Hlavní obsah

Jak tělo připravit na cvičení ve fitness centru, abyste si neublížili

Novinky, das

Téměř všichni jedinci, zejména ti, kteří mají sedavé zaměstnání, mají vytvořené svalové dysbalance, které se v případě nevhodného cvičení mohou ještě zvýraznit a vést až k vážnějším problémům s pohybovým aparátem. Než tedy začnete se cvičením, pokuste se za pomocí jednoduchých cviků pod vedením fyzioterapeutů odbourat své stereotypy.

Fyzioterapeutické cvičení, které připraví tělo na větší zátěž ve fitness centru a jiné posilováníVideo: Novinky

 
Článek

Velkou chybou všech začínajících sportovců je „přepálení“ zátěže. Lidé se obvykle do cvičení vrhají naplno a touží po brzkých výsledcích. Pokud ale na cvičení nebyli zvyklí a nedají svému tělu čas na postupnou adaptaci, mohou se měkké tkáně pohybového aparátu brzy přetížit.

„Málokdy navíc udrží správnou výchozí polohu pro cvik, zapomínají na strečink, nedokážou zapojit střed těla a tím ani techniku cvičení,” upozorňuje hlavní fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky Iva Bílková.

Všechny tyto „nešvary“ odbourává fyzioterapeutické cvičení, jehož charakter sahá mnohem dál, než je obecně známá rehabilitace či pomoc od bolesti svalového aparátu.

„Na úplném začátku by se měl člověk především zaměřit na cviky pro vybudování pevného a funkčního jádra - aktivovat stabilizátory pánve, hluboké svaly břišní, dolní fixátory lopatek, pánevní dno, krátké svaly v nejhlubší vrstvě podél páteře,“ doporučuje odbornice.

Navazující posilování v těžších pozicích pak bude efektivnější a šetrnější k celému tělu.

Špatné dýchání a držení těla

Mezi nejčastější patologické návyky patří špatný dechový stereotyp, kdy cvičenec dýchá do horní části hrudníku a neubrání se tendenci zvedat ramena, což vede k přetížení krční a hrudní páteře.

„Převažovat by mělo dýchání břišní a brániční, kdy nám bránice, která funguje jako píst, pomáhá udržovat správnou stabilizaci bederního úseku páteře,“ vysvětluje fyzioterapeutka.

Dalším zlozvykem je tzv. syndrom „otevřených nůžek“, kdy při sedu nebo stoji cvičenec neudrží správné držení páteře s využitím nitrobřišního tlaku – pánev překlápí dopředu, žebra se mu zvedají nahoru a dochází k přetěžování přechodu hrudní a bederní páteře, kde cítí tendenci se zalamovat.

„Takto nezvládnutá základní pozice s vyřazeným hlubokým stabilizačním systémem během cvičení vede k přetěžování meziobratlových plotének a může vyústit až v jejich výhřez,“ varuje a dodává: „Časté je také zvedání ramen nahoru a jejich předsouvání dopředu, kdy se styčné kloubní plochy nedotýkají největší plochou. To může při opakovaných pohybech vést až k porušení měkkých tkání ramenního kloubu.“

Cviky na správné držení těla, nácvik správného dýchání a správné držení páteře s využitím nitrobřišního tlaku naleznete v přiloženém videu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Začněte svůj den ranní jógou v posteli

Začít den lehkým cvičením již v posteli má mnoho výhod. Pomůže vám nastartovat metabolismus, snížit krevní tlak, protáhnout tělo a dodá pozitivní energii....

Výběr článků

Načítám