Hlavní obsah

Modelka bojovala o život po použití tamponu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětatřicetiletá Američanka se v podcastu podělila o svou zkušenost, kdy málem zemřela poté, co dostala syndrom toxického šoku způsobený zavedeným tamponem. I přesto, že jí lékaři museli amputovat obě nohy, se stala úspěšnou modelkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2012 odmítla tehdy 24letá atletka Lauren Wasserová plné basketbalové stipendium na špičkové univerzitě, aby se mohla soustředit na svou vzkvétající kariéru v módě.

Život však nabral nepředvídatelný směr, když se začala cítit špatně. Myslela si, že se potýká s chřipkou. Brzy nato ale byla nalezena ve svém bytě v bezvědomí na podlaze, pokrytá výkaly a zvratky poté, co její matka zavolala policii, když se jí dcera neozývala.

V nemocnici zjistili, že Lauren utrpěla infarkt a její orgány začaly selhávat. Byla proto uvedena do umělého spánku. Lékař nařídil personálu, aby zkontroloval, zda má zavedený tampon, a po provedení testu jí byl diagnostikován TSS. Syndrom toxického šoku je vzácná a život ohrožující bakteriální infekce.

Co je syndrom toxického šoku (TSS)?

K syndromu toxického šoku dochází, když obvykle neškodné bakterie Staphylococcus aureus nebo Streptococcus, které žijí na kůži, proniknou do krevního oběhu a produkují nebezpečné toxiny. Příznaky zahrnují vysokou horečku, nízký krevní tlak, zvracení, zmatenost a záchvaty. Nejčastěji se vyskytuje u žen používajících tampony. Syndrom toxického šoku postihne každý rok asi jednu ze 100 000 žen.

Většinou bývá syndrom špatně diagnostikován, protože příznaky připomínají jiné běžnější nemoci.

Laurenin život byl zachráněn, nicméně její nohy zasáhla gangréna a lékaři je museli amputovat.

Syndrom toxického šoku není jen ženským problémem

Zdraví

V podcastu The Diary Of A CEO se Stevenem Bartlettem řekla: „Moje nohy byly v jednom ohni, bylo to, jako by mi někdo zapálil nohu, ten pocit pálení byl šílený. Moje pravá noha byla horší než levá, prsty na levé mi zfialověly, ale na pravé straně nastalo ještě mnohem větší poškození.“

Lékaři se proto rozhodli nejdříve pro amputaci jedné nohy, u druhé byla totiž 50% šance, že dojde ke zlepšení.

„Pamatuji si, když sestra za záclonou telefonovala a říkala, že bude potřeba sehnat protézu od kolene dolů. Byla jsem v šoku a nevěřila, že je řeč o mně,“ uvedla Lauren pro Daily Mail.

Důkladná hygiena při menstruaci může předejít nepříjemným zdravotním komplikacím

Zdraví

Po samotné operaci ale nastaly komplikace a vzhledem k Laureninu celkovému zdravotnímu stavu jí byly odepřeny léky na bolest. Mladá dívka se tak musela potýkat s ukrutnou bolestí.

„Báli se, abych nedostala další srdeční zástavu. Ta bolest byla nesnesitelná. Jako by mi žralok ukousnul nohu. V mém pokoji nemohl nikdo být, řvala jsem a brečela bolestí.“

Po propuštění z nemocnice strávila osm měsíců na invalidním vozíku. „Každý den jsem se odvezla do sprchy, postavila se na stoličku a jen křičela a brečela. Chtělo se mi umřít. Něco mi ale říkalo, že to musím vydržet.“

I když jí lékaři původně zachránili levou nohu, v následujících šesti letech jí to způsobilo tolik bolesti, že nezbývalo nic jiného, než si ji nechat také amputovat, těsně před oslavou třicátin.

Lauren od té doby věnovala velkou část svého úsilí zvyšování povědomí o TSS a obhajování lepší transparentnosti na téma dámských menstruačních produktů. „Tampony jsou vyrobeny za použití chlorového bělidla, dioxinu a syntetických vláken, která v našem těle vytvářejí dokonalou bouři.“

„Setkala jsem se s matkou, která ztratila svou dospívající dceru kvůli TSS, když jí bylo 18 – Madeline Mosbyovou. Přes temnotu a trauma z toho jsme spojily své síly v touze změnit svět a obhajovat a schvalovat zákony. Založily jsme nadaci DontShockMe, spolupracujeme také s demokratickou kongresmankou Carolyn Maloneyovou na prosazování legislativy, která vyžaduje, aby výrobci uváděli na svých obalech všechny složky dámských hygienických potřeb.“

Lauren se také prosadila v módním průmyslu, hrála v kampaních pro značky Lacoste, Furla či Shiseido a získala přezdívku módní dívka se zlatýma nohama, protože obě její protetické nohy jsou zlaté.

Sedmnáctiletá Linda trpí sociální fobií. Dětská psychiatrie v Česku je v rozkladu, říká její matka

Děti

Reklama

Související témata:
Syndrom toxického šoku (TSS)

Výběr článků

Načítám