Hlavní obsah

Šest způsobů, jak si užít kvalitní milování během menopauzy

Novinky, ald

Většina žen se obává, že menopauza a orgasmus se vzájemně vylučují. Odbornice na vztahy a sex Annabelle Knightová ale vysvětluje, že v období menopauzy rozhodně nemusíte rezignovat na kvalitní sexuální život.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní sex si lze užít i v menopauze.

Článek

Když se řekne menopauza, většina žen si představí návaly horka, vaginální suchost nebo výkyvy nálad. Jednoduše řečeno nepříjemné symptomy, které nejdou ruku v ruce s kvalitním sexem.

„Padesát let není nových třicet,“ souhlasí odbornice na vztahy a sex Annabelle Knightová. Zároveň ale dodává, že ani v tomto věku bychom neměly ze svých sexuálních nároků slevovat.

Zkuste do svého milostného života zakomponovat šest rad, které podle Knightové okoření váš sex.

1. Pravidelný sex

Obzvláště v rané fázi menopauzy se některé ženy sexuálnímu styku vyhýbají. I když by se mohlo zdát, že je toto rozhodnutí oprávněné, opak je pravdou.

„Vagina v důsledku ztráty estrogenu prochází změnami, což znamená, že průtok krve do pochvy se během menopauzy snižuje. Tomu lze předejít pohlavním stykem, který průtok krve do pochvy stimuluje a udržuje vaginu zdravou,” vysvětluje Knightová.

Nebojte se tedy chvíle, kdy s partnerem ulehnete do postele a v klidu se oddejte sexuální touze.

Když ženy po přechodu ztratí chuť na intimnosti

Vztahy a sex

2. Sáhněte po kvalitním lubrikačním gelu

S menopauzou souvisí vaginální suchost, která dokáže sex proměnit v jedno velké trápení. Naštěstí existují lubrikační gely, díky kterým vaginální suchost nebude mít šanci.

„Příliš mnoho žen se stydí používat lubrikant, protože se domnívají, že je známkou jejich selhání. To je naprostá hloupost,“ říká odbornice a dodává, že moderní lubrikanty na bázi vody a silikonu dělají sex mnohem pohodlnější. Při výběru správného lubrikačního gelu se nebojte zainvestovat a pořiďte takový, který bude vám i vašemu partnerovi vyhovovat.

3. Koření vztahu? Flirt!

Co si budeme povídat, obzvláště během menopauzy je důležité, aby se ze sexuálního styku nestala rutina. „Předehra může začít už ráno, a to jemnými polibky a mazlením,” říká Knightová pro NetDoctor.

Během dne si s partnerem můžete vyměnit několik intimních zpráv, které okoření váš milostný život. Pak už nic nebrání tomu, abyste se sexuálním hrátkám oddala spontánně, třeba hned po příchodu z práce.

Sexuoložka Laura Janáčková: Papírová vagina ještě neznamená konec

Vztahy a sex

4. Navštivte lékaře

Pokud menopauza způsobuje ve vašem sexuálním životě problémy, nebojte se navštívit svého gynekologa.

„Za jeden z největších problémů považuji fakt, že během menopauzy klesá hladina estrogenu, což následně může vést ke ztenčení tkáně pochvy. To spolu s vaginální suchostí způsobuje bolestivý a nepříjemný sexuální styk. Pokud zjistíte, že se jedná o trvalý problém, navštivte lékaře, který vám případně předepíše estrogenovou mast,“ doporučuje Knightová.

5. Cvičením k lepšímu sexu

Je obecně známo, že se během cvičení uvolňují endorfiny, tedy hormony štěstí. Rozhodně jejich důležitost nepodceňujte, neboť právě během menopauzy je spokojená mysl klíčem k dobrému milování. Annabelle Knightová také radí, abyste se zaměřila na cviky s Venušinými kuličkami.

„Zkuste si pořídit kvalitní Venušiny kuličky, které posílí vnitřní svaly vaginy,” tvrdí odbornice. Tento krok může následně vést k lepšímu a silnějšímu orgasmu.

Jak zmírnit potíže v přechodu

Zdraví

6. Změňte své myšlení

Není žádným tajemstvím, že se většina žen menopauzy obává. Kromě tělesných symptomů mají strach z nízké sexuální touhy.

„Ve skutečnosti ale mnoho žen zjistilo, že se jejich sexuální vášeň může během menopauzy zvýšit. Domnívám se, že za skvělým sexem vždy stojí pozitivní přístup. Pokud jste vynalézavá a opravdu pracujete na svém sexuálním štěstí, není důvod, proč by vás menopauza měla ovlivnit,“ uzavírá Annabelle Knightová.

Reklama

Související články

Jak si s partnerem užít více sexu

Sex je důležitou součástí každého vztahu. Ať už si ho někdo užívá denně nebo jen jednou týdně, pravdou je, že po čase začíná jeho intenzita pomalu klesat....

Výběr článků

Načítám