Hlavní obsah

Jednoduché rady, jak nepřibývat na váze

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka ideální hmotnosti trápí kdekoho. Mnozí lidé stále hledají zaručené návody na to, jak zhubnout, případně si svoji aktuální váhu udržet. Vedle zdravého životního stylu a dostatku pohybu, které by měly být samozřejmostí, je stále více odborníků přesvědčeno, že je důležitý i samotný styl stravování.

Foto: Profimedia.cz

Důležitou součástí zdravého životního stylu je vedle správného složení stravy umět si jídlo i náležitě a v klidu vychutnat.

Článek

„Pokud si nedokážete vychutnat a dostatečně užít své jídlo, nikdy nebudete pořádně nasyceni. Až do té doby, kdy vás začnou tlačit kalhoty,” uvádí pro FoxNews své přesvědčení o vlivu stravovacího stylu na tělesnou hmotnost nutriční specialistka Lisa Youngová z New York University.

Co to v praxi znamená? Jednoduše to, že čím víc jsme od jídla vyrušováni, o to více sníme. A čím více sníme nad míru tělesné potřeby, o to víc budeme přibírat na váze. To potvrzují i holandští odborníci, kteří na základě toho přišli s několika základními body této myšlenky, které prý nejsou nijak náročné a zaručí, že naše stávající váha nebude při jejich dodržování v budoucnu narůstat.

Hlavně klid

Je jedno, který den v týdnu si vyberete, jeden večer si každopádně vyhraďte na to, abyste si večerní jídlo dostatečně užili a vychutnali.

Zda budete jen s partnerem nebo pozvete i přátele, záleží zcela na vás, každopádně si udělejte pohodlí. K tomu dopomůže i správné osvětlení a příjemná hudba. Sklenka vína také není na škodu, zlepšuje prý celý prožitek z jídla, uvádí Alice Domarová, ředitelka Duševního centra pro zdraví z Massachusetts.

Dejte jídlu styl 

Když není času nazbyt, hodí se někdy i zbytek nedojedené porce z minulého dne. Pokud je velká nouze, mnohým z nás postačí i studená porce. To je ale velká chyba.

I příprava jídla by měla mít určitá pravidla - i kdyby to mělo být jen ohřátí zbytků od večera. Ohřev je důležitý, protože zvyšuje chuť i vůni pokrmu, dodává Youngová. Pokud k tomu přidáte ještě malý trik, kdy po každém soustu odložíte příbor a sousto důkladně rozžvýkáte a vychutnáte, o to lépe.

Celé porce

Podle výživových odborníků má vliv na množství snědeného jídla i velikost jednotlivých součástí pokrmu. Pokud například máte jako součást nějaké pečivo, vezměte si vždy celý kus (rohlík, krajíc chleba). Pokud budete ulamovat, zaprvé budete podle mnohých zbytečně plýtvat, a ve výsledku sníte mnohem více, než je potřeba.

Sladká tečka 

Říká se, že sladké škodí. Pokud si něco dobrého dopřejete jen občas a v malém množství, tak nemusí. Není tak na škodu, dát si po večeři třeba malý kousek čokolády, případně nějakou zmrzlinu. Fígl kladné účinnosti je ale opět v tom, sladkost si řádně vychutnat.

Reklama

Související články

Proč mnohé diety selžou během jediného týdne

Málokdo se bohužel může pochlubit tím, že jeho aktuální váha v průměru odpovídá požadovaným normám. Více lidí spíše trápí nadváha, často i obezita. Ač...

Tajemství štíhlých těl celebrit odhaleno

Při pohledu na fotky, kde pózují v upnutých šatech, se musíme ptát, čím to může být, že slavné tváře mají postavu jako ze žurnálu. Jejich tajemství jsou ale...

Výběr článků

Načítám