Hlavní obsah

Jak se efektivně bránit dlouhodobému stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres je definován jako okamžitá obranná reakce organismu, která odpradávna zvyšuje šance na přežití člověka a po odeznění nebezpečí pomine. Matka příroda nám dala skvělý dar, ale co určitě nevymyslela, je dlouhodobý stres. Ten jsme si vytvořili sami, a proto si s ním naše tělo neumí poradit a škodí nám.

Foto: Profimedia.cz

Stresová reakce se spouští nejen v přímém fyzickém ohrožení života, ale také při sociálních konfliktech

Článek

„Stresová reakce se spouští nejen v přímém fyzickém ohrožení života, ale také při sociálních konfliktech, dokonce i na základě negativních myšlenek. Během vývoje člověka jsme žili v kmenech a vyhoštění z kmene znamenalo jistou smrt. To nám někde v podvědomí zůstalo, a proto pohotovostní režim a stresovou reakci spouštějí i jakékoliv konflikty a problémy,“ vysvětluje Janka Chudlíková, lektorka osobního a profesního rozvoje.

Podle ní tak stresové reakce vyvolává nejen napadení medvědem, ale také hádky, dlouhodobé vztahové problémy, nepřijetí, kritika, pomluvy, výsměch nebo snaha odtrhnout se od většinového chování. A to platí nejen pro příjemce, ale i tvůrce negativních projevů.

Jak posílit vztahy s blízkými tím, že začnete více myslet na sebe

Vztahy a sex

„Protože náš mozek neumí rozlišit myšlenku od reality, stres můžeme aktivovat už i samotnou myšlenkou na špatné zážitky z minulosti nebo katastrofickými myšlenkami na budoucnost. Proto má tak velký význam naučit se ovládat svůj způsob chování a myšlení,“ pokračuje Janka Chudlíková.

Jak se bránit před stresem

1. Antistresové dýchání

Odbornice radí osvojit si techniku antistresového dýchání, tedy nádech nosem na pět dob a pak následuje na patnáct dob pomalý, bržděný výdech ústy. Případně nádech nosem na šest dob, dvě doby pauzy, další nádech na dvě doby a plynulý výdech ústy.

2. Meditace

Kromě dýchání pomáhá meditace. Okamžik, kdy se soustředíte na zpomalené dýchání. Zabírá také pozitivní vizualizace - představa cílového, žádoucího stavu se všemi detaily a všemi smysly. Můžete vyzkoušet drobné výskoky s výdechy, zkuste se vyklepat jako hadrová panenka, tedy bez dalšího zapojení svalů, a vaše tělo by mělo fungovat bez stresového zatnutí. V neposlední řadě vyzkoušejte Body scan. Jde o techniku pozorování vlastního těla a následné dýchání do bodu napětí.

3. Pohyb, jídelníček, spánek

Výše uvedené tipy jsou už ale jen hašením požáru. Lepší než napravování následků životního stylu je aktivní prevence. „Vůbec bych ji nepodceňovala, protože nás dělá silnějšími, zdravějšími a odolnějšími. Jak na ni? Především doporučuji pohyb. Přirozený a v přírodě, když není zbytí, vydejte se do fitness centra. Na to navazuje kvalita stravování a hlídání si jídelníčku, který vám dá všechny potřebné živiny, a v neposlední řadě dobrý spánek. Nestačí jen spát sedm či osm hodin, jde opět hlavně o jeho kvalitu. Tu určuje náš životní styl,“ upozorňuje Chudlíková.

Lepší než napravování následků životního stylu je aktivní prevence

4. Čas pro sebe

Naučte se najít si čas pro sebe. Posílíte tak nejen fyzické, ale i psychické zdraví. Velkým pomocníkem v boji proti stresu jsou také vyrovnané a vyčištěné vztahy, které jsou výsledkem vědomí vlastní hodnoty, sebevědomí a zdravého vztahu k sobě samému. Stres vás tak nedostane na dno.

5. Pozitivní myšlení

„V neposlední řadě se naučte pozitivně myslet. Neznamená to předstírat, že negativní věci neexistují. Naopak, potřebujete pojmenovat svoje problémy, zaměřit se na řešení, vizualizovat si žádoucí cíle a věřit v sebe a své schopnosti. Chcete-li najít určitý pevný základ a vnitřní pohodu, musíte si dát do pořádku život a nezavírat před problémy, které vás obklopují a útočí na vás, oči,“ dodává odbornice.

Věřte tomu, že vše dobré i špatné jednou přejde, nikdy nejde o definitivní stav, přesto můžete dobrým koncům napomoci. Tak to udělejte.

Imunolog Ilja Stříž: Stres oslabuje imunitu, zvyšuje riziko infekcí i vzniku nádorů

Zdraví

I velmi rychlé milování snižuje stres a zlepšuje náladu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám