Hlavní obsah

Jak komedie a humor obecně ovlivňují náš mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát se vám stalo, že vám někdo doporučil ke zhlédnutí komedii, kterou by si nikdo neměl nechat ujít, ale vám se vůbec nelíbila? Nejedná se o nic vzácného. Humor je na neurologické úrovni poměrně komplikovaný a těžko pochopitelný. Ne náhodou je porozumění vtipům jednou z největších výzev i pro umělou inteligenci. Pokusíme se vám vysvětlit, proč tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I komedie má svá pravidla. Například humor by měl být spontánní prvek, který je umocněn očekáváním. Kromě toho je důležité při tvorbě filmové komedie pohlížet na fakt, že smích je nakažlivý, a vždy je snazší se něčemu smát, když je jedinec s někým, než když je sám.

I proto má komedie proměnlivý účinek v závislosti na tom, s kým se na ni díváme. Což potvrdila i studie z roku 2015, která ukázala, že je možné identifikovat přátele podle toho, jak se smějí.

Pokud tedy lamentujete nad komedií, kterou vám doporučil kamarád, protože vám vůbec nepřijde vtipná, pak se na ni zkuste podívat s někým blízkým, protože smích a humor často jednoduše vyžadují spoluúčast. Budete překvapeni, jak vás vtip, který vám předtím nepřipadal vtipný, najednou rozesměje.

Co dělá vtip vtipným?

V okamžiku, kdy vám někdo začne vyprávět vtip, váš mozek začne míchat všechny možné konce. Často se přitom nejvíc nasmějete, když závěr vtipu je úplně jiný, než mozek předpokládal. Humor je tedy úzce spjat i s překvapením. Smích navíc doprovází příjemný pocit, podobný například tomu, když si dáte své oblíbené jídlo.

Smích opravdu léčí, hlavně srdce, tvrdí nová studie

Zdraví

Aby byl vtip skutečně vtipný a komedie opravdu dobrou, musí obsahovat i empatii, a tedy věci, se kterými se dokážeme ztotožnit. To je i důvod, proč všichni nemáme rádi stejné komiky, protože ne všichni soucítíme se všemi stejným způsobem.

Dalším faktorem je skutečnost, že humor je mechanismus, který používáme ve všech druzích sociálních interakcí. Ať už jde o ztotožnění se s přítelem nebo prolomení ledů v napjaté situaci. Pomocí humoru můžeme dát najevo svou nespokojenost nebo souhlas s danou situací. Využití humoru a jeho míra tedy závisí na každém jednotlivci.

Je to dáno i tím, že smysl pro humor je souhrnem zkušeností, hodnot a vlastností, které definují každého z nás. Proto existují komedie, které se některým divákům líbí a jiným ne. Takže myšlenka, že humor je subjektivní, je zcela pravdivá. Totéž se ovšem neděje s dramatem, protože má intersubjektivní složku, se kterou souhlasí drtivá většina populace. Například když někdo ztratí někoho blízkého.

Výhody komedie a humoru

Humor má nepopiratelné výhody pro naše fyzické a duševní zdraví. V reálu totiž humor:

  • snižuje stres
  • dokáže zvednout náladu
  • zlepšuje funkci mozku
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje relaxaci
  • posiluje imunitní systém
  • zvyšuje schopnost bojovat s nemocí
  • snižuje pravděpodobnost cévních mozkových příhod

Komedie a obecně humor mají také silný sociální potenciál. Smysl pro humor je ve společnosti vnímán velmi pozitivně a mnozí jej spojují i s inteligencí. Zároveň se říká, že smích zkracuje vzdálenost mezi dvěma lidmi a zvyšuje vzájemnou přitažlivost.

Žije s vzácnou genetickou vadou. Ze svého postižení si dělá legraci na sociálních sítích

Zdraví

I falešný smích dokáže pomoci při úzkostech

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám