Hlavní obsah

Jak zdravá je zdravá snídaně

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že vydatná snídaně je základem pro správné fungování organismu, a to i pokud chceme zhubnout. Někteří se tohoto pravidla striktně drží, a k snídani si opravdu dopřávají. Jsou ale i tací, kteří chtějí jíst zdravě, a tak u snídaně převažuje müsli, jogurty, ovoce nebo vločky. Víte ale, nakolik vydatná a "zdravá" je taková snídaně?

Foto: Profimedia.cz

Snídaně nás dobře nastartuje do nového dne, dodá potřebnou energii.

Článek

Snídaně je bezpochyby nejdůležitější jídlo dne. Stále více studií prokazuje, že lidé, kteří do nového dne startují s vydatným jídlem, jsou nejen mnohem úspěšnější při hubnutí, ale dosahují také lepších výsledků v testech mentálních schopností, uvedl deník Daily Mail.

Snídaně nás prostě dobře nastartuje do nového dne, dodá nám potřebnou energii. Navíc je i prý nejdůležitějším jídlem, které rozhoduje o kvalitě našeho spánku. [celá zpráva]

To ale neznamená, že se ke snídani hodí prakticky cokoli. Mnoho jídel či potravin, které si ke snídani nejčastěji volíme, přitom mají vysoký obsah cukru, soli a tuku. Paradoxně tak nevhodně zvolená snídaně může zvýšit riziko diabetu či obezity, pokud ji budeme jíst pravidelně.

Foto: Profimedia.cz

Například taková slanina a vajíčka. Podle většiny dietologů a obezitologů je slanina ke snídani nevhodná, o to horší je, pokud by to mělo být každý den. Již dva plátky slaniny denně prý totiž zvyšují riziko srdečních onemocnění o více než 40 procent. Najdou se ale i tací, kteří tvrdí opak. S jednou takovou studií přišli nedávno například experti z Alabamy. [celá zpráva]

Ne všechny obiloviny jsou také tak zdravé. Mnohé obsahují více než 0,5 g soli v jedné porci a více cukru, než je například v kousku čokoládového dortu.

Jaké jídlo tedy vybrat, pokud chceme snídat vydatně ale zdravě? Dietoložka Angela Tellaová vyhodnotila některé populární pochutiny vybírané ke snídani z hlediska živin, které nám jídlo poskytuje, hodnotila také množství tuků, cukrů, soli a kalorický obsah.

Hlavním vodítkem by měly být hodnoty přijímaných složek - množství soli u dospělých by nemělo přesáhnout 6 g denně, množství nasycených tuků by nemělo přesáhnout 20 gramů u žen a 30 gramů u mužů. Množství přidaného cukru by pak nemělo být u žen vyšší než 50 gramů, u mužů 65 gramů.

Podívejme se tedy na hodnocení vybraných druhů snídaní.

Jogurt s ovocným kompotem a müsli

Živiny: Vitamín C, vápník, železo - 165 kalorií, 6 g tuku, 0,01 g soli, 15 g cukru (množství 5 čajových lžiček)

Velmi dobrá volba. Jogurt obsahuje vápník (vyberte si nejlépe druh s živými kulturami), müsli je vhodným zdrojem vlákniny. I když se do kompotu většinou přidává cukr, je i tak vhodným zdrojem vitamínu C a vlákniny.

HODNOCENÍ: 9/10

Čokoládové kuličky nebo lupínky

Živiny: velké množství železa a vitamínu B - 175 kalorií, 3 g tuku, 0,35 g soli a 17 g cukru (7 čajových lžiček)

Negativa: vysoký obsah cukru a naopak nízký obsah vlákniny. Množství cukru sice dočasně poskytne zvýšení energie, ta ale nevydrží dlouho.

HODNOCENÍ: 0/10

Foto: Profimedia.cz

Čokoládové lupínky

Vařené vejce

Živiny: Vitamín A, D, E a B, bílkoviny, jód a zinek - 185 kalorií, 5 g tuku, stopové množství soli a cukru.

Vejce obsahuje 13 základních živin, všechny ve žloutku. Je vhodné ho kombinovat s celozrnným nebo obilným pečivem bohatým na vlákninu.

HODNOCENÍ: 8/10

Kukuřičné lupínky

Živiny: železo, vitamíny skupiny B a kyselina listová - 172 kalorií, 2,5 g tuku, 0,55 g soli, 9 g cukru (čtyři čajové lžičky).

Ačkoli lupínky mají nízký obsah tuku a malé množství cukru, nejsou zrovna vhodnou snídaní. I když se po takovém jídle cítíte sytí, dodaná energie nevydrží dlouhou dobu. Vhodným doplňkem by bylo nějaké ovoce bohaté na vlákninu.

HODNOCENÍ: 4/10

Müsli

Živiny: bohatý zdroj vlákniny, obsahuje železo, vápník, vitamíny B a bílkoviny (z ořechů) - 225 kalorií, 5 g tuku, 0,19 g soli, 14,5 g cukru (šest lžiček).

Čím menší obsah cukru, tím déle se stravuje. Můžeme přidat sušené ovoce, které sice zvyšuje hodnotu přijímaného cukru a kalorií, ale také železa.

HODNOCENÍ: 8/10

Foto: Profimedia.cz

Sendvič se slaninou

Živiny: vápník, vitamíny B, lykopen (antioxidant), železo - 307 kalorií, 27 g tuku, 2,9 g soli.

Obsahuje víc soli než například populární Big Mac, téměř polovinu denní doporučené dávky.

HODNOCENÍ: 3/10

Máslový croissant

Živiny: malé množství vitamínu A a D, proteiny - 279 kalorií, 16,5 g tuku, 0,56 g soli, 4,1 g cukru (1,5 čajové lžičky)

Obsahuje velké množství nezdravých nasycených tuků, téměř celou denní hodnotu doporučenou u žen. Pokud si k tomu přidáte ještě máslo a džem, dosáhnete hodnotu denního maxima v jednom jídle.

HODNOCENÍ: 2/10

Typická anglická snídaně (vejce, slanina, klobása, rajčata, fazole, houby, toast)

Živiny: železo, vitamín C, vláknina, vápník, kyselina listová a lykopen - 618 tuku, 37 g tuku, 3,5 g soli, 21 g cukru (osm čajových lžiček).

Přesahuje doporučenou denní dávku tuků u žen, navíc obsahuje téměř polovinu doporučeného množství soli. Rajčata a fazole sice obsahují lykopen, ale i tak se na snídani nedoporučují.

HODNOCENÍ: 1/10

Foto: Profimedia.cz

Tyčinka s malinami a jogurtem

Živiny: vitamíny řady B, železo, vápník -cca 120 kalorií v jedné tyčince, 3 g tuku, 0,09 g soli, 10,8 g cukru (čtyři čajové lžičky)

I když tyto tyčinky vypadají jako velmi zdravé řešení k snídani, velmi často obsahují velké množství cukru. Jogurtová poleva také většinou obsahuje víc kalorií než je například ve dvou tyčinkách Kit Kat.

HODNOCENÍ: 0/10

Opečený toast s máslem a džemem

Živiny: vápník, malé množství vitamínu C a D- 409 kalorií, 18 g tuku, 0,9 g soli, 20 g cukru (osm čajových lžiček)

Vypadá jako zdravé řešení, ale máslo a džem představují velké množství kalorií. Pokud se nechcete této snídaně vzdát, vyměňte alespoň bílý chléb za celozrnný, který má víc vlákniny. Místo másla zkuste nízkotučnou pomazánku a marmelády volte velmi malé množství, zhruba jednu čajovou lžičku.

HODNOCENÍ: 2/10

Salát z čerstvého ovoce

Živiny: vitamín C a další antioxidanty, draslík a vláknina - 67 kalorií, 0,3 g tuku, 0,02 g soli, 16,1 g cukru (šest čajových lžiček)

Cukr v ovoci představuje zdravější formu jeho příjmu. Čerstvé ovoce je také zdrojem draslíku a vitamínu C. Pokud ale v salátu chybí například banány, sacharidy a bílkoviny (toast, jogurt), nebude vaše snídaně moc vyvážená a budete mít brzo hlad.

HODNOCENÍ: 5/10

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám