Hlavní obsah

Bulku v prsu si nahmatala den před pětatřicátými narozeninami. Nádor byl velmi agresivní

Když si paní Hana den před pětatřicátými narozeninami nahmatala v prsu bulku, bylo jí hned jasné, že to bude nádor. Okamžitě tak vyhledala odbornou pomoc. Jednalo se o velmi agresivní a rychle rostoucí nádor, tzv. triple negativní. Léčba tak nebyla vůbec snadná.

Foto: archív paní Hany

Rok po odhalení bulky v prsu se paní Hana opět usmívá.

Článek

Nádor paní Hana poprvé nahmatala velkou náhodou, když ležela večer v posteli a bezděčně si položila ruce na hrudník. „Najednou jsem ucítila, že mám v prsu něco tvrdého. Nevím proč, ale hned mi bylo jasné, že to bude nádor,“ vzpomíná paní Hana, která do té doby přitom neměla žádné jiné příznaky nemoci, jen se cítila poslední tři měsíce hodně unavená.

Hned ráno tak volala svému gynekologovi, který jí doporučil mamologickou poradnu, do níž šla za čtyři dny na vyšetření. Lékařka ji prohlédla, zhodnotila, že nález v prsu je podezřelý, a poslala ji na ultrazvuk.

„Termín měli až za dva týdny. Tak dlouho jsem ale čekat nechtěla, šla jsem proto na soukromou kliniku a ultrazvuk si zaplatila. Zde mi potvrdili, že se jedná o nádor, který je potřeba podrobněji vyšetřit,“ upozorňuje paní Hana.

Imunoterapie bude nově pomáhat ženám s agresivní rakovinou prsu

Zdraví

S nálezem se vrátila do mamologické poradny. Tam se dostala rovnou k onkologovi a absolvovala mamograf a biopsii. Ta potvrdila zhoubný nádor prsu, navíc tzv. triple negativní, který je agresivní a rychle roste.

Což potvrdily následující týdny. „Ode dne, kdy jsem si našla bulku v prsu, přes všechna vyšetření ke konečné diagnóze uběhly dva měsíce. Za tu dobu se mi nádor zvětšil tak, že byl viditelný pouhým pohledem,“ dodává.

Když se dozvěděla diagnózu a to, že je nádor léčitelný, svým způsobem se jí ulevilo. Onkolog jí tehdy podrobně vysvětlil, co je nádor zač a co ji následující čas čeká. Sama si pak ještě dohledala spoustu dalších informací o nemoci.

Moc dobře si uvědomovala, že v boji s tímto typem nádoru je důležitá každá minuta, a tak po řadě vyšetření téměř okamžitě nastoupila na chemoterapie. Díky nim mělo dojít ke zmenšení nádoru, aby šel lépe operativně odstranit.

Praneteř Olgy Havlové Caroline si nechala preventivně odstranit prsa i vaječníky, kvůli rakovině

Žena

Cyklů chemoterapie absolvovala celkem dvanáct – čtyři s jedním lékem, pak přišlo na řadu osm cyklů s druhým. „Bylo to náročné období. Sice jsem z chemoterapie nezvracela, ale fyzicky jsem byla úplně vyčerpaná, měla jsem velké bolesti hlavy, všech kloubů, vypadaly mi vlasy a postupně se u mě začaly objevovat i další nežádoucí účinky. Důležité ale bylo, že nádor se rychle zmenšoval,“ vysvětluje Hana a doplňuje:

„Po druhém cyklu prvního léku už nebyl nádor na pohled vidět, po třetím jsem jej necítila ani pohmatem, při čtvrtém už byl vidět jen nepatrně na ultrazvuku.“

Po ukončení chemoterapie prvním lékem přešla Hana na druhý. Bohužel při této léčbě přišly výraznější nežádoucí účinky, například silnější brnění končetin, ale i obličeje, špatná citlivost prstů a zhoršily se bolesti kloubů. Zároveň se opět začal zvětšovat nádor. Lékaři proto rozhodli o předčasném ukončení druhé fáze léčby a doporučili operaci, kterou podstoupila v listopadu minulého roku.

Původně jí lékaři měli odstranit jen nádor, aby jí zůstala prsa. Genetické vyšetření ale ukázalo, že je nositelkou genu BRCA1. Onkolog jí proto doporučil odstranění obou celých prsů, jinak by u ní zůstala velká pravděpodobnost, že se nádor vrátí.

Foto: archív paní Hany

Kvůli chemoterapiím přišla o vlasy.

„Neváhala jsem ani minutu a stále si říkám, vlasy nejsou ruka – dorostou, prsa si mohu nechat zrekonstruovat, ale život je důležitější. Mám syna a manžela a pro ty tady chci být co nejdéle, na ničem jiném nezáleží,“ svěřila se paní Hana.

Operace proběhla bez komplikací a nyní se Hana zotavuje. Za rok ji čeká rekonstrukce prsou, a pokud to půjde, plánuje i další dítě. Ještě před chemoterapií jí totiž lékaři vyvolali umělý přechod – hormonální ochranu vaječníků, aby zachovali vajíčka pro případné další těhotenství. Vaječníky tím uvedli do „klidového stavu“, kdy jsou méně citlivé na toxické působení chemoterapie.

Nechte si na ně sáhnout aneb Když dotek zachraňuje život

Zdraví

V současné době ještě paní Hana podstupuje preventivní biologickou léčbu snižující pravděpodobnost návratu nádoru, kterou bude užívat přibližně rok. Poté uvidí, jestli bude možné, aby se jejich rodina rozrostla.

Jak sama uvedla, měla velké štěstí, že na svou nemoc nebyla a není sama. „Po celou dobu mě neskutečně podporuje manžel. Maminka a tchyně mi pomáhají se synem a s domácností, podporují nás přátelé a také sousedé. Bez nich bych to všechno určitě takhle dobře nezvládala,“ uzavírá.

BRCA gen stojí za rakovinou prsu, ale může vést i k rakovině slinivky

Zdraví

Lékaři oznámili posun v léčbě rakoviny prsu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám