Hlavní obsah

Jak se zorientovat v celozrnných výrobcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se na pultech našich obchodů mnoho výrobků pyšní názvem "celozrnný", není vždy zárukou, že skutečně celozrnné jsou. Bohužel velmi často se jedná o výrobky z rafinované bílé mouky, která byla potravinářsky dobarvená např. karamelem. Vybrat si ten správný, zdravý a chutný produkt je tedy poměrně složité.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším ukazatelem „poctivého“ cereálního výrobku jsou celá zrna.

Článek

Obiloviny byly hlavní složkou lidské potravy po celá staletí. Naši předkové z nich připravovali nejrůznější pokrmy – vždy však z celých zrn. V současné době se však většina výrobků z obilovin vyrábí ze zušlechtěných a rafinovaných surovin.

Vnější část zrna se při semletí odstraňuje, ze zbytku zrna, které obsahuje převážně škrob, se vyrábí bílá mouka. Tímto procesem ale dochází ke značným ztrátám výživových a ochranných složek.

Současný trend zdravého životního stylu s podporou řady vědeckých studií proto upřednostňuje návrat k výrobkům celozrnným, kdy se při zpracování použije celé zrno, včetně slupek a otrub.

„Poctivý“ cereální výrobek má obsahovat celá zrna

Dietologové soudí, že obiloviny a výrobky z nich by měly tvořit přibližně čtvrtinu konzumovaných potravin. Při výběru těch pravých právě pro vás je dobré řídit se nejen chutí, ale také výživovými hodnotami a zdravotními přínosy daného druhu. V každém případě by cereální výrobky měly obsahovat vždy celá zrna. To je známka skutečně poctivého výrobku.

Žito je využíváno především pro výrobu chleba

Obilky obsahují až 70 % sacharidů, 9 – 15 % bílkovin, 1,5 % tuku, vlákninu a zvlášť vysoký podíl železa, draslíku, fosforu, hořčíku, fluoru a balastních látek. Žito je vhodné pro vyváženou dietu, výborně posiluje imunitní systém a blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemeroidům a nádorům.

Nejpoužívanější obilovinou je pšenice

Z pšenice se vyrábí především bílá mouka. Velmi populární začínají být i produkty vyráběné z celých pšeničných zrn, která nejsou ochuzená o cenné zdroje vlákniny.

Podstatný podíl zrna pšenice tvoří sacharidy, a to především polysacharidy (škrob 50 – 70 %). Obsahuje však také 1,5 – 3 % tuků a přibližně stejné množství (1,4 – 3 %) minerálních látek, které se jako vitamíny A, C, D a E, stejně jako všechny vitamíny skupiny B nacházejí v klíčku a v obalové vrstvě.

Oves má velmi vysokou energetickou hodnotu

Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organismu. Výrazně vyšší než u ostatních obilnin je obsah hořčíku, železa, zinku a manganu. Z vitamínů je významný obsah B1 (5 mg / kg) a E (35 mg / kg). Vynikající je především jeho aminokyselinová skladba s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Je lehce stravitelný a má vše, co nás posiluje.

Oves tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a působí pozitivně na nervovou soustavu. Je výbornou potravou také pro diabetiky. Stabilizuje krevní cukr a jeho dlouhodobá konzumace umožňuje po konzultaci s ošetřujícím diabetologem snížit dávky inzulínu.

Kukuřice v sobě skrývá celou řadu biologicky cenných látek

Z minerálů je to draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan, železo a zinek, z vitamínů má největší zastoupení skupina B (B1, B3, B5, B9). Kombinace sacharidů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin tvoří hotový antistresový koktejl.

Kukuřice má velmi pozitivní vliv na krvetvorbu, plodnost, potenci a správnou činnost nervů a mozku. Příznivě ovlivňuje zdraví kůže, vlasů a nehtů, což přivítají zejména ženy. Muži zase ocení pozitivní vliv na kvalitu svalové hmoty. Protože neobsahuje lepek, lze kukuřici použít i pro bezlepkovou dietu.

Rýže je velmi dobrým zdrojem škrobu

Pomáhá udržovat příznivou hladinu krevního cukru a je vhodnou potravinou i pro celiaky. Významnou složku v rýži (minimálně 85% energie) tvoří komplexní karbohydráty, které jsou v lidském těle využívány jako zdroj energie a jsou tedy nezbytné prakticky pro všechny buňky.

Rýže je také dobrým zdrojem řady esenciálních živin - vitamínů skupiny B (tiaminu a niacinu), riboflavinu, fosforu, železa, hořčíku a draslíku. Je také netučná a bez cholesterolu. Další důležitou složkou jsou i proteiny. Rýže jich obsahuje 7 – 8%. Kvalita rýžové bílkoviny je srovnatelná např. s arašídy či čočkou.

Navíc má rýže nízký glykemický index, protože obsahuje převážně složené cukry a pouhé 1% energie pochází z tuků. Není tedy divu, že je jednou z nejúčinnějších dietních potravin. Osvědčila se také při léčení zažívacích obtíží a jako vhodný prostředek ke snižování rizika rakoviny tlustého střeva.

Multiobiloviny v sobě ukrývají jen to nejlepší

Multiobilovinové produkty v sobě ukrývají různé druhy celozrnných obilovin. Z nutričního hlediska splňují vysoké požadavky na zdravou výživu a dietologové je doporučují i pro redukční dietu. Na trhu jsou například k dostání Racio chlebíčky Multigrain. Obsahují pětkrát víc vlákniny než ve stejném množství „klasický“ rohlík.

Reklama

Související články

Jíst do polosyta a pít do polopita

Chcete-li si udržet váhu, je důležité hlídat si porce konzumovaného jídla. Nejen strach má velké oči, ale také hlad. Pokud nejíte pravidelně a dlouho...

Proč dát přednost celozrnnému pečivu

Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií - to znamená i konzumaci tmavého pečiva. Pokud nahradíte bílé pečivo...

Výběr článků

Načítám