Hlavní obsah

Smích opravdu léčí, hlavně srdce, tvrdí nová studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho se říká, že smích je pro lidské zdraví velmi prospěšný. Podle někoho prodlužuje život, podle jiných je lékem spíše na duši. Jak je to doopravdy, umí vážně léčit? Na to hledala odpovědi výjimečná studie, první svého druhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud trpíte srdečním onemocněním, případně někdo z vašich blízkých, pak právě pro vás to může být velmi pozitivní zpráva. Nová první specifická studie prokázala, že smích může být skutečně dobrým lékem.

Terapie smíchem může zvýšit funkční kapacitu kardiovaskulárního systému, který zahrnuje srdce, plíce, tepny a žíly, zjistil dosud stále recenzovaný průzkum prezentovaný na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti v nizozemském Amsterdamu.

Výzkumníci pod vedením Marca Saffiho z nemocnice v brazilském Porto Alegre zjistili snížení zánětu a lepší známky zdraví u pacientů s onemocněním koronárních tepen, kteří se účastnili terapie smíchem, uvádí server Independent.

Pět důvodů, proč se každý den smát

Zdraví

Odhalili, že uvedená terapie by mohla způsobovat roztažení tkáně uvnitř pacientova srdce, což by mohlo vést ke zvýšenému průtoku kyslíku. Dosud byly u pacientů s onemocněním koronárních tepen studovány různé způsoby použití léků, ovšem přínosy terapie smíchem dosud nebyly plně zkoumány, podotýkají vědci.

Studie probíhala na 26 dospělých v průměrném věku 64 let od srpna 2016 do prosince roku 2020, přičemž u pacientů měřili spotřebu kyslíku a rozšíření tepen při různých činnostech.

Rovněž měřili hladiny molekul svědčících o probíhajícím zánětu. Dvě skupiny (13 a 13 lidí) přitom v rámci studie sledovaly různé pořady dvakrát týdně – jedna skupina „neutrální“, druhá výhradně komediální pořady.

Anketa

Zkusili jste někdy terapii smíchem?
Ano, a je velmi přínosná.
32,9 %
Ano, ale nevidím žádný přínos.
1,2 %
Ne, ale hodlám to zkusit.
52,9 %
Ne, a ani to nechci zkoušet.
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 85 čtenářů.

Podobný „pokus“ byl podle nich první kontrolovanou klinickou studií, která hodnotila dopady rehabilitace smíchem na podobně nemocné pacienty.

Studie odhalila zvýšení maximálního příjmu kyslíku v těle, zlepšenou funkci tkání a také tělesné markery zánětu.

Nejnovější zjištění jsou v souladu s předchozím výzkumem, který naznačoval, že doba strávená „kvalitním smíchem“ v těle uvolňuje endorfiny – hormony, které snižují stres a záněty a pomáhají cévám a srdci relaxovat. Terapie smíchem tak může podle odborníků představovat „účinnou formu srdeční rehabilitace u podobně nemocných pacientů“.

I falešný smích dokáže pomoci při úzkostech

Zdraví

Štěpán Kozub: Nemám o sobě iluze, a to je výhoda

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám