Hlavní obsah

Koenzym je výborný životabudič

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro každý ví, že skvělou vzpruhou je ženšen. Ale jen málokdo zná koenzym Q 10, který dovede člověku dodat energii ještě výrazněji. Zdá se to nepochopitelné vzhledem k tomu, jak často zápolí spousta z nás s únavou nebo vyčerpáním.

Článek

Petr Veselý Koenzym usnadňuje, aby se kyslík a živiny dostaly do buněk. Výrazně zlepšuje jejich funkci. V tom spočívá mechanismus jeho účinku. Je to podobné, jako když motoru zlepšíte přívod paliva. Největší smysl má pro kardiaky a seniory. Mohou si ho koupit ve většině lékáren jako potravinový doplněk. Jeho efekt se neprojevuje okamžitě, ale až po delší době.

Lapal po dechu

Učiteli dělalo stále větší problém vyjít do prvního poschodí domu, ve kterém bydlel. Když nakonec zdolal schodiště, bušilo mu srdce jako splašené. Lapal po dechu a cítil se unavený. Byl z toho nešťastný.

Po infarktu přestal kouřit a snažil se zlepšit kondici tím, že chodil na procházky. Ale měl s tím stejné problémy jako se zdoláním schodiště. Srdce se mu snadno rozbušilo i tehdy, když se rozčilil, byl rozrušený nebo se ocitl pod psychickým tlakem.

Jeho kardiolog mu navrhl, ať vyzkouší koenzym Q 10. Efekt nesmí čekat hned, ale tak do 14 dnů až do měsíce. Muž se poradil se známým lékárníkem, který z přípravků je opravdu kvalitní.

Zlepšení na sobě začal pozorovat zhruba po třech nedělích. Bušení srdce se zmírnilo. Také se méně zadýchával a lépe vzdoroval únavě. Procházky pro něj přestaly být takovou dřinou a stresem. Začal si je víc užívat. Díky nim se zlepšovala i jeho kondice a stav srdce.

Zkracuje léčení po infarktu

Pacient, kterého do nemocnice přivezou s infarktem, má větší šanci přežít, když dostane do šesti hodin koenzym Q 10 spolu s dalšími antioxidanty. Koenzym také zrychluje hojení po infarktu i po mrtvici a zkracuje dobu rekonvalescence. U kardiovaskulárních potíží často pomáhá:

  • při nedostatečném výkonu srdce;
  • srdečním selhávání;
  • angině pectoris;
  • vysokém tlaku;
  • poruchách srdečního rytmu atd.

Je ale potřeba zdůraznit, že nenahrazuje léky ani klasickou léčbu. Pouze je doplňuje. Jeho užívání je v takových případech nutné konzultovat s lékařem.

Řada pacientů ho bere současně se statiny. To je určitý tip léků na snižování vysokého cholesterolu. Statiny totiž brzdí tvorbu koenzymu. I v tomto případě je však potřeba se zeptat kardiologa.

Nedostatek se projeví ztrátou vaší vitality

Koenzym Q 10 je látka lidskému tělu vlastní. Získáváme ji z potravin. Významnější množství jí obsahují vnitřnosti, hovězí a kuřecí maso, sardinky, makrely, sója a sójový olej, špenát, jádra ořechů, brambory a další potraviny.

V malém množství si ji tělo dokáže vyrobit samo. Tato schopnost věkem klesá a u někoho dokonce úplně zaniká.

Jedním z orgánů, kde koenzym najdeme ve vyšší koncentracích, je například srdce. Ve čtyřiceti ho tam však máme o třetinu méně než ve dvaceti a s přibývajícími léty stále ubývá. Jeho nedostatek se projevuje ztrátou vitality, sníženou koncentrací nebo zvýšeným rizikem srdečních i cévních nemocí.

Výborný pro seniory

Překladatelka měla strach. Její sedmdesátiletý manžel jí scházel před očima. Byl v posledních týdnech stále skleslejší. Skoro nic nejedl a ztratil chuť do života. Žena se bála, že zemře. Zoufalá volala synovi, který pracoval jako internista v Německu, co má dělat.

Syn jí poradil, ať se táta snaží vypít před obědem aspoň trochu plzeňského. Hořčiny v pivu zvyšují chuť k jídlu. A také ať zkusí užívat koenzym Q 10. Řekl jí jaký. Během čtrnácti dnů začal muž zase normálně jíst a ožil fyzicky i psychicky.

Koenzym Q 10 je i výborným antioxidantem, tedy brzdou proti stárnutí a prevencí proti kardiovaskulárním potížím nebo nádorům. Může také pomoci lidem, kteří bojují s únavou nebo nedostatkem energie. Ať už po těžkých operacích a vyčerpávající léčbě nebo v důsledku únavového syndromu anebo syndromu vyhoření.

Reklama

Související témata:

Související články

Jídelníček osvěží špenát a kopřivy

Slunce, větší porce kyslíku a hlavně větší spotřeba zelených lístků všech druhů. Díky tomu se většina lidí zbavila zimní bledosti a tváře se jim začínají...

Výběr článků

Načítám