Hlavní obsah

Mamograf by v budoucnu mohl nahradit speciální test z otisku prstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prsu postihuje stále více žen a dnes i v poměrně mladém věku. Včasná diagnostika přitom může usnadnit léčbu a v některých případech doslova zachránit život. Vědci tak neustále hledají nejen nové možnosti léčby, ale i diagnostiky. Významný posun nyní zaznamenali vědci z Sheffield Hallam University, kteří představili jednoduchý test, jenž dokáže odhalit rakovinu prsu v různé fázi vývoje na základě vyhodnocení potu z otisku prstu.

Místo mamografu by v budoucnu mohl rakovinu prsu odhalit otisk prstuVideo: Reuters

 
Článek

Otisky prstů obsahují pot a test zkoumá molekulární složení otisku prstu pomocí hmotnostní spektrometrie, která měří atomovou hmotnost částic a molekul k jejich identifikaci.

Profesorka forenzní a bioanalytické hmotnostní spektrometrie Simona Franceseová se 15 let věnovala výzkumu v oboru soudního lékařství, kde se zaměřovala na profilování podezřelých z trestné činnosti na základě dat získaných z otisků prstů. A tehdy přišla na to, že z otisků prstů je možné identifikovat i markery rakoviny. Proto se rozhodla opustit soudní lékařství a zaměřit se na lékařskou diagnostiku potu.

„Pot obsahuje mnoho různých molekul, ale to, co nás zajímá, jsou proteiny,“ řekla agentuře Reuters.

Bulku v prsu si nahmatala den před pětatřicátými narozeninami. Nádor byl velmi agresivní

Zdraví

„Tyto proteiny a různé úrovně a faktory exprese těchto proteinů nám dokážou odhalit, zda má nemocný v sobě nezhoubné, či zhoubné buňky a v jaké fázi se onemocnění nachází. Zda se jedná o ranou fázi, či již metastázující. K vyhodnocování pak využíváme i umělou inteligenci,“ vysvětluje Franceseová.

Celá metoda se přitom opírá o hmotnostní spektrometrii s laserovou desorpcí a ionizací s pomocí matrice (MALDI-MS).

„Doufáme, že v budoucnu právě tento jednoduchý neinvazivní test nahradí při primární diagnostice mamograf, který by mohl přijít na řadu až v okamžiku, kdy by byl test z otisku prstu pozitivní, včetně následné biopsie,“ dodává vědec Jim Langridge z Waters Corporation.

Rakovina prsu se může projevit i jinak než bulkou

Zdraví

O vyšetření mamografem se stále šíří řada nepravd a mýtů

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám