hormonů a kontrolu hladiny cukru v krvi zásadní. Zaměřte se proto na podmínky, za jakých spíte, omezte užívání technologií před spaním, zaměřte se i na teplotu v místnosti. To vše má na kvalitu spánku významný vliv.

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje naši hmotnost, náladu, paměť i chování

Zdraví

Pozor na zánět v těle 

Jakýkoli zánět v těle podle Jeba Burnse přímo souvisí s obezitou, ale i řadou chronických onemocnění - rakovinou, demencí, kardiovaskulárními onemocněními, ale také třeba artritidou či cukrovkou.

Na zvýšeném výskytu zánětu v těle se ve velkém podílí i nezdravá strava - kalorická jídla, nezdravé tuky, cukry atd.

Chronický zánět může být zákeřný a nebezpečný. Nemusíte ani vědět, že ho máte

Zdraví

Hýbejte se 

Je jasné, že fyzická aktivita je pro spalování tuků a zvýšení metabolismu zásadní. Dvě z nejúčinnějších forem cvičení jsou podle odborníků silový trénink a trénink s vysokou intenzitou (HIIT).

Rovněž může být prospěšná spolupráce s odborníkem při sestavování výživového i cvičebního programu.

Cvičení, které vynahradí hodinu v posilovně

Zdraví

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám