Článek
To jsou hlavní příčiny toho, proč vedle civilizačních chorob (infarkty, mrtvice, cukrovka, nádorové nemoci, dna) rychle přibývá i potíží se zažíváním.
Nechtějí k lékaři
Zácpa dnes trápí dvě třetiny lidí. Lékaře přitom navštíví sotva pětina z nich. Je potřeba rozlišovat, jestli jde o zácpu:
- Akutní, s tou se často setkáváme na cestách, tedy při změně prostředí nebo způsobu stravování.
- Chronickou, tedy dlouhodobou, kterou může vyvolat řada příčin, počínaje příliš tučnou stravou a nedostatkem pohybu, nádory ve střevech konče.
Pokud jde o prostředky, které lze koupit na zácpu v lékárně, je dobré se o nich poradit s lékařem.
Recepty na zácpu
| Poměrně účinným receptem na zácpu, která nemá vážné příčiny, jako je třeba nádor, bývá to, že: | 
| - dostatečně pijeme, to znamená 2,5-3 litry tekutin, nejlépe neslazených balených vod; | 
| - sportujeme, chodíme na procházky, zkrátka máme dost pohybu; | 
| - jíme hodně vlákniny, kterou obsahuje především ovoce, zelenina nebo celozrnné obilniny. | 
Pokud dodržujeme tyto zásady, nebude naprostá většina z nás potřebovat žádná projímadla.
Senioři necítí žízeň
Proč nám mohou pomoci tak jednoduché věci? Dostatek kvalitních tekutin je nutný pro chod našeho organismus. Není náhodou, že ho zhruba ze 70 % tvoří právě voda. Pokud jí máme málo, vázne většina důležitých tělesných pochodů, včetně trávení a látkové výměny.
Problém je, že řada lidí, zejména těch starších, nepociťuje žízeň. Tělo se totiž časem špatnému pití přizpůsobí. Nedostatek tekutin se tak u řady lidí projeví až bolestmi hlavy, špatným soustředěním, podrážděnými reakcemi a také zmíněnou zácpou.
Pokud po ránu vypijeme nalačno dvě až tři deci balené vody, dodáme tělu tekutiny ztracené během noci (většina z nás vypotí během spánku zhruba půllitru vody). "Ale zároveň tím podpoříme pohyb střev a tím i pravidelnost ranní stolice," říká docent Milan Lukáš ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Pohyb jako lék
Když v lékařských výzkumech zjistíte, co všechno pozitivně ovlivňuje pohyb, máte pocit, že jste objevili nějaký zázračný lék. Vliv na správné trávení a látkovou výměnu je pouze jedním z jeho účinků.
Není skvělou prevencí jen proti zácpě nebo průjmům, ale také proti nadýmání a bolestem břicha. Může mírnit i potíže s dráždivým tračníkem, žaludečními vředy a tak dál. Podporuje hlavně správnou střevní peristaltiku a celý proces trávení.
Skvělá vláknina
Vláknina se stala hitem posledních měsíců. Ne náhodou. Jíme ji totiž trestuhodně málo. Pouhých 5 procent z nás konzumuje pravidelně doporučenou denní dávku. Za to víc jak 70 procent lidí nejí ani polovinu této dávky.
| Vláknina přitom: | 
| - zlepšuje činnost střev a vylučování; | 
| - pomáhá optimalizovat složení střevní mikroflóry; | 
| - zasytí nás na delší dobu, takže nám déle vydrží pocit sytosti a méně se přejídáme. | 
A tak bychom mohli pokračovat. Seznam pozitivních efektů vlákniny na náš organismus je úctyhodný a stále ještě nedoceněný.
Alarmující přejídání
Stále víc se přejídáme. Jídlo se pro nás stalo duševním dopingem a oblíbeným způsobem relaxace. Vypadá to jako obehraná písnička, ale není. Například fakt, že se třeba počet obézních dětí za posledních pět let zdvojnásobil, je skutečně alarmující.
| Odborníci na výživu se snaží přesvědčit lidi, aby jedli zdravěji. Měli by konzumovat mnohem méně: | 
| - nezdravých, převážně živočišných tuků, jejichž trávení často doprovází škodlivé hnilobné procesy, které se obvykle projeví silně zapáchající stolicí; | 
| - bílého pečiva, protože prudce zvedá hladiny krevních cukrů a navíc v trávicím traktu zrovna nepodporuje zdravou skladbu střevní mikroflóry, spíš naopak; | 
| - mlsků typu čokolády, obsahujících cukry společně s tuky, což snadno vyvolá zácpu atd. | 
Lepší strava, lepší trávení
Naopak, mnohem častěji by si lidé měli dopřávat:
- ovoce a zeleninu;
- celozrnné obilniny;
- zakysané mléčné výrobky;
- ryby a vůbec zdravé tuky (především omega-3), které vedle ryb obsahují také některé ořechy, semena a rostlinné oleje nebo rostlinné tuky.
Lepší strava prospěje lepšímu trávení a sníží i riziko už zmíněných civilizačních chorob.
Nespěchat, nehltat a uvolnit se
Důležitá však není pouze lepší skladba potravin a menší množství kalorií. Důležitá je také pravidelnost jídel, která budeme jíst v klidu a pečlivě je rozkoušeme. Spěch i hltání jsou totiž jednou z příčin zažívacích problémů.
Podobně jako špatně odreagovaný stres nebo negativní emoce. Ty dokáží vyvolat řadu zažívacích potíží. Počínaje žaludečními vředy, přes dráždivý tračník, až po zhoubné nádory tlustého střeva. V těchto případech mohou daleko víc než léky na lepší trávení pomoci léky na uklidnění typu diazepamu.
Ale stejně účinné může být to, že se dostatečně odreagujeme. S kamarády, při koníčcích, při sportu. Cvičit třeba Tchaj-ti, abych nemusel užívat léky snižující psychické napětí, to mi připadá mnohem perspektivnější. A divili byste se, kolik lidí ho cvičí právě z těchto důvodů.
