Hlavní obsah

Kardiolog vysvětluje, proč jsou tuky tak důležité pro naše zdraví

Novinky, das

Celá desetiletí bylo lidem tvrzeno, že příliš tučná strava způsobuje řadu závažných onemocnění, od ucpání tepen po infarkt a mrtvici. Výzkumy ale již všechna tato tvrzení vyvrátily. Podle kardiologa Dr. Aseema Malhotra může ve skutečnosti samotný tuk působit jako lék a účinná prevence, a to jak onemocnění srdce, tak diabetu II. typu.

Foto: Profimedia.cz

Obezita není o tom, kolik kalorií sníme, ale o tom, co sníme.

Článek

Ne náhodou se po uvedení nízkotučných potravin na trh prokázalo, že onemocnění neubývá, ba dokonce přibývá, stejně jako přibývá obézních lidí. Což potvrzuje i fakt, že epidemie obezity byla v západním světě zaznamenána až po roce 1977, kdy začaly být  v potravinářském průmyslu živočišné tuky nahrazovány rostlinnými a tučné potraviny nízkotučnými. Kvalitní živočišný tuk byl paradoxně nahrazován škroby a tedy cukry. Proto i dnes nízkotučné výrobky lékaři svým nemocným zakazují.

„Pokud lidé začnou jíst plnotučný mléčný tuk a další nasycené tuky, a naopak se začnou vyhýbat všemu, co slibuje snížení cholesterolu, pak mají větší šanci, že jejich srdce a tepny budou zdravé a organismu se bude celkově dařit lépe,” vysvětluje pro Daily Mail kardiolog Dr. Malhotr.

Což potvrdily i výzkumy, podle nichž u některých lidí vedlo snížení hladiny cholesterolu k větší pravděpodobnosti kardiovaskulárních potíží a smrti. A naopak u zdravých lidí nad šedesát let vedlo zvýšení hladiny cholesterolu ke sníženému riziku jejich úmrtí.

Cukr jako skutečný zabiják 

Jedna z prvotních informací o cukru jako jedu byla zveřejněna profesorem Robertem Lustigem z Centra pro obezitu kalifornské univerzity již v roce 2012 v odborném časopisu Nature. Vědec tenkrát uvedl, že pro lidské zdraví je nebezpečí v podobě přidaného cukru stejně vysoké, jako je tomu u alkoholu.

Obezita tak není o tom, kolik kalorií sníme, ale o tom, co sníme. Například rafinované sacharidy, kam spadají např. i těstoviny, zvyšují produkci inzulínu, což podporuje ukládání tuků.

Proto pokud chcete hubnout a zároveň snížit rizika kardiovaskulárních problémů a cukrovky II. typu, pak vám spíše prospěje dieta založená na potravinách s vysokým obsahem tuku a s nízkým obsahem sacharidů. Přestávají tudíž i platit dosavadní tvrzení, že vysoká hladina cholesterolu patří mezi největší rizikové faktory onemocnění srdce.

Jako příklad vědci poukazují na studii z roku 2013, která vycházela z dříve nepublikovaných údajů vycházejících z australské studie ze sedmdesátých let. V té bylo prokázáno, že kardiaci, kteří nahradili máslo margaríny, měli zvýšenou úmrtnost, a to navzdory výraznému snížení hladiny cholesterolu. Podle doktora Malhotra je to dáno tím, že nízká hladina cholesterolu není sama o sobě známkou úspěchu, k tomu je zapotřebí i zhubnutí v pase a nízká hladina cukru v krvi.

Zajímavý je podle něj i fakt, že zatímco za dietní tuky lidé považují polyfenoly a omega 3 mastné kyseliny, jež jsou obsaženy v extra panenském olivovém oleji, ořeších, tučných rybách a v některé zelenině, a které pomáhají snižovat trombózu a záněty nezávislé na změnách cholesterolu, mléčný tuk je i nadále zatracován, což je škoda, protože v menším množství může být stejně prospěšný. Ne náhodou takový sýr je ve Francii považován za elixír dlouhověkosti.

Mnohem škodlivější je pro jedince vysoká spotřeba škrobů, cukru a alkoholu. Všechny tyto suroviny podporují tvorbu mastných kyselin v játrech, které zvyšují rizika všech smrtelných nemocí.

Jak sacharidy ničí zdraví diabetiků

Neustále roste počet nemocných s cukrovkou druhého typu. V jejich dietě je jim přitom často doporučováno, aby upřednostnili potraviny s nízkým obsahem tuku a pak také tzv. škrobové sacharidy, jež jsou obsaženy v obilovinách, rýži, kukuřici, bramborách, luštěninách a výrobcích z nich.

Nejnovější výzkumy přitom několikrát prokázaly, naposledy studie zveřejněná počátkem roku v respektovaném odborném časopise Nutrion, že ze všeho nejdůležitější je u metabolického syndromu maximální omezení všech sacharidů.

Bohužel mnoho lidí víc lpí na užívání léků než na samotné dietě. Těmto lékům samozřejmě nelze vytknout jejich pozitivní vliv na prevenci onemocnění ledvin, očí a neuropatie, nicméně již nemají vůbec žádný vliv na prevenci srdečního infarktu, mozkové mrtvice či snížení úmrtnosti.

Ve skutečnosti bylo dle doktora Malhotra zjištěno, že nadužívání léků na cukrovku patří k nejčastějším příčinám nebezpečně nízké hladiny cukru v krvi, tedy tzv. hypoglykémie, jež je zodpovědná za tisíce akutních lékařských zásahů ročně a nejsou výjimečná ani zbytečná úmrtí.

Reklama

Související články

Lék na cholesterol spouští cukrovku

Statiny, léky, které mají snížit riziko srdečních nemocí, mají nežádoucí a značně rizikový vedlejší účinek – zvyšují nebezpečí propuknutí cukrovky. Ti, kdo...

Výběr článků

Načítám