Hlavní obsah

K ultrazpracovaným potravinám by se mělo přistupovat stejně jako k tabáku, apelují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ultrazpracované potraviny mají negativní vliv na celý náš organismus. Podle vědců jsou úzce spjaty se zvýšeným rizikem 32 chorob včetně rakoviny, cukrovky 2. typu, poruch duševního zdraví a předčasného úmrtí. Přesvědčivé důkazy jim k tomu dodala doposud největší analýza studií, jež zahrnovaly data téměř 10 milionů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ultrazpracované potraviny obsahují příliš soli, tuku, dochucovadel, a naopak postrádají nutričně výhodné látky

Článek

Závažnost tohoto zjištění je o to větší, že celosvětová spotřeba těchto potravin stále roste. A rozhodně se nejedná jen o uzeniny, balené pečivo a některá jídla z fast foodů či slazené sycené nápoje. Problematické jsou i potraviny, které řada lidí považuje za zdravé, jako jsou např. některé přesnídávky, cereálie, proteinové tyčinky, rostlinné náhražky, ale i produkty s umělými sladidly.

Ultrazpracované potraviny obsahují barviva a další přísady a obvykle procházejí mnoha průmyslovými procesy, které podle výzkumu narušují fyzikální strukturu potravin, takže se rychleji vstřebávají. To má za následek zvýšenou hladinu cukru v krvi, snížení pocitu sytosti a poškozený střevní mikrobiom.

Ultrazpracované potraviny často obsahují vysoký obsah přidaného cukru, tuku, soli, a naopak mají velmi nízký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny

Za potravinářské přísady jsou považovány sladidla, modifikované škroby, gumy, emulgátory a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Všechny tyto látky také negativně ovlivňují mikrobiom, úroveň zánětu střev a metabolické reakce na potraviny, což zvyšuje i riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

Ultrazpracované potraviny často obsahují i vysoký podíl přidaného cukru, tuku, soli, a naopak mají velmi nízký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.

Rizika by se neměla podceňovat

Do hodnocení takto rozsáhlé studie se zapojili odborníci z předních světových institucí, včetně americké Bloomberg School of Public Health, australské University of Sydney a francouzské Sorbonny.

Vědci přitom došli k závěru, že rizika ultrazpracovaných potravin by se opravdu neměla podceňovat. Celkově zjistili přímou souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a 32 chorobami, včetně rakoviny, duševního, kardiovaskulárního, gastrointestinálního a metabolického onemocnění.

Za přesvědčivé důkazy vědci považují i zjištění, že konzumace těchto potravin je spjata s o 50 % vyšším rizikem úmrtí souvisejících s kardiovaskulárními chorobami, o 48-53 % vyšším rizikem úzkosti a běžných duševních chorob a o 12 % vyšším rizikem diabetu 2. typu.

Existují i důkazy o souvislosti vyššího příjmu těchto potravin s astmatem, gastrointestinálním zdravím, některými druhy rakoviny a kardiometabolickými rizikovými faktory, jako jsou vysoké krevní tuky v krvi a nízké hladiny „dobrého“ cholesterolu.

I z tohoto důvodu vědci nyní apelují na politiky z OSN, aby vypracovali rámcovou úmluvu, aby se k těmto potravinám začalo přistupovat stejně jako k tabáku.

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Zdraví

Pozor na dusíkaté konzervanty v uzeninách, mohou být karcinogenní

Zdraví

Reklama

Související témata:
Průmyslově zpracované potraviny
Konzervanty
Trvanlivé potraviny

Výběr článků

Načítám