Hlavní obsah

Menopauza u žen nastává dříve, pokud si delší čas nedopřávají intimnosti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza u žen nejčastěji nastává kolem 51. roku, první příznaky se ale mohou objevit již o šest až sedm let dříve. Vše je ale velmi individuální, velkou roli zde sehrává genetika, životní styl a podle nejnovější vědecké studie i sexuální život ženy. Čím méně má sexu, tím dříve se u ní menopauza i předcházející potíže objeví.

Foto: Profimedia.cz

Pokud žena dlouhodobě nemá sex, je velká pravděpodobnost, že u ní dojde k menopauze dříve.

Článek

Podle vědců pravidelný sex tělu dává signál, že stále existuje možnost otěhotnět, a z biologického hlediska má tak stále smysl, aby docházelo k ovulaci.

„Jakmile tedy u žen dlouhodobě k sexu nedochází, tělo začne vkládat energii do jiných věcí než ovulace, menopauza tak nastoupí dříve,” vysvětluje pro CNN Megan Arnotová, vedoucí vědkyně a evoluční antropoložka z University College London.

Je to dáno i tím, že během ovulace je žena náchylnější k onemocnění, jelikož je v ten čas oslaben imunitní systém. Tělo tak chrání svým rozhodnutím ženu i před tím.

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Zdraví

Arnotová také říká, že jejich vědecké zjištění podporuje tzv. teorii babičky, podle které u žen dochází k menopauze, aby se předešlo reprodukčnímu konfliktu mezi generacemi žen v rodině. Aby všechna vnoučata přežila a prosperovala.

Pokud by ženy měly ve vysokém věku děti, těžko by mohly být aktivní i v péči o svá vnoučata.

Sexuoložka Laura Janáčková: Papírová vagina ještě neznamená konec

Vztahy a sex

Vědci se také snažili zjistit, jestli nástup menopauzy nějak ovlivňuje společný život s mužem. Z jejich zjištění ale vyplynulo, že v tomto směru neexistuje žádná souvislost.

Mezi ženou a mužem musí docházet k sexuální aktivitě, a to ideálně alespoň jednou týdně, bydlet spolu vůbec nemusí. Za sex přitom není považována jen soulož, ale také orální sex, masturbace a mazlení se s mužem.

Reklama

Související články

Nepříjemný důsledek ženské menopauzy

Postupná ztráta funkce vaječníků během menopauzy má za následek pokles hladiny estrogenů. Nedostatek těchto hormonů pak ústi v neplodnost, ale také atrofii...

Co jíst v období menopauzy

Ženy v období menopauzy obvykle přiberou. Jenže nadbytečná kila u nich zvyšují řadu zdravotních rizik, a to výrazněji než v předchozích etapách života. Těmi...

Výběr článků

Načítám