Hlavní obsah

Jak moc fotky na sociálních sítích lžou

Novinky, das

Slavní, ale i další influenceři skrz sociální sítě působí na tisíce až miliony svých sledujících, kterým do značné míry ovlivňují jejich životy. Bohužel ne vždy v tom pozitivním slova smyslu. Zvlášť, když se pasují do rolí výživových poradců, přestože problematice vůbec nerozumí či svou tvář a tělo prezentují jinak, než odpovídá skutečnosti. Touha po dokonalosti pak vhání stále více mladých dívek do psychologických či psychiatrických ordinací.

Foto: Profimedia.cz

Dříve se většina fotek upravovala v grafických programech v počítači, dnes je vše rychlejší díky chytrým telefonům.

Článek

Upravit fotku k naprosté dokonalosti ještě v nedávné době nezvládl každý. Um profesionálních grafiků dnes ale ve velkém nahrazují nejrůznější filtry a aplikace, které dokážou během chvíle udělat z nevýrazné dívky velmi atraktivní a žádoucí ženu.

A nejde jen o vyhlazení či projasnění pleti, vybělení zubů, ale i například o dotvarování očí, úst, nosu a obočí. Stačí skutečně jen několik kliků a z obyčejné dívky se stane tvář podobná modelkám z titulek časopisů, a to často i bez předchozího precizního líčení.

Úpravy se ale netýkají jen obličeje. Dnes není vůbec složité na fotce zeštíhlit jednotlivé tělesné partie, či naopak v případě poprsí ho zvýraznit, o vyhlazení celulitidy z oblasti stehen a břicha nemluvě.

Upravené selfie jako ideál aneb Jak se mění trendy ve vnímání krásy

Styl

Zatímco některé ženy se fotí a natáčejí již v předem nastaveném filtru kamery zabudované přímo v chytrém telefonu, jiné preferují až následné úpravy podle nejrůznějších aplikací, jako je například Face App či Face Tune. K jejich ovládání přitom nemusíte být nijak zvlášť technicky zdatné, což potvrzuje i následující video.

Samozřejmě některé hvězdy sociálních sítí neponechávají nic náhodě a sahají i po dokonalejší technice v podobě profesionálního osvětlení, fotoaparátu či kamery a k tomu ještě spolupracují s dalšími profesionály, nicméně ve většině případů se jedinci spokojí pouze s chytrým telefonem a aplikací v něm.

Foto: Profimedia.cz

Věřit se dnes bohužel nedá ani reklamám s deklarovanými fotkami před a potom.

Realita tak s prezentací na sociálních sítích často nemá příliš společného. Těch skutečných - neupravených fotografií je tam skutečně pomálu.

Foto: Profimedia.cz

Při focení selfie dnes postačí nastavit správný filtr v chytrém telefonu. Není k tomu poté zapotřebí ani zdlouhavé líčení.

A nejde jen o mladé lidi. Kouzlo aplikací a filtrů objevily i stárnoucí hvězdy, které se dělají především mladšími, než ve skutečnosti jsou, protože mnohdy ani plastičtí chirurgové nejsou schopni upravit vzhled natolik, že někdo vypadá o 30 a více let mladší.

Skvělou ukázkou v tomto směru je i slavná návrhářka Vera Wang (70 let), o které jsme nedávno psali.

Sedmdesátiletá návrhářka Vera Wang popírá zákony stárnutí

Styl

Na svých sociálních sítích sdílí své fotky, kde vypadá minimálně o 40 let mladší a to nejen v obličeji, ale i z pohledu pevné pokožky na těle.

Věřit tak každému selfie či jiné fotografii, případně videu na sociálních sítích, může být velmi zrádné.

Foto: Profimedia.cz

Vera Wang svůj skutečný věk v reálném životě popřít zcela nedokáže, na sociálních sítích a v časopisech však stále ano.

Nebezpečí v podobě ztráty sebevědomí a poruchy příjmu potravy 

Bohužel dnes již není pochyb o tom, že sociální sítě a nereálné fotografie a videa na nich mohou zapříčinit u jejich sledujících řadu problémů. Jedná se především o problémy spjaté s vlastním sebevědomím a vnímáním sebe samých.

„Mladí lidé, kteří se cítí nejistě, mají nízké sebevědomí a sebehodnocení, mohou přijímat informace nebo dění na sociálních sítích nekriticky a mohou se identifikovat s povrchními hodnotami, které jsou jim sugestivně předkládány,“ popisuje psycholožka Zdeňka Košatecká.

Úzkost z vlastního těla dnes trápí i desetileté dívky

Děti

Pro dospívající dívky je bohužel hubnutí a ideál štíhlosti velice citlivé téma.

„Sociální sítě je bombardují pohledem na mladé, štíhlé a úspěšné. Taková představa ale mnohdy není reálná. Děvčatům v pubertě se navíc mění tělo a dívky v tomto věku tak mohou mít problém s přijímáním ženského těla a role,“ upozornila psycholožka Lucia Jurová z centra Anabell.

Stále početnější skupina dospívajících tak podléhá trendu takzvaných pro ana blogů a skupin. Jedná se o webové stránky nebo skupiny na sociálních sítích, které podporují mentální anorexii a vybízejí zejména mladá děvčata k nezdravému hubnutí. Jedním z motivačních hesel, která se na blozích často objevují, je motto „Radši budu mrtvá než tlustá!“

Při honbě za dosažením vysněné váhy dívky na blozích zveřejňují také své jídelníčky, přičemž nejčastěji se v nich opakují slova voda a nic.

„Právě takové stravování přitom může mít fatální následky. Na žádné jiné psychické onemocnění se totiž neumírá tak často jako právě na mentální anorexii. Úmrtnost se u ní pohybuje okolo 10 procent. Podobné blogy proto představují reálné nebezpečí,” varuje Lucia Jurová.

Anorexie začíná až u čtvrtiny žen posedlostí zdravou výživou

Zdraví

Pozadu nezůstávají ani muži

Ani mužská těla na sociálních sítích ale nemusí být reálná. Kromě upravených obličejů si muži často na svém těle dokreslují vypracované svaly.

Na následujícím videu můžete vidět, jak si lze snadno na své břicho přidat tzv. six pack, tedy lidově řečeno pekáč buchet.

Reklama

Související témata:

Související články

Co vám děti vzkazují skrz svá selfie

Fenomén selfie zcela pohlcuje sociální sítě. Focení na dovolené, výletech, při zážitcích, cvičení, jídle, s domácími mazlíčky je dnes zcela běžná záležitost....

Jací lidé nejčastěji propadají kultu selfie

Fenomén selfie zcela pohlcuje sociální sítě. Focení na dovolené, výletech, při zážitcích, cvičení, jídle, s domácími mazlíčky, v novém účesu je dnes zcela...

Výběr článků

Načítám