Hlavní obsah

Jak zkrotit chuť na sladké

Novinky, kaz

Nemůžete si odpustit sladkosti, a přesto byste rádi zhubli? I pro vás existuje řešení, jak své chutě dostat pod kontrolu. A to odpočinkem a vyváženým jídelníčkem. Snad nikoho nepřekvapí, že specialisté na hubnutí konzumaci sladkostí nedoporučují ani v malém množství.

Foto: Profimedia.cz

Abychom svoje chutě na sladké dokázali zkrotit, je potřeba si udělat jasno v tom, kdy přicházejí.

Článek

„Málokdo si opravdu dokáže čas od času sladkost odepřít. Důležité však je, aby se sladkosti nestaly pravidelnou součástí našeho jídelníčku, zejména pokud se snažíme zhubnout. I když jsou chutě na sladké přirozené, je dobré vědět, jak jim včas předejít,“ radí Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment.

Abychom svoje chutě na sladké dokázali zkrotit, je potřeba si udělat jasno v tom, kdy přicházejí.

Kdy dostáváme chutě na sladké a jak tomu předejít
1. Jste hladoví.
Doporučení: Nedejte hladu šanci. Jezte pravidelně 3 hlavní a 2 menší jídla denně. Na snídani byste měli přijmout 20-25 % z celkového denního příjmu energie, na dopolední svačinu 10 %, na oběd 35 %, na odpolední svačinu 10 % a na večeři asi 20-25 %.
2. Jste vyčerpaní, fyzicky nebo psychicky.
Doporučení: Stres může způsobit nejen chutě na sladké, ale i to, že se nám redukce váhy zastaví. Je proto dobré stresovým situacím předcházet. Pokud se stresu nevyhnete, zkuste chutím odolat a dát si něco zdravého. Nezapomínejte ani na pitný režim.
3. Nedostatečně jste se vyspali.
Doporučení: Protože sacharidy pomáhají překonat únavu, připravte se na to, že po nedostatečném oddechu dostanete chuť na sladké. Namísto sušenky si však raději dejte chléb nebo pečivo a místo čokoládové tyčinky čerstvé ovoce.
4. Konzumujete pokrmy s vysokým glykemickým indexem. Jde o potraviny vyšším obsahem jednoduchých sacharidů (moučníky, fit tyčinky, sušené, přezrálé či velmi sladké ovoce jako banány a hrozny) nebo o nadbytek sacharidových jídel (například těstoviny, pečené brambory, pizzu, rýžové chlebíčky, cornflakes, slané pečivo, tyčinky a chipsy).
Doporučení: Změňte skladbu jídelníčku. Je důležité přijímat vyvážený poměr jednotlivých živin.

„Shrneme-li to, klíčem k úspěchu je dostatek odpočinku, vyvážený jídelníček a pravidelné stravování,“ říká Gabriela Knosová.

Co způsobuje chutě na sladké

Fyziologicky je totiž chuť na sladké způsobena rozkolísanou hladinou cukru v krvi. Pokud tato hladina náhle klesne, tělo vyžaduje rychlou energii v podobě sladkostí (často zároveň i s vyšším obsahem tuku). Proto je důležité zabránit velkým výkyvům hladiny krevního cukru a snažit se ji udržovat co nejvíce vyrovnanou.

„Toho dosáhneme pravidelnou pestrou stravou s preferencí pokrmů s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem a dobrou sytící schopností. Sytící schopnost se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a vlákniny v pokrmu,“ vysvětlila Gabriela Knosová.

Naopak přísun sladkostí nám hladinu cukru nepěkně rozkolísá. Jde o potraviny s obsahem jednoduchých sacharidů a vysokým glykemickým indexem, což znamená, že se cukr z nich rychle vstřebává do krve. Jeho hladina v krvi se rychle zvedne, následkem čehož se spustí mechanismy - vyloučí se inzulin, které hladinu cukru zase rychle sníží. Proto máme tendenci sáhnout opět po rychlé energii. Je možné, že v důsledku takto nevyrovnaného jídelníčku skončíme v kolotoči přejídání se sladkými jídly.

Vnímejme víc sladkou chuť

Tím, že se začneme stravovat vyváženě a omezíme přísun jednoduchých cukrů, snížíme také svůj pocitový práh na sladkou chuť.

„Vídáme to pravidelně na našich klientech. Nejen, že mají menší chutě na sladké, ale také postupem času začnou být vnímavější vůči sladké chuti. Například káva oslazená polovinou lžičky cukru se jim zdá dostatečně sladká i přesto, že ji dříve jako sladkou vnímali až se dvěma lžičkami cukru,“ vypráví Gabriela Knosová.

Se změnou jídelníčku přejde i chuť na sladké

Příkladem za všechny je paní Hanka. Problémy s obezitou měla již od puberty. Následkem nepravidelného stravování, sedavého způsobu života a přílišné konzumace sladkostí se její váha postupně vyšplhala až na 111 kilogramů. Po negativních zkušenostech s dietami a léky na hubnutí se obrátila na Institut kompliment, kde se naučila správně stravovat a vhodně kombinovat potraviny.

„Ve výsledku jsem neměla potřebu se přejídat, protože mi jídelníček vyhovoval a bez problémů mě zasytil. Co mě však potěšilo nejvíce, bylo, že se mi tak podařilo překonat i chutě na sladké, které jsem dříve nezvládala,“ říká 42letá dáma.

„Určitě si teď vážím sama sebe více než dříve, mám lepší náladu a sladké mi už vlastně ani nechybí,“ dodává.

Jak potlačení chutí dosáhnout

Naším cílem by tedy mělo být snížit pocitový práh na sladké a změnit stravovací návyky tak, abychom neupřednostňovali sladký jídelníček před vyváženou stravou. Odbornice proto nedoporučuje ani diabetické sladkosti či nízkoenergetické slazené nápoje.

„Úpravou stravování se snažíme změnit chutě klientů tak, aby nestrádali bez potravin, jichž se dříve nedokázali vzdát,“ uzavřela Knosová.

Anketa

Míváte chutě na sladké?
1. Ano, nezvládám je
68,8 %
2. Ano, dokážu je zkrotit
11,2 %
3. Ano, netrápí mě to
7,3 %
4. Občas
10,4 %
5. Ne, sladké nejím
2,3 %
Celkem hlasovalo 12883 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám