Hlavní obsah

Jednoduché rady, jak před koncem zimy dodat tělu energii

Máte za sebou náročné období, nebo jen po dlouhé zimě cítíte únavu a vyčerpání? Pak vězte, že v tom nejste sami. Energii po mnoha týdnech velmi krátkých dní, s malým množstvím slunečního svitu a plných chladného počasí postrádá téměř každý. Poradíme vám, jak co nejsnadněji opět dobít baterky a cítit se plní energie a životního elánu.

Foto: Profimedia.cz

Únava je na konci zimy častá.

Článek

1. Vyrazte za přáteli či sportem

Sociální vazby jsou neuvěřitelně důležité pro udržení dobrého zdraví. Což se potvrdilo i během koronavirové epidemie. Sociální izolace v mnohých z nás vyvolala nejen špatnou náladu, ale i únavu. Nejpatrnější to přitom bylo u stárnoucích lidí, u nichž přitom izolace byla tehdy největší.

Hned několik výzkumů potvrdilo, že sociální vazby mají především pro stárnoucí populaci doslova léčivé účinky, jelikož jsou spjaté se zlepšením fyzického i duševního zdraví.

Pokud se tedy cítíte unavení a máte špatnou náladu, vždy je dobré se přemoci a vyhledat společnost přátel, se kterými je vám dobře, anebo se začít věnovat sportu a dalším koníčkům, během nichž vyrazíte z domu na čerstvý vzduch.

Vitamin C nepodporuje jen imunitu, pomáhá také proti únavě a vyčerpání

Zdraví

2. Začněte se hýbat

Pravidelný pohyb je důležitý pro snížení chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky 2. typu či obezity.

Výzkumy navíc naznačují, že pokud přidáte více fyzické aktivity do své každodenní rutiny, zlepší se vám nejen nálada, ale celkově se budete cítit i méně unaveni.

Podle jedné studie vysokoškolští studenti, kteří se šli 3krát týdně lehce proběhnout během šesti týdnů, se následně cítili mnohem méně unaveni a měli i mnohem kvalitnější spánek než ostatní studenti.

Další studie u zaměstnanců s vysokou mírou pracovní únavy ukázala, že po absolvování 6týdenního cvičebního programu se již necítili po emoční stránce tak unaveni, měli mnohem kvalitnější spánek a byli i po pracovní stránce mnohem aktivnější.

Pokud se tedy cítíte unaveni, zvedněte se a vyjděte alespoň na chvilku ven na kratičkou procházku, místo jízdy výtahem jděte po schodech či alespoň na chvilku vyjděte na balkon a několikrát se zhluboka nadechněte.

3. Minimalizujte stres

V dnešní době je velmi těžké se zcela vyhnout nejrůznějším stresovým situacím. Bohužel dlouhodobý stres má na náš organismus velmi negativní dopady, je úzce spjat s fyzickým i duševním zdravím a také únavou.

Zkuste se proto zastavit a popřemýšlet, co vám způsobuje největší stres a vyčerpání a zda je ve vašich silách tyto stresové záležitosti odstranit ze života nebo alespoň minimalizovat.

Mezi možné příčiny stresu patří:

  • tlak, který způsobují každodenní pracovní, školní či domácí povinnosti
  • náhlé životní změny, jako je ztráta zaměstnání, rozchod nebo vypořádání se se smrtí milovaného člověka, ale i domácího mazlíčka
  • prožité trauma, například při autonehodě

Někdy zdroje stresu nelze zcela z života odstranit, pak je o to důležitější se ho naučit alespoň kompenzovat třeba tím, že si najdete dostatek času na odpočinek, procházku na čerstvém vzduchu, ale i na cokoliv, co máte rádi, co vám dělá radost. A je jedno, zda jde o přečtení knížky, podívání se na oblíbený film či seriál nebo vyleštění auta či vyrobení něčeho hezkého apod.

Tři dechová cvičení pro lepší zvládnutí stresu a úzkosti

Zdraví

Můžete také vyzkoušet techniky všímavosti, jógu, dechová cvičení nebo meditace, které mohou snížit úzkost. Je ale důležité si uvědomit, že pokud jste velmi vystresovaní, může být vaše úzkost závažný problém a je lepší vyhledat odbornou pomoc.

4. Dopřejte si více spánku

Nedostatek spánku vám bere mnohem více energie, než si dokážete připustit. Ne náhodou se po probdělé noci cítíte letargičtí, nevrlí a unavení. Přestože množství potřebného spánku může být velmi individuální, odborníci považují za zdravé dopřát si alespoň 7 hodin denně.

Pokud máte problémy se spánkem, může vám prospět, když si nastavíte pravidelný spánkový režim a před ulehnutím se zklidníte teplou koupelí, čtením knihy nebo poslechem relaxační hudby. Naopak omezte používání elektronických zařízení, jako je telefon, notebook nebo televize.

5. Upravte jídelníček

Pokud se cítíte neustále unavení, pomalí a máte málo energie, pomoci může i drobná změna stravovacích návyků. Naprostým základem je pestrá a nutričně vyvážená strava, která dodá tělu dostatek vitaminů a minerálů, aby mohlo fungovat co nejlépe.

Když k tomu přestanete konzumovat velké množství průmyslově zpracovaných potravin, které obsahují vysoké množství cukru a tuku, rozhodně neprohloupíte.

Vyhněte se ale velmi striktním a drastickým dietám. Jak ukazují některé studie, vynechání většího množství jídla může také souviset s únavou, úzkostí a špatnou pozorností. Jde o to, že přísná dietní omezení mohou způsobit nejen nedostatek kalorií, ale i základních živin, např. železa, což může vést k ještě většímu poklesu energie.

Za únavou, zadýcháváním, ale i padáním vlasů může stát nedostatek železa

Zdraví

6. Omezte přidaný cukr

Při únavě často mnozí z nás sáhnou po něčem sladkém. Přestože vám cukr v daný okamžik přidá na energii, má to jen velmi krátkodobý efekt - jakmile účinky vyprchají, cítíte se unavenější než předtím.

Potraviny s vysokým obsahem cukru totiž způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, po kterém následuje pád, protože tělo uvolňuje velké množství inzulínu, aby dopravilo cukr z krevního řečiště do buněk.

Pokud tedy chcete rychle dobít baterky a zároveň ukojit chuť na sladké, pak raději sáhněte po čerstvém či sušeném ovoci.

Konzumace potravin s vysokým obsahem cukru navíc může vést k chronickému onemocnění, včetně obezity, cukrovky 2. typu a srdečních chorob.

7. Důležitá hydratace

Nedostatečná hydratace má obrovský vliv na funkci mozku, náladu, ale i množství energie. Proto je důležité dodržovat pitný režim a snažit se doplňovat tekutiny postupně v průběhu dne a nenechávat to až na okamžik, kdy už začnete pociťovat velkou žízeň.

Zejména u starších lidí to může být velmi problematické, protože mnozí z nich žízeň nepociťují, i když mají tekutin nedostatek.

8. Pozor na alkohol

Pití alkoholu může mít sedativní účinek a způsobit tak ospalost a uvolnění. Mnoho lidí se tak mylně domnívá, že alkohol jim pomůže rychleji usnout.

Pravda je ale taková, že alkohol snižuje kvalitu spánku. Působí totiž jako diuretikum, tudíž zvyšuje tvorbu moči, a tak je velká pravděpodobnost, že se vám během noci bude chtít na záchod. Alkoholu je tedy lepší se vyhnout jak v průběhu dne, kdy chcete být ještě aktivní, tak také těsně před spánkem.

9. Skoncujte s kouřením

Kouření negativně ovlivňuje celou řadu zdravotních aspektů. Například zvyšuje riziko chronických onemocnění a také snižuje výkonnost plic, což po čase může snížit množství kyslíku transportovaného v těle, kvůli čemuž se budete cítit unavení.

Když skoncujete s kouřením, získáte nejen celou řadu zdravotních benefitů, ale také spoustu energie.

Mozková mlha neboli zamlžení mysli může jednou za čas potrápit každého

Zdraví

Terapeut Matěj Krejčí: Kdekomu dochází, že mobil sleduje až moc, ale neumí to řešit

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám