Hlavní obsah

Jak dosáhnout lepší rovnováhy mezi osobním životem a prací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedokážete se odpoutat od práce ani po příchodu domů? Expertka na prevenci pracovního stresu prozradila, jak mohou určité návyky pomoci oprostit se od pracovních povinností a skutečně si odpočinout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lidé mají v dnešní době velký problém se myšlenkově odpoutat od své práce. Důvodem mohou být e-maily, které chodí ve dne v noci, stejně jako zadání od šéfů či kolegů. Tlak na to být stále ve střehu je enormní. I proto je důležitě se umět od práce odpoutat, aby si mozek odpočinul a byl připravený další den vydat kvalitní výkon,“ říká Nina Nesdolyová, odbornice na pracovní stres a jeho prevenci pro Independent.

„Odpočinek je klíčový, protože i když jste doma, ale přitom myslíte na práci, vaše hlava si neodpočine, a o to složitější je se z těchto myšlenek dostat,“ dodává.

Klíčem k čisté hlavě jsou podle Nesdolyové smyslové podněty.

„Zamyslete se nad tím, jaký druh osvětlení máte v práci, jaké nápoje pijete, jaké oblečení oblékáte nebo jakými vůněmi se obklopujete. Po příchodu domů to všechno změňte,“ radí.

Čím více snahy, tím menší úspěch aneb Jak docílit lepšího spánku

Zdraví

To stejné lze aplikovat i pro ty, kteří pracují z domova. Vyhraďte si na práci speciální oblečení, navoňte se jako vždy, když jste šli do práce, uvařte si kávu nebo třeba mátový čaj, který má povzbudivé účinky, a rozsviťte si světlo.

Po skončení práce se převlečte do domácího úboru, ztlumte osvětlení a uvařte si například levandulový či heřmánkový čaj, který vám mysl zklidní. Díky těmto drobným rituálům si mozek uvědomí, že už není v práci, ale naopak je čas odpočinku.

Pamatujte také na to, že mozek se do určité míry chová jako sval, a proto je potřeba jej cvičit, aby si navykl. Neztrácejte proto naději po pár dnech, kdy se vám nebude dařit se od práce odpoutat. Uvidíte, že časem si hlava zvykne a naladí se pomocí smyslových senzorů na odpočinek, díky kterému budete v práci více efektivní a bude se vám i lépe usínat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám