Hlavní obsah

Jste neustále unavená a vyčerpaná? Možná vám chybí železo

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železo patří mezi důležité minerální látky, které lidské tělo potřebuje. Málokdo si ale jeho přísun pečlivě hlídá. Na jeho nedostatek ve stravě většina lidí přichází až s následnými zdravotními potížemi. Na nízkou hladinu železa v těle může upozornit například nadměrná únava. Většímu riziku spojenému s jeho nedostatkem jsou vystaveny ženy.

Foto: Profimedia.cz

Spíte v noci dostatečně dlouho, přesto se přes den cítíte neustále unavená? Viníkem může být nedostatečné množství železa ve vašem organismu.

Článek

Množství železa v těle a míra energie jsou vzájemně provázány. Tento minerál potřebuje tělo především k tvorbě hemoglobinu, který je součástí červených krvinek. Ty přenášejí kyslík do organismu. S nedostatkem železa klesá schopnost těla důkladně okysličovat potřebné orgány. Člověk tak bude celkově unavený a vyčerpaný, nehledě na to, jak dlouho bude v noci odpočívat.

Dlouhodobější nedostatek železa může přejít až v anémii neboli chudokrevnost.

Mnohem většímu riziku kvůli nedostatku železa v organismu a druhotným problémům jsou vystaveny hlavně ženy. Během menstruace u nich totiž dochází k velkým krevním ztrátám. Pokud se k tomu přidá navíc ještě nevyvážená strava, může se u nich hodnota přijímaného železa velmi snížit.

Do „ohrožené” skupiny patří také vegetariáni nebo lidé, kteří v malé míře konzumují červené maso.

Nedostatek železa je podle studie problémem téměř poloviny mladých dívek ve věku 11 až 18 let ve Velké Británii, a více než čtvrtiny žen v produktivním věku.

Únavu lidé bagatelizují

Jak uvedl server Daily Mail, kromě únavy a případné anemie může nedostatek železa v těle sehrát svůj podíl i při ztrátě sluchu.

„Únava je nejčastější problém, se kterým se lékaři při své praxi setkávají. Bohužel v době, kdy k nám lidé přicházejí, s únavou a dalšími problémy bojují většinou už několik týdnů, nebo dokonce měsíců,” uvádí praktický lékař Hilary Jones.

Jak dodává, jedinci dodržující striktně zdravý životní styl jsou často těmi, kteří nejsou schopni dodat tělu potřebné množství železa.

Studie poukázaly, že nedostatkem železa trpí zhruba třetina žen atletek a 56 % příležitostných i pravidelných běžkyň také vykazuje nižší hodnoty tohoto minerálu v těle.

Potraviny nebo doplňky stravy 

„Někdy postačí ke zvýšení hladiny železa drobnější stravovací změny, například vyšší konzumace červeného masa. Pro mnoho žen je ale lepším řešením využití doplňků stravy. Což ale zároveň představuje problém, jelikož řada z nich může trpět nepříjemnými vedlejšími účinky,” dodal lékař.

Ústně podávané doplňky se totiž ve velké většině hůře vstřebávají. Více než tři čtvrtiny žen tak s nimi mají nepříjemné zkušenosti v podobě nevolnosti, zácpy nebo průjmu. Řada z nich v návaznosti na problémy dávky vynechává, čím se vystavují opětovnému vzniku problému s nízkou hladinou železa.

Kromě nadměrné únavy mohou na nedostatek železa poukázat i jiné projevy, například bledá kůže, studené ruce a nohy, dušnost, závratě, bolesti hlavy nebo křehké nehty.

Reklama

Související články

I mozek si v zimě dává pauzu

Trápíte se s vymýšlením složitých projektů a s řešením čehokoli? Pak vězte, že vaše nesoustředěnost a neschopnost myslet pramení ze zimního slunovratu. V tento...

Když se z únavy stane nemoc

Vstát z postele je pro ně dřina. Jsou tak unavení, zesláblí a vyčerpaní, že mají problém dojít si na záchod nebo do koupelny, aby se umyli. Trápí je chronický...

Výběr článků

Načítám