Hlavní obsah

Potraviny, které by každá žena měla jíst, aby byla ve stáří zdravá a soběstačná

Novinky, das

Zdravá výživa hraje velmi důležitou roli nejen v prevenci obezity, ale také celé řady dalších onemocnění a dokonce i stárnutí. Vědci nyní přišli s tvrzením, že objevili pět superpotravin, které mohou pomoci ženám oddálit proces stárnutí. A nejedná se o žádné zázračné kousky, ale dnes zcela běžné pomeranče, jablka, hrušky, římský salát a vlašské ořechy.

Foto: Profimedia.cz

Vlašské ořechy jsou plné velmi kvalitních živin.

Článek

Všechny tyto potraviny pomohou ženám zůstat co nejdéle mobilní a nezávislé na cizí pomoci. Je ale důležité dodržovat i další zásady zdravé výživy.

Vědci sledovali 54 762 žen v průběhu 30 let. Ptali se jich na jejich tělesné funkce a schopnosti vykonávat základní činnosti každodenního života. Zároveň měřili souvislost mezi stravovacími návyky, jejich mobilitou a nemocemi.

Z jejich závěru jasně vyplynulo, že strava založená na ovoci, zelenině, s nízkým obsahem slazených nápojů, soli a nasycených tuků snižuje křehkost starších žen.

Pokud ženy navíc konzumovaly ve větším množství právě zmiňované potraviny (pomeranče, jablka, hrušky, římský salát a vlašské ořechy), pak se jejich vyhlídky na hezké stáří bez větších obtíží zvyšovaly.

Zázračné vlašské ořechy

Z uvedených potravin jsou asi nejzdravější vlašské ořechy, které jsou plné velmi kvalitních a zdravých živin.

Doktor Michael Gregor tvrdí, že stačí dvě hrsti vlašských oříšků týdně a ženě to může být po zdravotní stránce stejným přínosem jako čtyři hodiny běhu týdně.

Vlašské ořechy také snižují rizika infarktu a cukrovky. Navíc dokážou zmírnit stres a fungují i jako prevence Alzheimerovy choroby, rakoviny prsu a prostaty. Pomáhají také snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

„Existuje řada výzkumů, jež se zaměřují na konkrétní zdravotní problémy související se stárnutím, kam patří například cukrovka či srdeční choroby. Ale doposud se ještě nikdo nezaměřil i na kvalitu života a schopnost udržet si nezávislost na druhých i ve vyšším stáří. V tom jsou závěry výzkumu skutečně unikátní,” dodává pro Daily Mail profesorka Dr. Francine Grodsteinová z Harvard Medical School.

Reklama

Související články

Potraviny, které podporují spalování tuků

Pokud jste nestihli vysportovat postavu snů a do ideálu vám zbývá ještě dlouhá cesta, jděte na to chytře, využijte sílu potravin. Jak? Tukožroutská dieta není...

Výběr článků

Načítám