Hlavní obsah

Lidé s Parkinsonovou chorobou by měli každý den jíst jahody, jablka a pomeranče

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje části mozku. Doposud neexistuje žádný lék, který by nemoc zcela vyléčil, nicméně existuje řada léčebných postupů, které pomáhají zmírnit příznaky a postup nemoci zpomalit. Podle nejnovější vědecké studie těmto lidem může pomoci i jídelníček bohatý na ovoce plné antioxidantů.

Foto: Profimedia.cz

Ovoce bohaté na flavonoidy může lidem s parkinsonem zpomalit dopady onemocnění.

Článek

Vědci z Pensylvánské univerzity sledovali během 30 let 1250 pacientů s Parkinsonovou chorobou a z jejich zjištění jasně vyplynulo, že ti, kteří měli stravu bohatou na ovoce, ale i nápoje plné antioxidantů, vykazovali menší riziko úmrtí. Podle vědců právě antioxidanty pomáhají chránit mozkové buňky, které normálně při této nemoci odumírají, před poškozením.

Konkrétně v této souvislosti hovoří o antioxidantech, jako jsou flavonoidy, které pravděpodobně zklidňují zánět a dokážou i léčit řadu jiných nemocí, jako je cukrovka či hypertenze (vysoký krevní tlak).

Podle studie lidé, kteří konzumovali průměrně alespoň 673 mg flavonoidů denně, měli na konci studie o 70 procent vyšší pravděpodobnost, že budou naživu. Zmiňovaná výše flavonoidů přitom odpovídá snězení 250 g jahod nebo šesti jablek denně.

Nicméně pomoci může už to, když lidé budou jíst toto množství flavonoidů alespoň třikrát týdně, přičemž součástí takového jídelníčku může být i červené víno, jelikož i to obsahuje vysoké množství flavonoidů.

„Pokud tedy lidé s parkinsonem chtějí zlepšit svůj stav, měli by do svého jídelníčku přiřadit více ovoce bohatého na tyto látky (jahody, jablka, pomeranče), případně zelený čaj. A ačkoliv nechceme lidi příliš nabádat k popíjení alkoholu, pak pro takto nemocné může být řešením i sklenka červeného vína,” doporučuje v odborném časopise Neurology vedoucí studie profesor Xiang Gao.

Související články

Výběr článků

Načítám