Hlavní obsah

Když žena touží být matkou, ale nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo si umí představit, co žena prožívá, když touží po miminku, ale s partnerem se jim to dlouhodobě nedaří. Nebo si od lékařů rovnou vyslechne verdikt, že děti mít jednoduše nikdy nebude.

Foto: Profimedia.cz

Pro většinu žen je velmi složité se vyrovnat s tím, že biologickou matkou nikdy nebudou.

Článek

Většině z těchto žen se doslova zhroutí svět, a co je nejhorší, na své pocity a bolest jsou často samy, protože ostatní lidé si nedokážou ani představit, jak moc těžké to pro ně je. Místo skutečné podpory se tak často dočkají jen zlehčování situace.

Smířit se s touto skutečností přitom není vůbec snadné. Člověk v sobě musí přebudovat všechny obrazy a plány, které měl a celkově změnit celý svůj životní plán. Problém bohužel je, že ženy do této radikální změny často nezakomponují své partnery, zásah tedy dostane i vztah.

Důvody neplodnosti

Nejčastěji za neschopnost otěhotnění může vysoký věk, pak také zdravotní a anatomické problémy.

Ženy často odkládají mateřství na později, a to z důvodu budování kariéry, ale třeba i cestování a užívání si svobodného života. Někdy za to může i fakt, že vedle sebe žena nemá stabilního partnera nebo má pocit, že nemá dostatek finančních prostředků, aby se o dítě mohli postarat.

Za nevysvětlitelnou neplodností žen mohou stát tzv. věčné chemikálie

Děti

Většina párů pracuje na miminku rok i dva, než navštíví lékaře. Mají tak za sebou hned několik neúspěšných pokusů o otěhotnění, které jsou vždy spjaté s velkou frustrací.

Bohužel ani umělé oplodnění není všemocné a často se stává, že ženy projdou neúspěšně hned několika cykly IVF. Málokdo si umí představit, jak moc velký zásah do organismu mohou způsobit jen hormony, které každému pokusu IVF předchází, a pak i obrovské zklamání a frustrace, když se otěhotnět opět nepodaří. Ženy pak musí čelit obrovskému emočnímu vyčerpání a také pocitům méněcennosti.

Negativní pocity, které ženy bez dětí prožívají

  • Pocity méněcennosti. Srovnávají se s ostatními, kteří mají děti, což vyvolává extrémně bolestivou emoci. Žena pak může pociťovat, že nemá vůbec žádnou hodnotu.
  • Nízké sebevědomí. Přestože k tomu není žádný důvod, většina žen si přestane věřit a přestane vnímat svou vlastní hodnotu.
  • Pocit viny. I když to není ve většině případů ničí chyba, žena se může cítit provinile.
  • Deprese a úzkosti. Rozkol mezi tím, co chtějí, a tím, co nemohou, může vést k depresi a úzkosti.
  • Nejistota ve vztahu. Pokud žena zjistí, že nemůže mít dítě, je to pro ni po psychické stránce tak náročné, že tím může utrpět i vztah. Žena si může myslet, že pro svého muže není dost dobrá, když mu nemůže dát dítě apod.
  • Sexuální potíže. Pro mnoho žen může být v této situaci velmi těžké mít se svým partnerem opět sex a užívat si ho. Stejně tak mohou špatně nést i další projevy intimity včetně dotyků či polibků.

Nepochopený smutek

Pro ženu může být velmi těžké, když její okolí i partner budou zlehčovat situaci. Zejména ze začátku je pro každou ženu velmi těžké přijmout oblíbená slova útěchy: „Spousta žen nemá děti a i tak žijí šťastný život.“

Pro ně se jedná o skutečně hlubokou ránu, která se o to víc prohlubuje, pokud všechnu bolest a zklamání nemá žena s kým sdílet nebo se cítí nepochopena.

Pokud tedy chcete takové ženě pomoci, podpořte ji v truchlení. Jedná se o něco zcela normálního, přirozeného a také zdravého. Nechat druhého vyplakat a dostat emoce ven je extrémně důležité u jakéhokoli smutku.

Stejně tak se nebojte s ženou o celé věci otevřeně mluvit, a pokud si nebudete vědět rady, vyhledejte pomoc odborníka.

Věk sehrává při početí důležitou roli, při delším odkladu nemusí pomoci ani umělé oplodnění

Zdraví

Předčasná menopauza postihuje každou dvacátou ženu

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Centra pro léčbu neplodnosti, Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám