Hlavní obsah

Jak se přílišné vysedávání u televize podepisuje na zdraví mozku a celého těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad všichni milujeme chvíle, kdy se můžeme s něčím dobrým usadit před televizí a užívat si naplno náš oblíbený film nebo seriál. Jenže právě při této zábavě platí více než kde jinde, že nic se nemá přehánět. Jak nadměrné vysedávání u obrazovek může poškodit naše zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Při sledování televize se můžeme odreagovat a na chvíli zapomenout na okolní problémy, nic se ale nemá přehánět.

Článek

Už před covidovou pandemií měli lidé v oblibě pořádat filmové maratony a sledovat v kuse své oblíbené žánry. S covidem i po něm se doslova strhla lavina streamovacích společností, které se snaží diváky nalákat na sledování novinek i filmových klasik v pohodlí domova.

Ovšem ani běžné televizní stanice nezůstávají mnohde po světě pozadu, což má za následek, že lidé vysedávají u obrazovek stále déle.

Na jednu stranu je to prospěšné. Lze na nějakou chvíli uniknout od problémů okolo a ponořit se do světa fantazie. Jen to nesmíte dělat často. Pak podle odborníků výrazně převažují negativa, která nás moc nepotěší.

Mozek

„Existuje omezené množství důkazů, které naznačují, že nadměrné sledování televize má negativní dopad na zdraví našeho mozku,“ uvádí pro server Independent neurolog Bal Athwal.

Pět bezduchých návyků, které nás činí podrážděnější

Zdraví

Naráží tak na některé údaje, které tvrdí, že každá hodina sezení u televize snižuje objem šedé kůry mozkové, k jejímuž úbytku dochází přirozeně i stárnutím. Rychlejší úbytek pak může urychlit nástup stařecké demence.

Duševní rozpoložení

„Když se podíváme na dopad dlouhého sledování televize na naše zdraví, je tu jedna ze studií, která odhalila závislost mezi návykovým sledováním a depresemi či špatnou náladou obecně,“ tvrdí terapeut Phil Sharples.

„Dlouhé sledování televize rovněž může mít negativní vliv na spánek, jehož zhoršená kvalita i délka mají následně opět vliv na duševní zdraví - včetně úzkostí či deprese,“ dodává.

Mileniálové jsou častěji osamělí, vyhořelí a deprimovaní než jiné generace

Zdraví

„Je samozřejmě také vhodné vzít v potaz žánr, který lidé sledují. Pořady zabývající se například vzhledem těla mohou mít logicky největší dopad na mladé lidi,“ vysvětluje s tím, že jeden z nedávných průzkumů zjistil, že právě tělesný vzhled považuje až čtvrtina mladých lidí za velký tlak ze strany společnosti.

Delší sledování pořadů v kuse rovněž může vést k větší izolaci doma, s čímž souvisí i úzkost ve spojení s dosažením vyváženého životního stylu.

Oči

„Nadměrné sledování televize či jiných zařízení oči výrazně namáhá, což se může následně projevovat horším soustředěním, bolestí hlavy, ale také třeba rozmazaným viděním,“ vysvětluje praktická lékařka a koučka duševního zdraví Hana Patelová.

S nadmírou sledování různých pořadů se pojí i tzv. syndrom suchého oka, který se kromě jiného projevuje pálením nebo svěděním očí. Už z toho důvodu jsou vhodné přestávky, kdy budete zrak soustředit na něco jiného.

Samozřejmostí je pak pravidelná návštěva očního lékaře a kontrola zraku.

Oční vada, která sílí s věkem a po čtyřicítce postihne téměř každého

Zdraví

Tělo

Podle doktorky a konzultantky sportovní a pohybové medicíny Sarah Daviesové má dlouhé vysedávání u televize neblahý vliv i na naše svaly.

„Když se hrbíte na křesle či pohovce, dochází ke změnám v měkkých tkáních. Při náhlém zvednutí pak svalům a tkáním trvá, než se vrátí zpět do své pozice. Stejně tak, když sedíte v nevhodné pozici delší dobu, nedochází ke správnému průtoku krve do všech tělesných partií, čímž se snižuje efektivita a funkčnost těla,“ vysvětluje.

Žaludek

Je poměrně jasné, že i na žaludek nemá dlouhé vysedávání u televize pozitivní vliv - většinou totiž mnozí mlsáme u oblíbených filmů či seriálů něco nezdravého.

„Nejen že v takové chvíli jíme bezmyšlenkovitě, ale ani z čehokoli, co sníme, nemáme radost a požitek. Navíc při sezení se zpomaluje trávení a pohyb ve střevech, čímž se zvyšuje riziko nadýmání, refluxu nebo zácpy,“ dodává gastroenteroložka Lisa Dasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám