Hlavní obsah

Zdraví, výživa a pevná vůle

Novinky, www.zdravcentra.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Už aby byl pátek!" říkám si dnes od rána. Oči mi nervózně těkají po kalendáři a na prstech celkem zbytečně počítám, kolik dní a hodin mi ještě zbývá. Ne, nečeká mě ani zkouška, ani nepříjemný zákrok u lékaře, jak by to snad mohlo vypadat. Držím půst. Těm, kdo tuto úžasnou metodu očisty duše i těla už někdy zkusili, nemusím nic vysvětlovat. Pro ty ostatní mám pár postřehů.

Článek

Někdy je těžké najít společnou linii mezi různými dietními názory a způsoby stravování. V tom, že bychom měli svému tělu čas od času ulehčit od jídla, se však většina z nich shoduje. Půst nemá funkci pouze očistnou, ale doslova léčebnou. Někteří odborníci doporučují půst úplný, při kterém celý den (někdy dokonce i více dní, to však zdaleka nelze doporučit všem a rozhodně ne bez přípravy!!!) pijete pouze vodu a bylinkové čaje, a to v hojném množství. Máme tak prý činit hlavně za úplňku či novu, to je půst nejúčinnější. Jiné názory jsou k nám mnohem milosrdnější a půstem nazývají i den, kdy konzumujeme pouze určitý druh stravy (např. kefír, chléb, zeleninu nebo ovoce).

Ach ty diety ...

Lidí, kteří se zabývají vymýšlení nových a nových diet, je spoustu. A každý z nich objevil něco převratného, co většinou protiřečí názorům všech ostatních. Za všechny můžeme jmenovat například dietu bezsacharidovou, tzv. Atkinsovu dietu, která se těšila největší popularitě v osmdesátých letech (u nás se jí říkalo dieta "bodová"). Byla založena na konzumaci velkého množství tuků.

Dále se nabízí poměrně populární dieta makrobiotická, jejímž základním požadavkem je strava přírodní, nerafinovaná, chemicky neupravovaná. To však dnes může být finančně náročnější.

Někdy je prvním krokem k úspěchu, už to, že jíme častěji a v podstatně menších dávkách. To je princip diety, kterou můžeme nazvat dietou volnou.

Diety nízkoenergetické, redukční, nás zase nabádají, abychom bedlivě hlídali množství stravy, které za den sníme.

Pokud jste zmateni stejně jako já a nevíte, která dieta bude tou nejlepší cestou ke zdraví, pak vězte, že tým badatelů v Bostonu došel nedávno k pozoruhodnému závěru. Není důležité, jakou dietu držíme, ale to, jak poctivě ji dodržujeme. Sledovány byly čtyři skupiny dobrovolníků, čtyři zcela odlišné dietní programy. Výsledek byl neúprosný. Rozdíly mezi jednotlivými dietami nebyly zdaleka tak zřetelné, jako mezi jedinci, kteří dietu dodržovali přesně, a těmi, kdo na ni tolik nedbali. Slovo odborníka závěrem znělo, že každý by si měl najít způsob stravování, jaký mu vyhovuje. Je to tedy jen na nás.

Cesta ke zdraví není lehká a často je zapotřebí opravdu hodně silné vůle. Ale výsledek vám bude bohatou odměnou. Je totiž prokázáno, že záměrný pokles váhy o 9,1 kg snižuje u lidí s nadváhou celkovou úmrtnost o 20%, úmrtnost na zhoubná nádorová onemocnění o 37%, úmrtnost na nádory, jejichž výskyt má vztah k obezitě, o 53%, úmrtnost na cukrovku a její komplikace o 44%, úmrtnost na onemocnění věnčitých (koronárních) cév srdce o 9%. Taková čísla rozhodně stojí za úvahu.

Pokud se budete chtít dozvědět více o dietách a stravovacích stylech, přečtěte si naše Kapitoly o obezitě, seriál pana profesora Rajko Dolečka. A ať už zvolíte způsob stravování jakýkoli, přejeme Vám, ať Vám chutná.

Sylvie Hájková Wagnerová

Výběr článků

Načítám