Hlavní obsah

Menopauza do života ženy přináší řadu změn, je dobré se na ně dopředu připravit

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza u žen nastává v období mezi 45-55 lety. Pokles hladiny ženských hormonů s sebou přináší různé fyzické i psychické potíže. Nejedná se o jednoduché období, žena ho ale musí nějak zvládnout, je tak dobré se na něj alespoň částečně připravit.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejznámější projevy menopauzy patří návaly horka.

Článek

Zvýšení váhy a změny těla

„Organismus se s věkem mění. Dochází ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Žena často začne přibírat, protože se sníží bazální metabolismus, a také dochází k redistribuci tuku z prsů a boků do oblasti břicha,“ vysvětluje Tomáš Fait, předseda České společnosti pro menopauzu a andropauzu.

Odborníci proto ženám doporučují změnit jídelníček, omezit příjem kalorií nebo zvýšit výdej energie během dne.

Změny v sexuálním životě

Nemusí dojít k žádným větším změnám, ale vždy záleží na samotné ženě, jak dobře zvládá projevy stárnutí, do jaké míry se toto období odrazí na jejím sebevědomí, sebehodnocení a vnímání vlastní sexuální atraktivity.

Problémy mohou nastat i v okamžiku, kdy ženy i vlivem návalů a nočního pocení špatně spí a jak se dokážou vyrovnat s nedostatkem spánku. Nevyspalost může negativně ovlivňovat jak náladu, tak chuť na milování.

Menopauza u žen nastává dříve, pokud si delší čas nedopřávají intimnosti

Vztahy a sex

Po nějaké době se k těmto potížím obvykle přidávají i změny poševní sliznice, které mohou také stát za ztrátou libida a poruchami vzrušení.

I tento problém je ale dobře řešitelný. Existují hormonální i nehormonální možnosti, které si i s tímto poradí.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

Stárnutí pleti

Pleť s přibývajícími roky ztrácí svou pevnost a ubývající pohlavní hormony v období menopauzy se odráží rovněž na celkové kvalitě pokožky, u které dochází k dehydrataci a degradaci kolagenních vláken.

Objevují se tak hlubší vrásky, dochází ke ztrátě pevnosti pokožky a také k jejímu vysušení a větší citlivosti. Objevují se také často pigmentové skvrny či rozšířené žilky...

„Zde sice může trochu pomoci systémová léčba estrogeny, ale tím nejlepším řešením je důkladná kosmetická péče o pleť. Vsaďte tedy na přípravky určené pro stárnoucí pleť a nebojte se vyzkoušet i nejrůznější kosmetické procedury, které dokážou projevy stárnutí minimalizovat,” doporučuje odborník.

Změny nálad a špatný psychický stav

Vlivem hormonální nerovnováhy se mohou u žen objevit i stavy úzkosti, výkyvy nálad, přecitlivělost, nespavost, plačtivost i deprese. Často pak ženy i kvůli těmto stavům mají problémy ve vztazích.

Všechny tyto projevy lze přitom minimalizovat díky pohybu, dechovým cvičením, józe, pomoc lze nalézt i v některých přírodních prostředcích. „Pomoci může například kombinace ploštičníku s třezalkou, která dobře funguje proti návalům horka a pocení, ale také proti problémům se spánkem či při poruchách nálad,” upozorňuje lékař Karel Metyš.

Jak zmírnit potíže v přechodu

Zdraví

 Nebezpečná osteoporóza

S poklesem ženských hormonů dochází také k úbytku kostní hmoty. Ženám pak hrozí častější zlomeniny a osteoporóza. Ženám se proto v rámci screeningu doporučuje podstoupit denzitometrické vyšetření, které umožní zjistit hustotu kostí a případné potíže zavčasu léčit.

Zároveň je také vhodné v období přechodu navýšit příjem vápníku, ideálně na cca 1200 miligramů. Do jídelníčku je dobré zařadit i potraviny bohaté na vápník a také vitamín D, který podporuje vstřebávání vápníku. Jedná se například o zelné listy (např. kapustové), luštěniny či některé plody, jako jsou fíky či pomeranče.

Šest způsobů, jak si užít kvalitní milování během menopauzy

Vztahy a sex

Jak dlouho projevy přechodu trvají?

Průměrná doba trvání menopauzálních příznaků, a tedy doby, než dojde k poslednímu menstruačnímu krvácení, je kolem 7 let.

Jedná se ale o velmi individuální záležitost a ovlivňuje ji řada faktorů – nejvýrazněji celkové zdraví ženy a genetická predispozice.

Reklama

Související články

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Menopauza je pro mnoho žen obávaným strašákem. Jakmile oslaví čtyřicítku, začnou se víc a víc o toto téma zajímat a samy sebe i více pozorovat. Podívejte se...

Když menopauza přijde dřív

Přechod nemine žádnou ženu. Otázkou ale je, kdy nastane. Tento proces se rozbíhá ve chvíli, kdy vaječníky postupně začnou ztrácet svou funkci. Obvykle se tak...

Výběr článků

Načítám