Hlavní obsah

Jak kouření a alkohol ovlivňují plodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo dnes již nepochybuje o tom, že pití alkoholu a kouření v těhotenství může ohrozit vývoj dítěte. Na co se ale často zapomíná, že alkoholu i cigaretám by se lidé měli vyhýbat už při plánování, a tedy na začátku snahy o miminko. Jde o to, že tyto návykové látky ovlivňují plodnost a je možné, že právě ony mohou i podle Světové zdravotnické organizace (WHO) za případnou neplodnost.

Foto: Profimedia.cz

S početím dítěte má problém stále více párů.

Článek

Pití piva, vína, ale i tvrdého alkoholu je hluboce zakořeněno v naší kultuře a tradici. Ne náhodou patříme mezi největší konzumenty alkoholu na světě. Není to ale nic, na co můžeme být skutečně hrdí. V konečném důsledku může alkohol mnohem víc vzít než dát.

Podle studie amerických vědců z roku 2021 mohou už tři alkoholické nápoje týdně ženě zkomplikovat pokusy o otěhotnění, zejména pokud je žena pravidelně pije v druhé polovině menstruačního cyklu.

Jde o to, že alkohol má významný dopad na hypotalamus, což je část mozku, která vylučuje řadu důležitých hormonů. Například i těch, které jsou potřeba pro udržení pravidelného menstruačního cyklu a ovulace. Pokud tedy žena konzumuje příliš mnoho alkoholu, může to u ní vést k hormonální nerovnováze i nepravidelnému menstruačnímu cyklu.

„Při nepravidelné menstruaci je těžší určit plodné dny ženy, což vede i k nižší šanci na otěhotnění. Kromě toho může alkohol ovlivnit kvalitu vajíček a zvyšovat riziko potratu. Proto je vhodné pití alkoholu omezit nebo se mu vyhýbat, a to ideálně tři až šest měsíců před plánovaným početím,“ doporučuje odbornice na reprodukční medicínu Kateřina Veselá z kliniky Repromeda.

Když žena touží být matkou, ale nemůže

Děti

Alkohol ale může zhoršovat plodnost také u mužů, jelikož snižuje aktivitu, počet i kvalitu spermií. Chemické látky obsažené v alkoholu totiž narušují produkci testosteronu, což může vést k nedostatečné tvorbě kvalitních spermií.

„Omezit alkohol nejlépe tři měsíce před početím by tak měli i muži. Tato doba je totiž klíčová pro kompletní vývoj spermií,“ doporučuje lékařka.

Podle odborníků kvalitu spermií přitom nejvíce ohrožuje pití více než dvou piv či dvou sklenek vína denně a pak opakované nárazové pití. Nízká a střední konzumace alkoholu tak riziková není.

Alkohol navíc snižuje libido, zhoršuje kvalitu erekce i průběh ejakulace.

Kouření plodnosti také nepřidá

Kouření je z pohledu zdraví, ale i plodnosti rizikové jak pro ženy, tak pro muže. Škodlivost cigaret při početí miminka potvrdilo několik studií. Například u žen, které jsou pravidelnými kuřačkami, je třikrát až čtyřikrát nižší pravděpodobnost otěhotnění než u nekuřaček.

Kouření totiž narušuje normální funkci vejcovodů, vaječníků a snižuje počet zralých vajíček, která lze oplodnit.

Problém s plodností přitom může nastat i u žen nekuřaček, jejichž partner je pravidelný kuřák. Toxiny, které cigaretový dým obsahuje, se totiž dostávají do těla i pouhým vdechnutím. Pokud je těmto látkám žena vystavena dlouhodobě, může to narušit hormonální rovnováhu v jejím těle a ovlivňovat schopnost vajíček být oplodněna.

Za nízkou plodnost mužů mohou plasty, dioxiny i paracetamol

Zdraví

Pasivní kouření je nebezpečné rovněž pro těhotné ženy, může totiž zvýšit riziko potratu, předčasného porodu a dalších komplikací. Navíc ovlivňuje i vývoj dítěte.

Cigaretový dým ale negativně ovlivňuje i tvorbu spermií. „Toxické látky obsažené v cigaretovém kouři spolu s nikotinem, který způsobuje zúžení cév a snižuje přítok krve do varlat a topořivých těles, mají za důsledek, že kuřáci mívají méně spermií a zhoršuje se i jejich kvalita,“ vysvětluje specialistka na výživu v projektu Zdravé spermie Medicínského centra Praha Lucie Weiss.

Toto poškození přitom může ovlivnit i průtok krve do pohlavních orgánů a snížit kvalitu erekce.

Za nevysvětlitelnou neplodností žen mohou stát tzv. věčné chemikálie

Děti

Věk sehrává při početí důležitou roli, při delším odkladu nemusí pomoci ani umělé oplodnění

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám