Hlavní obsah

Když menopauza přijde dřív

Právo, Gabriela Rossi

Přechod nemine žádnou ženu. Otázkou ale je, kdy nastane. Tento proces se rozbíhá ve chvíli, kdy vaječníky postupně začnou ztrácet svou funkci. Obvykle se tak děje po pětačtyřicátém roku věku ženy, výjimkou není ani menopauza až po padesátce. Pokud ovšem činnost vaječníků vyhasíná podstatně dříve, mezi třicítkou a čtyřicítkou, hrozí nejen závažné zdravotní komplikace, ale ženu to může připravit i o šanci mít ještě dítě.

Foto: Profimedia.cz

Příznaky předčasného přechodu bývají zpravidla stejné jako u přirozené menopauzy. Dobrá zpráva je, že lékaři dokážou většinu z nich potlačit, nebo alespoň udržet na uzdě. Jde jen o to, přijít včas.

Článek

Jestliže vaječníky, ovaria, ztrácejí svou funkci před čtyřicítkou, mluví odborníci o tzv. předčasné menopauze. Před pětatřicátým rokem se pak jedná o předčasné ovariální selhání. V obou těchto případech je třeba, aby se žena začala neprodleně léčit.

Předčasné ovariální selhání postihuje zhruba jednu ženu z 250, předčasná menopauza pak jednu ze 100. „Ztrátou funkce vaječníků je myšlena ztráta schopnosti produkovat ženské pohlavní hormony – estrogeny,“ vysvětluje gynekolog Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

„Tato ztráta je způsobena vyčerpáním receptivních folikulů, což jsou buněčné struktury obsahující zárodečnou buňku,“ doplňuje.

To znamená, že se ženě zastaví menstruace, přestává být plodná a začnou se projevovat příznaky ukazující na nedostatek estrogenu, hodnoty ostatních ženských hormonů jsou srovnatelné se stavem při klasické menopauze přicházející mezi pětačtyřicátým až padesátým pátým rokem.

Proč se to děje?

„Příčiny předčasné menopauzy a předčasného ovariálního selhání jsou ovlivňovány vrozenými i získanými faktory. Existuje řada genetických poruch, které vedou k předčasnému ovariálnímu selhání, např. odchylky v počtu a struktuře pohlavních chromozomů,“ vysvětluje Křepelka.

Roli podle něj hraje i řada vnějších, získaných faktorů, např. vystavení organismu radiačnímu záření, ale také kouření, některá virová či autoimunitní onemocnění, při kterých organismus ženy vytváří protilátky proti buňkám, které produkují pohlavní hormony.

Urychlit přechod mohou i chirurgické zákroky na vaječnících, léčba zářením a některými cytostatiky, což jsou léky používané při chemoterapii, jež ničí nádorové, ale bohužel i mnohé zdravé buňky.

Co může způsobit

Důsledky předčasné menopauzy a předčasného ovariálního selhání nejsou zanedbatelné:

  • Žena ztrácí plodnost, což pro ty, které před čtyřicítkou ještě nerodily, může být fatální problém.
  • Dochází ke změně složení plazmatických tuků v krvi a zvýšení rizika aterosklerózy.
  • Hrozí osteoporóza, tedy řídnutí kostí s projevy patologických zlomenin (krček stehenní kosti, vřetenní kosti a kompresivní zlomeniny obratlových těl).
  • Suchost sliznic, která v urogenitální oblasti způsobuje sexuální dysfunkce včetně vulvovaginální atrofie, jež se mimo jiné projevuje i ztenčením, vysušením a záněty vaginálních stěn.
  • Objevují se také poruchy v oblasti psychosociální, laicky řečeno, žena svou ztrátou „ženskosti“ a plodnosti trpí jak psychicky, tak jí to může přinést problémy i v partnerství.

Nela Boudová: Menopauza není jednoduché období, je náročné především na psychiku

Styl

Kdy jít k lékaři

Příznaky předčasného přechodu bývají zpravidla stejné jako u přirozené menopauzy, ovšem vzhledem k možným vážným zdravotním důsledkům odborníci doporučují navštívit lékaře okamžitě, jakmile zpozorujete první náznaky dříve, než je obvyklé. Na co si dát pozor?

  • Nepravidelný menstruační cyklus či absence menstruace. Cyklus se může zkracovat a žena přitom může krvácet silněji, stejně tak se ale perioda může prodlužovat. Pak bývá menstruace obvykle slabší a chybí ovulace.
  • Návaly horka. Náhlý pocit horka šířící se horní částí těla může trvat několik sekund, ale i minut a může být doprovázen bušením srdce a brněním prstů.
  • Vaginální suchost. Snížená hladina estrogenu zapříčiňuje ztenčení tkání a menší pružnost projevující se svěděním pochvy. Mizí totiž přirozená poševní flóra a mění se i kyselost prostředí.
  • Noční pocení.
  • Podrážděný močový měchýř, podnícená inkontinence. Zejména při kašlání, kýchání či smíchu může dojít k úniku moči a přidružit se mohou i častější výtoky a dráždivý měchýř, jehož symptomem je i únik moči.
  • Bolestivost kloubů, svalů a šlach.
  • Náladovost, deprese, podrážděnost.
  • Nespavost.
  • Snížené libido.
  • Změny v ústech. Žena může pociťovat suchost až pálení v ústech nebo trpět na záněty dutiny ústní či poruchou chuti.
  • Zhoršená kvalita kůže, nehtů, vlasů. Začínají více padat vlasy, kůže je sušší a nehty se lámou.

Nejčastěji se objevují první tři příznaky našeho výčtu, nepříjemné jsou však všechny. Dobrá zpráva je, že lékaři dokážou většinu z nich potlačit, nebo alespoň udržet na uzdě. Jde jen o to, přijít včas.

To platí především v případech, kdy žena ještě chce mít děti. „Léčba předčasné menopauzy a předčasného ovariálního selhání je zaměřena zejména na psychosociální podporu pacientky, léčbu nedostatku estrogenů jejich podáváním, řešení reprodukčního plánu u žen s cílem těhotenství a na léčbu doprovodných autoimunitních onemocnění,“ upřesňuje lékař.

Mýty o tloustnutí v menopauze

Zdraví

Období plodnosti se dá prodloužit

Lékař při vyšetření odebere krev, z níž v laboratoři podle hladin estradiolu (indikátor funkce vaječníků) a FSH (produkce estrogenu a růst vajíček) zjistí, do jaké míry váš organismus ještě produkuje ženské hormony.

V případě, že máte málo estrogenu nebo je jeho produkce malá, nabídne vám lékař nejčastěji hormonální léčbu, která může stav včas podchytit, ale dokonce také zvrátit. A nejedná se jen o prodloužení schopnosti otěhotnět, ale také o prevenci již zmíněných vážných zdravotních problémů spojených s přechodem.

Jak nedostatek sexu ohrožuje zdraví žen

Vztahy a sex

„Nejzávažnější jsou z hlediska zdraví žen metabolické projevy menopauzy. Ty totiž mohou vést k rozvoji fatálních komplikací. Vyznačují se zvýšenou tendencí ke kardiovaskulárním chorobám a osteoporóze,“ upozorňuje Křepelka.

Jde totiž o to, že ani jedno z těchto onemocnění není přirozeným stavem těla a je třeba je léčit. Nedostatek a konec produkce estrogenu organismem je konečný a jinak než umělým nahrazením ho nelze řešit.

Přestože nejde o snadný proces, i s předčasným ovariálním selháním lze podle odborníků otěhotnět, a to s pomocí hormonální terapie a darovaného vajíčka.

Pomocníci z přírody

Mnohé rostliny obsahují látky s názvem fytoestrogeny, jež jsou schopny v ženském těle do jisté míry nahradit nedostatek hormonu estrogenu.

Nejsou tak účinné jako uměle vytvořené hormonální léky, ale jako doplňující a jemnější složka léčby jak příznaků menopauzy, tak jejích předčasných forem, mohou být mnoha ženám ku prospěchu. Vždy je ale třeba jejich užívání konzultovat s lékařem, nebo alespoň lékárníkem.

Andělika čínská

Foto: Profimedia.cz

Andělika čínská

Anděla v názvu nemá rozhodně náhodou. Tato velmi účinná bylina pomáhá v ženském těle upravovat hladiny hormonů i pravidelnost cyklu, zmírňuje vaginální suchost, navíc celkově zklidňuje.

Její kořen obsahuje až 5 % ligustilidu, prchavého aromatického derivátu kyseliny ftalové, který působí antiateroskleroticky, chrání nervy, je protizánětlivý i analgetický.

Jetel luční

Foto: Profimedia.cz

Jetel luční

Množství fytoestrogenu, které obsahuje, z něj dělá tradiční doplněk léčby příznaků klimakteria. Většinou se užívá ve formě čaje či jako doplněk stravy v pilulce.

Herbáře zmiňují jeho pozitivní působení i při rakovině prsu, zlepšuje stav kostí, činnost srdce a krevní tlak, celkově posiluje kardiovaskulární systém.

Ploštičník hroznatý

Foto: Profimedia.cz

Ploštičník hroznatý

Tato bylina vám poslouží zejména při nepravidelné menstruaci, ale i pro tlumení menstruačních křečí. Účinnou látkou jsou v něm opět fytoestrogeny.

Studie prokázaly, že ho lze využívat i při léčbě tzv. návalů, jelikož snižuje hladinu luteotropního hormonu, který se tvoří v hypofýze. A právě v období menopauzy dochází k vzestupu hladiny tohoto hormonu, což je považováno za jednu z příčin návalů.

Reklama

Související články

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Děložní myom je nejčastější nezhoubný nádor ženských pohlavních orgánů. Zkušenost s ním má 40 % žen ve věku 25 – 45 let a až 60 % žen starších 45 let. Zatímco...

Výběr článků

Načítám